Mundijal u Rusiji: Grupa G, Panama: Oni su već svetski šampioni za svoju naciju

LUCERNE, SWITZERLAND - MARCH 27: Panama's team makes a circle after the International Friendly between Switzerland and Panama at the Swissporarena on March 27, 2018 in Lucern, Switzerland. (Photo by Monika Majer/Getty Images)

Od 14. juna do 15. jula Rusija će biti domaćin 21. Mundijala. Na njemu će učestvovati trideset dve zemlje, a ovo je prvo Svetsko prvenstvo u Istočnoj Evropi. Igraće se u 11 gradova, na 12 stadiona od Kalinjingrada na severo- zapadu, do Ekaterinburga na krajnjem severo-istoku ove ogromne zemlje.

U narednim danima predstavićemo vam sve učesnike Svetskog prvenstva na koje se plasirala i reprezentacija Srbije posle pauze od osam godina.

Panama: Posle kanala, postali su poznati i po fudbalu

Ovo je drugi debitant na Mundijalima pored selekcije Islanda. Popularni “kanaljerosi” zaprepastili su planetu uspešno završenim kvalifikacijama u Severnoj i Centralnoj Americi i uz Meksiko i Kostariku, dokopali se Rusije. O njihovim šansama na najvećoj fudbalsko smotri ne treba trošiti reči, ali je i sam plasman ravan osvajanju svetske krune. Pre četiri godine to im je izmaklo porazom od selekcije Sjedinjenih Američkih Država u finišu poslednjeg kola, a sada su na sličan način oni došli do plasmana, pobedom nad Kostarikom 2:1. Posle tog trijumfa u celoj zemlji je proglašen nacionalni praznik i neradan dan.

Svoju prvu utakmicu ikad na Mundijalima odigraće protiv selekcije Belgije u Sočiju 18. juna. Tu im šanse nisu velike, kao ni u drugom kolu kada će se ukrstiti sa Englezima u Nižnjem Novgorodu 24.6. Tek u poslednjoj utakmici u grupi, a verovatno i na Mundijalu, imaće šanse. tada im je protivnik Tunis, a meč se igra u Saransku 28. juna.

Rekli smo već da su kvalifikacije bile izuzetno uzbudljive u zoni KONKAKAF. U preliminarnoj grupi Panama je zauzela drugo mesto, iza Kostarike, a ispred Haitija i Jamajke, sa tri pobede, jednim remijem i dva poraza, oba od Kostarike. U finalnoj grupi su bili treći sa 13 bodova iz 10 utakmica. Upisali su po tri pobede i poraza, uz četiri nerešeena rezultata. Presudila je pobeda nad Kostarikom u gostima u poslednjem kolu 2:1, za koju su mnogi izrazili sumnju, ali to je sad iza nas. Zahvaljujući boljoj gol razlici bili su ispred Hondurasa, koji je zauzeo četvrto mesto i morao je u baraž, posle koga nije izborio plasman u Rusiju.

Mnogo fudbalera Paname nastupa u američkoj MLS ligi, a u Evropi su Ismael Dijaz u Deportivu i Rikardo Avilja i Luis Rodrigez u Gentu. Erik Dejvis je u Slovačkoj, a rezervni golman Žaime Penedo u Rumuniji. Predstavljati ostale, koje baš i nee poznajemo, nema mnogo smisla. Selektor je Kolumbijac Ernan Gomez, koji je već predvodio selekcije Kolumbije, Gvatemale i Ekvadora.

Šta reći o proceni kladionica za učinak Paname na Mundijalu. U kladionici 1xbet možete sami upisati kvotu, ako želite da igrate na to da će osvojiti Svetsko prvenstvo. Kvota je 999.00, ali je podložna korekciji. Za trijumf u grupi 1xbet nudi takođe enormnu kvotu 40.00. Ako Panama napravi iznenađenje u prvom kolu, što se ne mali broj puta dešavalo u istoriji, kvota na pobedu protiv Belgije je 20.00, a za trijumf nad Englezima 1xbet nudi koeficijent 16.00. Već za meč sa Tunisom, kvota je razumnija, pa se pobeda Paname ceni 3.25 u kladionici 1xbet.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.