Mundijal u Rusiji: Grupa H, Poljska: Tu je Leva, ne brinite za golove

Od 14. juna do 15. jula Rusija će biti domaćin 21. Mundijala. Na njemu će učestvovati trideset dve zemlje, a ovo je prvo Svetsko prvenstvo u Istočnoj Evropi. Igraće se u 11 gradova, na 12 stadiona od Kalinjingrada na severo- zapadu, do Ekaterinburga na krajnjem severo-istoku ove ogromne zemlje.

U narednim danima predstavićemo vam sve učesnike Svetskog prvenstva na koje se plasirala i reprezentacija Srbije posle pauze od osam godina.

Poljska: U Rusiji je zenit ove generacije

Odlične igre iz kvalifikacija, Poljaci bi trebalo da nastave na Mundijalu. Ova generacija poljskoh fudbalera mogla bi, ako ne da ponovi, ono bar da se približi usppehu onih sa početka sedamdesetih i osamdesetih godina. Poljskoj je ovo osmi nastup na Mundijalu, a iza sebe imaju dva treća mesta. U Nemčkoj 1974. su poraženi u polufinalu od domaćina, pa su stigli do trećeg mesta, a isto su ponovili osam godina kasnije u Španiji, ponovo su se okitili svetskom bronzom. Poslednjih godina nisu imali mnogo uspeha, retko su uspevali da se plasiraju, a i kad jesu, završavali su takmičenje posle grupne faze, 2002. u Japanu i Južnoj Koreji i 2006. u Nemačkoj.

Prva utakmica u Rusiji biće izuzetno vžna za Poljake. Protivnik im je neugodni Senegal, a meč se igra 19. juna u Moskvi na stadionu Spartaka. Ništa lakše neće biti ni pet dana kasnije kada će snage odmeriti sa Kolumbijom u Kazanju, da bi o svojoj sudbini, najverovatnije, odlučili u trećoj utakmici grupe H, kada će na suprotnoj strani terena biti selekcija Japana. Taj meč na programu je 28. juna, a igraće se u Volgogradu.

Nisu Poljaci imali mnogo problema da se probiju do Rusije. Igrali su u grupi E evrospkih kvalifikacija, gde su zauzeli prvo mesto sa 25 bodova. Pobedili su čak osam puta, dok su upisali po jedaan poraz i remi. Pobedila ih je Danska i to ubedljivo, dok su kiksirali u Kazahstanu u prvoj utakmici kvalifikacija. Iza sebe ostavili su Dance, Crnu Goru, Rumuniju, Jermniju i Kazahstan.

Ova generacija ima veliki napadački potencijal. Dovoljno je reći da je zvezda tima Robert Levandovski, sjajni strelac bajerna iz Minhena, ali da je tu i Arkadijuš Milik, napadač Napolija. U u ostalim linijama ima poznatih imena, mada se čini da je odbrana slabiji deo ekipe. Blaščikovski, Zjelinski, Glik, Kaminski, ali i golmani Fabijanski i Šćešni. Selektor je, ne tako poznati, Adam Navalka. Veruje se da će mečevi Poljske obilovati golovima, videćemo.

O šansama POljaka da dođu do same završnice, teško je govoriti. Ono št je sigurno, to je da imaju tim koji je u najboljim igračkim godinama, sa mnogo internacionalnog iskustva. Kladionica 10Bet daje kvotu  51.00 da će se Poljska popeti na krov sveta, a 10Bet smatra du su drugi favoriti u grupi, pa su im dodelili koeficijent 2.75 za osvajanje prvog mesta u grupi H. U pojedinačnim mečevima, favoriti su u duelima sa Senegalom i Japanom, dok nisu protiv Kolumbije. Kladionica 10Bet nudi kvotu 2.30 da će Poljska pobediti Senegal, a 2.95 za trijumf nad Kolumbijom. Najviše u Poljsku veruju kada bude igrala sa Japanom, pa je kvota 1.86.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.