Mundijal u Rusiji: Grupa F, Nemačka: Branilac titule ponovo favorit

Od 14. juna do 15. jula Rusija će biti domaćin 21. Mundijala. Na njemu će učestvovati trideset dve zemlje, a ovo je prvo Svetsko prvenstvo u Istočnoj Evropi. Igraće se u 11 gradova, na 12 stadiona od Kalinjingrada na severo- zapadu, do Ekaterinburga na krajnjem severo-istoku ove ogromne zemlje.

U narednim danima predstavićemo vam sve učesnike Svetskog prvenstva na koje se plasirala i reprezentacija Srbije posle pauze od osam godina.

Nemačka: Danas svi igraju fudbal, a pobeđuju, uglavnom, Nemci

Ova delimična parafraza Linekerove izjave nije baš u potpunosti tačna. Nemačka jeste sila, kada je fudbal u pitanju, ali daleko od toga da je nepobediva na velikim takmičenjima (vidi pod Srbija 2010.). “Panceri” u Rusiju stižu sa oreolom svetskog šampiona, koji su zaslužili pre četiri godine u Brazilu. Tu krunu zavredeli su, pre svega, istorijskom pobedom nad “kariokama” u polufinalu, na njihovom tlu 7:1, za priču i prepričavanje generacijama. U finalu su slavili protiv Argentine i stigli do četvrte titule na Mundijalima. Pre Brazila, Nemačka je bila najbolja i 1954. u Švajcarskoj, dvadeset godina kasnije, kada su bili domaćini, a onda i 1990. u Italiji.

Nemci prvi put na teren izlaze 17. juna u Moskvi na “Lužnjiki” stadionu, u derbi meču grupe F protiv Meksika. Šest dana kasnije 23.6. u samari protivnik će biti Švedska, a 27. juna igraće protiv Južne Koreje u Kazanju, čime završavaju takmičenje u grupnoj fazi.

Niko nije bio toliko dominantan u kvalifikacijama kao Nemačka. Nekad je važilo da aktuleni prvak sveta preskače kvalifikacije i direktno igra na narednom Mundijalu, ali to Nemcima nije bilo neophodno. U grupi C, u konkurenciji Severne Irske, Češke, Norveške, Azerbejdžana i San Marina, imali su maksimalan učinak, zabeležili su svih 10 pobeda. Osvojili su 30 bodova, postigli 43 gola, a primili samo četiri. Drugoplasirani Severni Irci zaostali su 11 bodova, ali su igrali u baražu.

Zanimljivo je da će selektoru Nemačke, Joakimu Levu, ovo biti treći uzastopni šampionat sveta kako sa klupe predvodi “pancere”, što je stvarno redak slučaj. On će u Rusiju povesti iskusnu ekipu, koja zna kako se osvaja Mundijal. Tomas Miler je najefikasniji fudbaler na Mundijalima od aktivnih igrača, pošto je već 10 puta bio strelac u utakmicama na završnom turniru. Rekorder je, takođe nemački reprezentativac Miroslav Klose, koji je postigao 16. Ko zna, možda Miler dostigne već u Rusiji. Golamn Manuel Nojer je propustio veći deo sezone zbog povrede i pitanje je koliko će biti spreman za Svetsko prvenstvo. Lev nije poveo mladog asa Mančester Sitija Liroja Sanea, već se, umesto njega, odlučio za Julijana Branda. Snaga Nemačke je timaska, ali tu su i sjajni pojedinci, Kimih, Hektor, Kros, Džan, Ozil, Kedira, Gece i drugi.

Kvota na pobedu Nemačke u prvoj utakmici protiv Meksika u kladionici 10Bet iznosi 1.46. To je ujedno i najveća kvotu koju ova kladionica nudi na trijumf svetskih prvaka u grupnoj fazi. Već za duel sa Šveđanima 10Bet daje sličan, ali za “mrvicu”, niži koeficijent 1.44. U pobedu protiv Južne Koreje izgleda da niko ne sumnja, pa je 10Bet odredila kvotu 1.28. Da će Nemačka osvojiti prvo mesto u grupi, takođe nije previše upitno, a kvota je 1.40. Kladionica 10Bet veruje i u to da “panceri” mogu ponovo na krov sveta, pa su odmah iza Brazila kao favoriti, sa kvotom 5.50.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.