Mundijal u Rusiji: Grupa E, Srbija: Sa Brazilom pod ruku u drugi krug, a posle šta bude

Od 14. juna do 15. jula Rusija će biti domaćin 21. Mundijala. Na njemu će učestvovati trideset dve zemlje, a ovo je prvo Svetsko prvenstvo u Istočnoj Evropi. Igraće se u 11 gradova, na 12 stadiona od Kalinjingrada na severo- zapadu, do Ekaterinburga na krajnjem severo-istoku ove ogromne zemlje.

U narednim danima predstavićemo vam sve učesnike Svetskog prvenstva na koje se plasirala i reprezentacija Srbije posle pauze od osam godina.

Srbija: Niko ne može ni da pretpostavi koji su dometi “orlova”

Nastup u Rusiji biće 12. za našu najbolju selkeciju, ali tek drugi pod imenom Srbija. Najveći uspeh zabelež je na prvom Svetskom prvenstvu U Urugvaju kada smo pod imenom Jugoslavija bili treći. U polufinalu smo igrali i u Čileu , kada smo završili kao četvrti. Poslednji nastup imali smo u Južnoj Africi 2010. godine, dok smo takmičenje u Brazilu, četiri godine kasnije, propustili. Umeo je naš nacionalni tim da zabeleži neke velike pobede na Mundijalima, kakva je bila ona nad Nemačkom 2010. a koja nam nije pomogla da se plasiramo dalje, jer smo izgubili od Gane i Australije. Poslednji put u nokaut fazi igrali smo u Francuskoj 1998. godine, a eliminisani smo od Holandije u šesnaesteini finala. Taj meč svi još pamtimo po preči koju je iz penala pogodio Mijatović, kod rezultata 1:1.

Srbija će prvi put na teren 17. juna protiv Kostarike, i to je meč koji moramo da dobijemo, ukoliko planiramo duži boravak u Rusiji. Utakmica posle koje će biti mnogo jasnije koji su nam dometi, igra se 22.6. protiv Švajcarske u Kalinjingradu. Taj meč imaće dodatnu draž, jer je nekoliko prvotimaca “sajdžija” poreklom sa Kosova. Na kraju dolazi šlag, meč protiv Brazila, a nadamo se da će Srbija pre te utakmice izboriti plasman u nokaut fazu, pa da ćemo protiv “karioka” igrati za prvo mesto u grupi. Taj okršaj se igra u Moskvi na stadionu Spartaka.

U kvalifikacije smo ušli kao ekipa iz trećeg šešira i posle tri uzastopna propuštena velika takmičenja, pa nismo sa mnogo optimizma očekivali šta će nam kuglice doneti. Ipak, nismo loše prošli na žrebu i tu činjenicu maksimalno smo iskoristili. U konkurenciji tri ekipe koje su dve godine ranije igrale na Evropeskom prvenstvu u Francuskoj, zauzeli smo prvo mesto i izborili direktan plasman u Rusiju. Srbija je zabeležila 6 pobeda, tri remija i jedan poraz, u Austriji, pa je sa 21 bodom bila prva ispred Republike Irske sa 19 osvojenih bodova. Vels, Austrija, Gruzija i Moldavija ostali su i bez baraža.

Posle uspeha u kvalifikacijama, došlo je do neočekivane promene na kormilu reprezentacije. Slavoljuba Muslina, selektora koji nas je odveo na Mundijal, zamenio je njegov dotadašnji pomoćnik, bivši fudbalski as, Mladen Krstajić. Koliko je to bio pametan potez nećemo znati do završetna našeg učešća na Mundijalu, a svi se nadamo da tamo ostanemo što je duže moguće. Krstajić nema trenerskog iskustva, ali je čitave kvalifikacije proveo uz Muslina i reprezentaciju, pa mu ovaj posao ne bi trebalo da bude stran. On na raspolaganju ima solidan tim, sa nekoliko velikih fudbaskih zvezda. Sergej Milinković – Savić je igrač oko koga se otimaju najbogatiji evropski klubovi. Nemanja Matić je važan šraf u mašini Mančester Junajteda, Ljajić predvodi Torino, Tadić Sautempton, a Mitrović je imao sjajnu polusezonu u Fulamu. Novi kapiten Aleksandar Kolarov preživaljavao je drugu mladost u Romi. Čini se da je odbrana slabiji deo tima, pa će mnogo toga zavisiti od golmana Partizana, Vladimira Stojković, jednog od retkih koji jsu nastupali i u Južnoj Africi pre osam godina.

Što se kladionica tiče, one smatraju da ćemo se sa Švajcarskom boriti za drugo mesto. Tako mislimo i mi. U kladionici 10Bet kvota na to da Srbija osvaja Mundijal je 201.00. Za osvajanje prvog mesta u grupi E, 10Bet nudi kvotu 8.50, nešto “jaču” nego za Švajcarsku. Za meč sa Kostarikom u 10Bet vas očekuje kvota 2.00 na naš trijumf, a protiv Švajcaraca pobeda Srbije ceni se sa 2.90. Ako napravimo iznenađenje, što nam je često polazilo za rukom, pa pobedimo i Brazil 10Bet će one kladioce koji odigraju to, nagraditi kvotom 8.75.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.