Derbi dana: Finale! Francuska – Hrvatska: Može biti samo jedan

Da je neko pre početka prvenstva napisao da u završnici turnira nećemo gledati Brazil, Nemačku, Španiju ili Argentinu, a da je tamo vrlo lako mogla završiti jedna neuverljiva Rusija, sigurno bi autor ove izjave bio poslat na psihijatrijsko posmatranje. Ipak, baš zato se i potvrdilo da je fudbal kao i život nepredvidiv i iznenađujući. U nedelju sa početkom od 17 časova očekuje nas utakmica svih utakmica, finale Svetskog prvenstva u Rusiji između Francuske i Hrvatske, meč u kome može biti samo JEDAN!

Francuska: Gorak ukus u ustima traje već dve godine, hoće li pelen zameniti med?

Reprezentacija Francuske se plasirala u finale turnira nakon teške borbe i odlične taktičke partije protiv do tada odlične Belgije. Malo ko je očekivao da će biti dovoljan samo jedan gol da se odredi ko će biti prvi finalista SP ali ispostavilo se da je bilo tako nakon što je Umtiti sjajno reagovao u 51. minutu i glavom zatresao mrežu rivala. Iako su Belgijanci dominirali u posedu sa 60% i snažno napadali, Francuska je odigrala defanzivno savršenu utakmicu, tako da umeće Lukakua, De Brujnea, Mertensa i Azara nije moglo da dođe do izražaja. Takođe, stiče se utisak da su Francuzi bili dosta odlučniji u završnicama akcija pošto su uputlili čak 19 šuteva na gol od kojih je 5 išlo u okvir gola dok je četa Roberta Martineza šutnula devet puta ka golu od čega samo tri puta u okvir gola. Dok su ostali top favoriti pokazivali valovitu formu na ovom prvenstvu, može se reći da je Francuska jedina ekipa koja je konstantno igrala na vrhunskom nivou. “Petlovi” su na svetskom prvenstvu ugrozili gol protivnika čak 75 puta, dominirali u posedu lopte i savladali protivničke golmane 10 puta od ukupnih 24 šuteva u okvir. Ova statistika potvrđuje koliko su zapravo Francuzi siloviti u ofanzivi, stabilni u defanzivi i odlučni u krucijalnom momentima utakmice.

Hrvatska: “Vatreni” već u povjesti, borba za stanarsko pravo u istoriji

Hrvatska je iznenadila celu planetu pošto igra fenomenalno na ovom turniru, a novi podvig ostvarili su u polufinalu kada su savladali Englesku. Naime, mnogi su prognozirali da su Englezi veliki favoriti na ovom meču. Nakon pogotka Kirona Tripijea u 5. minuta meča, delovalo je da se bliži kraj fantističnom nizu pobeda Hrvatske. Engleska je bila impresivnija u prvoj polovini utakmice i u više navrata ozbiljno ugrozila gol Danijela Subašića. Da je bilo malo više sreće ali i prisebnosti verovatno najboljeg strelca šampionata Kejna mogli su Englezi i do ubedljivije prednosti u prvom poluvremenu. Međutim, Hrvatska je u drugom poluvremenu pokazala sasvim drugačiju igru koja je urodila plodom u 68. minutu, kada je na visini zadatka bio Ivan Perišić. Krilni igrač Intera je odlično reagovao nakon centaršuta Maria Mandžukića i poravnao rezultat na 1:1. Regularnih 90. minuta je bilo okončano ovim rezultatom, stoga su usledili produžeci. Sve je išlo ka tome da ćemo Hrvate po treći put zaredom gledati u penal seriji ali onda na scenu stupaju Mandžukić i Perišić! Mario Mandžukić je u 109. minutu uspeo da smesti loptu iza leđa Džordana Pikforda i odvede svoju reprezentaciju u finale svetskog prvenstva prvi put u istoriji što samo po sebi predstavlja neverovatan uspeh. “Vatreni” su trnovito došli do ovog finala, preživevši tri puta zaredom produžetke i dva puta pucanje penala. Ono što je posebno zanimljivo i što bi vrlo verovatno moglo da utiče na ishod ovog meča je činjenica da su Hrvati odigrali 90 minuta više od Francuske. Ako uzmemo u obzir sa kakvim intenzitetom se igra na ovom prvenstvu, stiče se utisak da će Hrvati bilo daleko umorniji od selekcije Francuske u finalu. Međutim, jedna veoma bitna stvar koja može da prevagne u korist Hrvatske je efektivnost. Naime, uspela je da smesti loptu u protivničku mrežu 14 puta u toku prvenstva, od ukupnih 22 šuta u okvir gola.

Naš predlog:

Francuska je kvalitetniji tim i ulazi u finale “svežija” od protivnika. Hrvatska je u više navrata iznenadila na ovom prvenstvu, međutim smatramo da je selekcija Francuske prevelik zalogaj za naše komšije. “Trikolori” su naučili na teži način da ovakve utakmice ne mogu biti dobijene unapred, još im je u svežem sećanju finale Evropskog prvenstva protiv Portugalije na njihovoj teritoriji, pa smo sigurni da neće nimalo olako ući u meč. Hrvati nemaju šta da izgube, i u tome leži njihova najveća šansa, pošto su se već zlatnim slovima upisali u istoriju zemlje. Francuzi to tek treba da urade.

Po kladionicama prednost se daje “trikolorima”. U kladionici Unibet pobeda Francuske plaća se 1.95, dok je remi 3.25. Pobeda Hrvata procenjuje se kvotom 4.90. Naš predlog je, takođe, 0-2 gola, a u Unibetu je kvota 1.46. Smatramo i da će poluvreme biti bez pobednika, a koeficijent na igru Px u Unibetu je 1.95.Registruj se na Unibet

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.