Derbi dana: Đoković – Del Potro: Sećaš li se Rija, Delpo?

Argentina's Juan Martin del Potro (R) speaks to Serbia's Novak Djokovic after winning their men's first round singles tennis match at the Olympic Tennis Centre of the Rio 2016 Olympic Games in Rio de Janeiro on August 7, 2016. / AFP PHOTO / Roberto SCHMIDTROBERTO SCHMIDT/AFP/Getty Images ORIG FILE ID: AFP_E29ZF

U finalu poslednjeg grend slema u sezoni, US opena, igraće Srbin Novak Đoković i Argentinac Huan Martin del Potro. Dug je istorijat okršaja ove dvojice tenisera, ali je dugo i njihovo prijateljstvo, prožeto međusobnim uvažavanjem, ali i velikim rivalstvom. Bilo kako bilo, na “Artur Eš” stadionu, najvećem teniskom na svetu, očekuje nas istinski spektakl!

Novak Đoković: Osmi put u završnoj predstavi u Njujorku, a trofej u rukama samo dva puta

Svoje prvo grend slem finale Đoković je odigrao baš ovde, još 2007. godine, i izgubio ga od Rodžera Federera. nakon toga još šest puta je bio akter završnog čina, ali je titulu osvojio samo dva puta, 2011. i 2015. godine. Pored dve na US openu, Srbin je osvojio još 11 grend slem trofeja, pa se protiv Argentinca bori za svoj 14. Pored Novaka, samo su još Pit Sampras i Ivan Lendl igrali osam puta u finalu Njujorka, ali su oni odavno završili karijere, pa je sva prilika da će Đoković biti usamljen na vrhu liste po broju završnjih mečeva na Flšing Medouzu, već koliko naredne, ili neke druge godine. Del Potro je Novaku naneo dva bolna poraza na Olimpijskim igrama, da ne znamo koji je teže pao našem asu. Onaj prvi, u borbi za bronzu u Londonu 2012. možda nije toliko zaboleo, jer je pre toga poražen u polufinalu, pa je san o zlatu već tada bio raspršen, ali kada je u prvom kolu u Riju Del Potro slavio posle dva taj brejka, Novak je na izlasku sa stadiona zaplakao. Svestan je bio da su naredne Igre za četiri godie, a do tada svašta može da se desi. I desilo se, bio je najbolji teniser Srbije blizu odluke da okonča karijeru posle ponovljenih zdravstvenih problema i poraza u nizu. Srećom, nije, a za to je nagrađen sjajnim rezultatima od početka sezone na travi, sve do sada. Finale Kvinsa, titula na Vimbldonu, prvi trofej u Sinsinatiju i sada, finale US opena. Nijedan penzioner, pa čak ni teniski, to ne može da uradi. Đoković je u polufinalu odigrao odličan meč. Japanac Kei Nišikori nije imao ni promil šanse da dođe do senzacije kakvu je priredio 2014.godine, pobedom nad Srbinom u polufinalu. Istina, i vremenski uslovi su bili povoljniji i Novak je crtao po terenu kao u najboljim danima. Za sada, odigrao je dva perfektna meča u Njujorku, sa Gaskeom i Nišikorijem, i četiri podnošljiva, protiv Fučovića, Sandgrena, Souze i Milmana. Za pobedu nad visokim Argentincem, trebaće da ponovi jedno od ona dva izdanja, bez sumnje.

Huan Martin del Potro: Da li je moguće da je prošlo devet godina od Delpovog trijumfa u Njujorku?

Što bi rekli, kao da je juče bilo. Federer je vodio 2:0 u setovima, a onda je Argentinac “poludeo”, osvojio tri seta u nizu i stigao do prve,  za sada jedine, grend slem titule. Bilo je to 2009. godine upravo u Njujorku. Zanimljivo da od tada Švajcarac nije uspeo da osvoji US open, ali nećemo sada o njemu. Del Potro je dva puta naleteo na Đokovića u Njujorku. Kažemo, neleteo, jer je prošao “kao bos po trnju”, bez osvojenog seta. Prvi put je to bilo još 2007. kad su retki mogli da naslute visine koje će ova dvojica doseći, a Srbin je tada stigao do finala, svog prvog. Drugi put je to bilo 2012. u četvrtfinalu, a Novak je opet stigao do finala, gde ga je pobedio Endi Marej.  Argentinac se mnogo mučio sa povredama u karijeri. Da nije, sigurno bi imao mnogo više titula na svom kontu, ali su mu četiri operacije, najviše zgloba leve ruke oduzele tako nešto. Poznato je da ima ubitačan forhend, a da mu je bekhend služio samo da ostane u poenu i uglavnom je igrao slajs. U polufinalu protiv Nadala videli smo novog Delpa, tenisera koji se ne libi da napadne bekhendom, što je novi kvalitet visokog igrača. Del Potro je do finala izgubio samo jedan set i to od Džona Iznera u četvrtfinalu. Pre toga je sa po 3:0 pobedio Janga, Kudlu, Verdaska, Ćorića, a Nadal mu je predao meč kod 2:0 za Argentinca, zbog povrede kolena. Na ovogodišnje US openu Del Potro je proveo manje vremena od Đokovića na terenu, ali to ne bi trebalo da igra neku ulogu u finalu.

Naš predlog:

Ovo će biti 19. međusobni okršaj ove dvojice, pre svega, velikih prijatelja, a onda i rivala. Đoković je mnogo bolji i trenutno vodi sa 14:4 u pobedama, ali sigurno da pamti ona dva poraza sa Olimpijskih igara, posebno iz Brazila. Kladionice mnogo veće šanse daju Srbinu, ali je Đoković i pre turnira važio za prvog favorita, iako je bio tek šesti nosilac. Ovo će biti i borba za treću poziciju od ponedeljka, jer ko pobedi, biće odmah iza Nadala i Federera, a imaće odlične šanse da godinu završi na mestu broj 1. U kladionici Bet365 pobeda Novaka Đokovića ceni se koeficijentom 1.44, dok je trijumf Del Potra 2.75. Kao konačan rezultat, nekako nam je najrealniji 3:1 za Đokovića, a u Bet365 kvota na taj ishod iznosi tačno 4.00. Što se broja gemova tiče, mislimo da će ih biti više od 39,5 pa u Bet365 možete da dobijete kvotu 1.72.Registruj se na Bet365

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.