Tipovi za klađenje na košarku

Košarka je svakako jedan od najpopularnijih sportova na svetu. Milioni ljudi širom sveta uživaju gledajući u raznim ligama i turnirima širom godine.

Najpopularnija liga na svetu je, naravno NBA liga u Sjedinjenim Američkim Državama. NBA liga je osnovana 1946. godine i tada ju je sačinjavalo 11 timova. Tokom vremena, broj ekipa se povećao na 30, a u ovo ligi su nastupali mnogobrojni igrači sa svih strana sveta.

Svaki tim u NBA ligi igra 82 utakmice tokom regularnog dela sezone. Odigraju 41. utakmicu kao domaćin i 41. kao gost. Ovaj broj utakmica se odigra tokom sedam meseci, koliko i traje sezona u NBA ligi i to nam omogućava veliki izbor klađenja, budući da se utakmice igraju gotovo svaki dan.

Kako i za fudbal, tako i za košarku, onaln bukmejkeri nam daju šansu da se kladimo na ovaj sport.

Postoji mnogo tipova za klađenje na košarku, a to su:

  • Spread Betting ili Line Betting
  • Klađenje na autsajdere
  • Klađenje na popularne timove
  • Klađenje na rezultate utakmica

Spread Betting ili Line Betting

Spread klađenje je najpopularniji vid klađenja na košarku. Negde možete da ga sretnete i pod imenom Line klađenje. No, ako ga sretnete, suština ovog klađenja se svodi na hendikep. Ukoliko posetite sajt vaše omiljene onlajn kladionice videćete listu za klađenje na NBA utakmice koja izgleda ovako:

Los Angeles Lakers -5.5 VS Boston Celtics +5.5

Šta predstavlja ovo? To znači da ako se kladite na Lakerse, oni moraju pobediti sa više od 5.5 koševa razlike, odnosno sa 6 poena razlike. Ukoliko želite da uložite u pobedu Celticsa, oni moraju da pobede ili da izgube sa manje od 5.5 odnosno 6 poena razlike.

basketball tips

Klađenje na autsajdere

Kao i u mnogim ligama i sportovima, prosečan kladioničar se kladi na favorite. Ovo ponekad može da znači da tržište teži ka autsajderu i ponude vam veliki hendikep. Za to, postoji jedna posebna statistika koja rešava ovu problematiku.

Tokom poslednjih deset sezona u NBA ligi, timovi koji u gostima igraju kao autsajderi sa +12 poena ili više pokriju hendikep u više o 53% slučajeva. Odgovorno tvrdimo da i u utakmicama koledž lige kada autsajderi sa +17 poena ili više isto tako imaju uspešnost u 53% slučajeva.

Klađenje na popularne timove

Najpopularniji tim u NBA ligi su Los Angeles Lakersi.

Ukoliko pogledamo neku statistiku za ovaj vid klađenja videćemo da ovo i nije baš mnogo dobra ideja. Statistika pokazuje da u poslednjih 10 godina LA Lakersi imaju  47% uspešnosti kada igraju kod kuće kao favoriti. Dakle, kada su Lakersi kod kuće okarakterisani kao favoriti, statistika im je dosta loša.

U prilog sličnoj statistici ide još jedan popularan tim – Boston Celtics.

Ovaj tim kada igra kod kuće i kad se očekuje da pobede sa više od 10 poena razlike, u poslednjih 10 sezona ispune samo 45% utakmica.

Tako da, iz ovih primera dolazimo do zaključka da ovaj vid klađenja i nije baš najsigurniji ukoliko želite da ostvarite prihod.

Klađenje na rezultat u košarci

Klađenje na ukupan rezultat, odnosno ukupan broj postignutih poena na utakmici je uglavnom najomiljenija igra svih korisnika kladionice. Broj poena i njihova veličina se meri razlikuje u zavisnosti od lige u kojoj se meč igra, od timova ili turnira.  U NBA ligi, broj poena po utakmici je uglavnom veliki: od 180 do 220, pa je srednja vrednost negde oko 190, a kladionice tu pronalaze granicu koju nude. U koledž ligama, kao i u evropskim ligama, ova granica je ipak mnogo manja, pa se očekuje da pada između 120 i 160 poena.

Kako da se uspešno kladite na ukupan broj poena?

Prva i osnovna stvar jeste da ne obraćate pažnju na kratkoročne prosečne vrednosti neke ekipe. To vam neće pomoći. Na primer, utakmice koje su odigrali New York Knicksi u poslednjih 10 utakmica mogu imati prosek od 195 poena po meču. Međutim, jedna od tih utakmica je možda otišla u produžetke, pa je tako ukupan broj poena na toj utakmici otišao do 245 poena. Taj rezultat ima veliki uticaj na dijagram ove ekipe i prosečan broj poena koji se postiže po njihovom meču.

Zato, umesto da zavisite od proseka, pregledajte koliko je često ekipa bila iznad ili ispod hendikepa.

Na još jednu stvar treba da obratite pažnju, a to su međusobni dueli dva tima. Ovo vam može dati dobru naznaku o određenom timu i šta sve možete očekivati od njega u predstojećem meču na koji želite da se kladite.

Poluvreme/Kraj – Dupli rezultat

Ovaj vid klađenja je isti kao i u fudbalu, odnosno vaš zadatak je da pogodite konačan ishod utakmica na poluvremenu i na kraju.  Dakle to znači da biste dobili, trebate da pogodite ishod i na poluvremenu i na kraju utakmice.

basketball tips

Primer:

SA Spurs – Boston Celtics

SA Spurs/SA Spurs – ovo znači da tipujete na pobedu domaćina i na poluvremenu i na kraju pomenute utakmice. Ako vam je lakše u fudbalskom okviru, taj tip je okarekterisan znakom 1-1.

ТIE/SA Spurs – ovaj tim znači da ćete dobiti samo ukoliko na poluvremenu utakmice bude nerešeno, a u drugom delu meča pobede Spursi, tj. u ovom slučaju domaćin. U fudbalskom okviru, taj tip je okarekterisan znakom x-1.

Kladite se na košarku u Bet365

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.