Mundijal u Rusiji: Grupa G, Belgija: Sad ili nikad za “crvene đavole”

Od 14. juna do 15. jula Rusija će biti domaćin 21. Mundijala. Na njemu će učestvovati trideset dve zemlje, a ovo je prvo Svetsko prvenstvo u Istočnoj Evropi. Igraće se u 11 gradova, na 12 stadiona od Kalinjingrada na severo- zapadu, do Ekaterinburga na krajnjem severo-istoku ove ogromne zemlje.

U narednim danima predstavićemo vam sve učesnike Svetskog prvenstva na koje se plasirala i reprezentacija Srbije posle pauze od osam godina.

Belgija: Favorit iz senke izašao na sunce

Čini se da Belgijanci nikada nisu sa većim ambicijama putovali na neko prvenstvo. sadašnja generacija “crvenih Đavola” dovoljno je kvalitetna da pomrsi konce i onim najvećim favoritima, već viđenim u završnici Mundijala. Ovoj Belgiji ne nedostaje baš ništa, osim, možda, malo iskustva u osvajanju trofeja. Ovo im je 13. Mundijal na kome učestvuju, a najbliže vrhu bili su 1986. u Meksiku kada su zauzeli četvrto mesto. na EP u Francuskoj nisu ispunili očekivanja, pa navijači s pravom očekuju “iskupljenje” u Rusiji. Ko zna kada će ponovo imati ovako moćan sastav.

Za Belgijance Svetsko prvenstvo počinje utakmicom protiv debitanta Paname, i to bi trebalo da bude zagrevanje za Azara i družinu. Taj meč je na programu 18. juna u Sočiju. Naredni protivnik takođe ne bi trebalo da predstavlja veliku opasnost za Belgijance. Radi se o Tunisu, a sa njima se “đavoli” sastaju u Moskvi na stadionu Spartaka 23.6. Na kraju dolazi šlag i meč sa Englezima. Upravo je “gordi albion” naneo najteži poraz Belgiji u istoriji, doduše pre više od 100 goina, još 1909. godine, bilo je 11:2. Možda je 28. juna u Kalinjingradu prilika za delimični revanš.

U svojoj kvalifikacionoj grupi Belgija je bila neprikosnovena. jedino su Nemci bili ubedljiviji, pošto je Belgija imala devet pobeda i samo jedan remi, i to na svom terenu sa Grcima. Na kraju su “heleni” bili drugi, sa devet bodova manje, ali nisu imali šanse u baražu protiv Hrvatske. U H grupi nalazili su se još Bosna i Hercegovina, Estonija, Kipar i Gibraltar.

Teško je pobrojati sve adute Belgije u Rusiji. Počevši od golmana Čelsija i Liverpula, Kurtoe i Minjolea, preko odbrambenih fudbalera Menijea, Alderverelda, Vertongena, Fermalena, a nejasna je situacija sa Kompanijem, koji se povredio. Vezni red je posebno jak. Kevin de Brujne, Eden Azar, Musa Dembele, janik Karasko i ostali biće velika uzdanica selektora Roberta Martineza, inače Španca. On je za špic napada poveo samo Romelu Lukakua i oporavljenog Mišija Batšuaija, dok je neočekivao otpao Kristijan Benteke.

Kladionice svrstavaju Belgiju u najuži krug favorita, s pravom. Da osvoje Mundijal, kladionica Unibet daje kvotu 13.00, po čemu su šesti favoriti prvenstva. Trijumf u grupi je 1.85, dakle, veće su im šanse nego Englezima. Kvote na njihove pobede u pojedinačnim susretima u grupi u Unibetu nisu sjajne. Pobeda nad Panamom ceni se samo 1.17, a protiv Tunisa nešto više, 1.33. Tek za meč sa Englezima Unibet nudi pristojan koeficijent 2.55.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.