Mundijal u Rusiji: Grupa H, Senegal: Jedan, ali vredan, nastup do sada

Senegal Team Picture during 2018 World Cup Qualifiers match between South Africa and Senegal at Peter Mokab Stadium, November on the 12 November 2016 © Samuel Shivambu/BackpagePix

Od 14. juna do 15. jula Rusija će biti domaćin 21. Mundijala. Na njemu će učestvovati trideset dve zemlje, a ovo je prvo Svetsko prvenstvo u Istočnoj Evropi. Igraće se u 11 gradova, na 12 stadiona od Kalinjingrada na severo- zapadu, do Ekaterinburga na krajnjem severo-istoku ove ogromne zemlje.

U narednim danima predstavićemo vam sve učesnike Svetskog prvenstva na koje se plasirala i reprezentacija Srbije posle pauze od osam godina.

Senegal: “Afričke mambe” vrebaju iz potaje

Ovo je tek drugo učešće Senegala na Mundijalima. Do sada su upisali samo jedan nastup, ali je on ostao u sećanju, čak i površnim ljubiteljima fudbala. Naime, 2002. godine u Japanu i Južnoj Koreji, Senegal je na otvaranju prvenstva savladao tadašnjeg svetskog prvaka Francusku. Uspeli su čak da u grupi sa pomenutim Francuzima, Danskom i Urugvajem osvoje drugo mesto i plasiraju se u nokaut fazu. Nisu stali ni tu, već su u osmini finala bili bolji od Švedske, da bi ih zaustavila tek Turska u četvrtfinalu. Takav scenario za Rusiju potpisali bi svi u ovoj afričkoj selekciji, ali ovog puta Senegal nije nepoznanica za fudbalski svet, kako je to bilo pre 16 godina, i ne mogu računati na iznenađenje.

Uglavnom, snagu “afričkih mambi” saznaćemo već u prvoj utakmici na MUndijalu kada se sastaju sa Poljskom. Možda će taj meč i presuditi na kraju ko će u drugu fazu. Poprište borbe biće Moskva, stadion Spartaka, a igra se 19. juna. U daleki Ekatarinburg odlaze 24.6. da bi tamo igrali protiv Japana u drugom kolu. Takmičenje u grupi završavaju sudarom sa Kolumbijom u Samari 28. juna.

senegal je bio dominantan u svojoj kvalifikacionoj grupi u Africi. Prvo su u preliminarnom dvomeču izbacili Madagaskar 2:2, 3:0, a onda ostavili iza sebe Burkinu Faso, Zelenortska Ostrva i Južnoafričku Republiku. Na šest mečeva zabeležili su četiri pobede i dva remija, oba sa Burkinom Faso.

Svi znaju da je predvodnik Senegala odlični napadač Liverpula Sadio Mane, za koga se govori da će pojačati šampiona Evrope Real Madrid. Velika zvezda je i Kalidu Kulibali iz Napolija, a ne treba posebno isticati kvalitete Šeika Kojatea iz Vest Hema, Keita Baldea iz Monaka, Ismaole Sara iz Rena i mnogih drugih. Pitanje je koliko selektor Aliju Sise može da od ovih fudbalera sa renomeom napravi snažan tim, jer je poznato da Afrikance ne odlikuje baš preterana disciplina u igri, a za Senegal to posebno važi.

Baš zato ni kladionice nisu načisto koliki su dometi Senegala u Rusiji. Unibet ih stavlja u sredinu tabele favorita na Mundijalu sa kvotom 152.00 da će osvojiti Mundijal. U svojoj grupi su na trećem mestu, a šanse da budu najbolji posle grupne faze Unibet procenju koeficijentom 6.00. Kod pojedinačnih dvoboja, favoriti su samo protiv Japana, a u prvom meču, ako naprave iznenađenje i pobede Poljsku, očekuje vas kvota 3.30. Za trijumf nad Japanom, s obzirom da je Senegal favorit, kvota je 2.50. Unibet smatra da su im šanse protiv Kolumbije još manje, nego protiv Poljske, pa je ponudio kvotu 3.90.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.