Mundijal u Rusiji: Grupa H, Japan: “Samuraji” će se hrabro boriti, da li će to biti dovoljno?

Od 14. juna do 15. jula Rusija će biti domaćin 21. Mundijala. Na njemu će učestvovati trideset dve zemlje, a ovo je prvo Svetsko prvenstvo u Istočnoj Evropi. Igraće se u 11 gradova, na 12 stadiona od Kalinjingrada na severo- zapadu, do Ekaterinburga na krajnjem severo-istoku ove ogromne zemlje.

U narednim danima predstavićemo vam sve učesnike Svetskog prvenstva na koje se plasirala i reprezentacija Srbije posle pauze od osam godina.

Japan: Promenili selektora koji ih je odveo na Mundijal, ovo nam je poznato…

Japnaci su se prvi put na Mundijalu pojavili 1998. godine u Francuskoj, a tamo im se toliko svidelo, da posle nisu propustili nijedan. Najveći uspeh do sada im je plasman u osminu finala, do koje su stigli dva puta. jednom kada su bili domaćini 2002. godine, a drugi put 2010. u Južnoj Africi. Gledajući samo rezulata u kvalifikacijama u poslednjih 20 godina, “Samuraji” su najčešći učesnici Mundijala uz Brazil, Argentinu i Nemačku. Prethodno Svetsko prvenstvo neće pamtiti po dobrom, jer su takmičenje u grupi završili sa samo jednim osvojenim bodom. Niko nije načisto šta mogu sada da očekuju.

Ukoliko žele dalje, ne bi smeli da izgube u prvom meču protiv Kolumbije u Saransku 19. juna. Sledeći njihov protivnik je Senegal, pet dana kasnije,  a utakmica se igra u Ekatarinburgu, mnogo bliže “zemlji izlazećeg sunca” nego Afrikancima, pa im to ide u prilog. Na kraju, sudariće se sa Poljskom, 28. juna u Volgogradu.

Azijske kvalifikacije možda su i najnapornije računajući sve kontinente. U prvoj, preliminarnoj grupi, Japan je zauzeo prvo mesto u konkurenciji Sirije, Singapura, Avganistana i Kambodže. Zabeležili su sedam pobeda i samo jedan nerešen rezultat protiv Singapura u Japanu. U finalnoj grupi ponovo su bili najbolji, ali nije bilo toliko lako. Osvojili su 20 bodova iz deset utakmica, uz sedam pobeda i po dva remija i poraza. Izgubili su od Saudijeske Arabije i Emirata, a plasman su izborili zajedno sa selekcijama Saudijske Arabije i Australije.

Najveće iznenađenje desilo se pre Mundijala. Japanski Savez uručio je otkaz selektoru Vahidu Halilhodžiću, nekadašnjem asu Veleža iz Mostara i reprezentativcu Jugoslavije, iako ih je on doveo do Rusije. Zmerka na njegov račun je previše defanzivna igra nacionalnog tima, pa je selektorska palica data u ruke Akira Nišina. Dosta Japanaca igra u Evropi, a Nemačka im je nekako najomiljenija destinacija. Šinđi Kagava je u Dortmundu, Sakai u Hamburgu, Hasebe u Frankfurtu, Muto u Majncu, Osako u Kelnu, Haraguči i Usami u Dizeldorfu. Treba li pominjati sjajnog napaadača Lestera Okazakija, kao i Jošidu iz Sautemptona. Nagamoto igra u Galatasaraju a Sakai u Marseju.

Kladionice, ipak, ne veruju previše u potomke drevnih Samuraja. Za trijumf na svetskom kupu u kladionici 10Bet dobićete kvotu 251.00, a za prvo mesto u grupi H na istom mestu, kvota na Japan je 9.00. U svim mečevima u grupi Japan je, po 10Bet, autsajder. Ako pobede Kolumbiju koeficijent je 5.65. Za trijumf nad Senegalom 3.40, a ako uspeju da nadvise Poljsku, 10Bet će uvećati ulatu 4.25 puta.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.