Mundijal u Rusiji: Grupa F, Južna Koreja: Ostalo je samo sećanje na 2002. godinu

Image: 0069396232, License: Rights managed, South Korea's national soccer players pose prior to the start of their quarter-final match against Spain at the 2002 FIFA World Cup Korea/Japan in Gwangju, 22 June 2002. The winner will meet Germany in the semifinal match on June 25 in Seoul. From L above: Kim Nam-il, Lee Woon-jae, Hong Myung-bo, Choi Jin-cheul, Yoo Sang-chul, Ahn Jung-hwan. From L bottom: Song Chong-gug, Seol Ki-hyeon, Lee Young-pyo, Park Ji-sung, Kim Tae-young., Place: REPUBLIC OF KOREA, Model Release: No or not aplicable, Credit line: Profimedia.com, AFP

Od 14. juna do 15. jula Rusija će biti domaćin 21. Mundijala. Na njemu će učestvovati trideset dve zemlje, a ovo je prvo Svetsko prvenstvo u Istočnoj Evropi. Igraće se u 11 gradova, na 12 stadiona od Kalinjingrada na severo- zapadu, do Ekaterinburga na krajnjem severo-istoku ove ogromne zemlje.

U narednim danima predstavićemo vam sve učesnike Svetskog prvenstva na koje se plasirala i reprezentacija Srbije posle pauze od osam godina.

Južna Koreja: Biće bolje nego u Brazilu, jer teško da gore može

Jedna od najuspešnijih azijskih reprezentacija, kada je u pitanju plasman na Mundijale, je selekcija Južne Koreje. Nastup u Rusiji biće deseti za ovaj nacionalni tim, a najradije se sećaju 2002. godine, kada su, zajedno sa Japanom, bili organizatori Svetskog prvenstva i stigli do polufinala. Na kraju su bili četvrti, što je najveći uspeh jedne azijske reprezentacije u istoriji. Pre četiri godine u Brazilu nisu imali zapažen nastup, pa su u relativno slaboj grupi sa Belgijom, Alžirom i Rusijom, osvojili samo jedan bod i zauzeli poslednje mesto.

Debi u Rusiji imaće protiv Švedske, selekcije koja im je nanela najubedljiviji poraz u istoriji, pošto ih je davne 1948. godine pobedila sa 12:0. Ta utakmica se igra u Nižnjem Novgorodu 18. juna. Drugi protivnik Korejaca je Meksiko,  termin je 23. 6. a mesto odigravanja Rostov na Donu. Na kraju, 27. juna, svetski prvak Nemačka biće nasuprot Južne Koreje. Taj duel biće odigran u Kazanju.

Kvalifikacije su bile dosta turbulentne za Korejce. U preliminarnoj grupi su lako osvojili prvo mesto, sa maksimalnim učinkom, osam pobeda u duelima sa Mjanmarom, Laosom, Kuvajtom i Libanom. Međutim, u finalnoj grupi bilo je znatno teže. Uspeli su da dođu do drugog mesta i direktnog plasmana na Mundijal, ali je učinak bio 4 pobede, 3 remija i 3 poraza. To je dokaz izjednačenosti grupe, u kojoj je dominirao Iran. Čak je i gol razlika bila jedva pozitivna 11:10. Korejci su iza sebe ostavili Siriju, koja je morala u baraž, ali i Uzbekistan, Kinu i Katar, koji su ostali bez šansi za Rusiju.

Kada govorimo o glavnim adutima Južne Koreje, priča počinje, i završava se sa zvezdom Totenhema Son Hung Minom. Ovaj napadač je najbolji azijski strelac engelskog prvenstva u istoriji, ali i najskuplji fudbaler Azije. Selektor ove azijske selekcije je Tae Jong Šin. Pored pomenutog Sona, malo igrača igra na starom kontinentu, izuzimajući Jueng Ki Sunga u Svonsiju i Čeoi Ko Jaa u Augzburgu.

Nisu ni kladionice ubeđenje u neki spektakularni rezultat Korejaca u Rusiji. Kladionica 10Bet smatra da od osvajanja Mundijala nema ništa, pa je “velikodušno” ponudila kvotu 401.00. Za trijumf u grupi, kvota u 10Bet je 13.00, što znači da se najlabije kotiraju u grupi F. Za pojedinačne okršaje 10Bet je odredila sledeće kvote. Za pobedu protiv Švedske ona iznosi 3.80. Ako trijumfuju protiv Meksika isplaćuje se 4.45, a za, malo verovatan, uspeh protiv Nemačke, čak 12.00 u kladionici 10Bet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.