Derbi dana: Šahtjor – Dinamo Kijev: Superkup kao uvod u sezonu 2018/19

Kao uvod u ukrajinski šampionat u subotu sa početkom od 20 časova je na programu finale Superkupa između već dugi niz godina dva najbolja tima u zemlji – Šahtjora i Dinamo Kijeva. Šahtjor kao šampion i pobednik Kupa dočekuje drugoplasiranu ekipu u prvenstvu Dinamo Kijev. Ono što je posebno zanimljivo je da će četvrti put zaredom finale ovog takmičenja biti održano na stadionu Černomoreca, popularnoj “Odesi”. Ovo je 15. izdanje Superkupa Ukrajine i do sada je ekipa Šahtjora osam puta osvajala ovo takmičenje dok su fudbaleri Dinamo Kijeva uspeli šest puta da podignu pehar namenjen osvajaču. Ono što svakako treba izdvojiti u najavi ovog meča je činjenica da je Dinamo Kijev u poslednjih pet mečeva izuzetno uspešniji pošto je ostvario tri pobede, jedan remi i jedan poraz.

Šahtjor – Prihod od čak 60 miliona evra i četiri nova Brazilca u timu

Za aktuelne ukrajinske prvake je najbitnije da su uspeli da odbrane obe titule iz pretprošle sezone dok su pre godinu dana uspeli da vrate i trofej Superkupa u svoje vitrine, nakon što su u Odesi slavili sa 2:0 protiv Dinama iz Kijeva. Takođe treba napomenuti da je šampion Ukrajine prošle sezone imao dosta uspeha u Ligi šampiona gde je dogurao do osmine finala, gde je poražen pošto je zbog manje datih golova u gostima zaustavljen od kasnijeg polufinaliste Rome.

Inače, zanimljiv je i podatak da je Šahtjor prošlu prvenstvenu sezonu okončao gostujućim porazom od Dinama, s tim da su već ranije osigurali titulu pa je možda i to jedan od razloga što su poraženi jer su igrali nešto opuštenije i igrali nešto opuštenije. Međutim u Superkupu očekujemo maksimalno ozbiljan pristup aktuelnih prvaka. Zbog povrede će ovom timom faliti jako bitan fudbaler Mališev, dok su Srna, Fred i Bernard napustili tim tokom leta. Po starom dobrom receptu tim je doveo čak četiri Brazilca u ovom prelaznom roku – Maikon, Fernando, Sipriano i sjajnog napadača Moraeša koji je došao kao slobodan igrač, nakon što mu je istekao ugovor sa velikim rivalom ekipe iz Donjecka, Dinamom iz Kijeva! Svakako treba dodati i odličnu zaradu ovog ukrajinskog tima pošto su samo od prodaje Freda Mančesteru zaradili ogromnih 60 miliona evra!

Dinamo Kijev – Glavni cilj za ovu sezonu je povratak titule u Kijev

Za razliku od Šahtjora koji se drugu sezonu zaredom okitio duplom krunom u Ukrajini, a uz to je u svoje vitrine vratio i trofej Superkupa, u taboru Dinama su svakako nezadovoljni onim što su napravili u proteklih godinu dana, iako su u međusobnim duelima sa Šahtjorom imali nešto više uspeha. Naime u poslednjih pet mečeva, tim iz Kijeva ima tri pobede, jedan remi i samo jedan poraz. Verovatno se upravo zbog toga na klupi i zadržao beloruski trener Aleksandar Hackevič, uz napomenu da su Kijevljani pršle sezone bili poprilično uspešni i u Ligi Evrope, gde su eliminisani tek u osmini finala od rimskog Lacija.

No, ove sezone glavni cilj Dinama je povratak titule ukrajinskog prvaka, ali to svakako ne znači da će se predati u Kupu i Superkupu, već učiniti sve da preotmu trofej od svog najvećeg rivala. Kijevljani su se tokom leta rešili nešto iskusnijih fudbalera poput Guseva, Rotana, Moraeša i Mbokanija, dok su u tim stigli brazilski štoper Sidkleu i sjajni veznjak Če Če. Dodajmo još i to će u ovom susretu poštedu dobiti Josip Pivarić pošto je nedavno sa selekcijom Hrvatske igrao finale Mundijala u Rusiji.

Naš predlog

Obzirom da se ove dvije ekipe jako dobro poznaju, onda je sasvim jasno da nijedan od trenera nema baš previše prostora za neka eventualna iznenađenja, a to onda samo znači da bi ovo trebala biti jedna potpuno otvorena i obostrano efikasna utakmica. Predlažemo vam da odigrate igru GG koju kladionica 10bet plaća sa kvotom 1,76. Takođe, dosta puta se dešavalo da se mečevi ove dve ekipe završavaju bez pobednika pa svakako treba probati i sa igrom X koju kladionica 10bet plaća sa odličnom kvotom 3,45. Za one malo hrabrije savetujemo vam da probate sa igrom 4+ koju kladionica 1obet plaća sa sjajnom kvotom 3,40.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.