Derbi dana: Đoković – Zverev: Novak stavlja šlag na tortu uspeha

U finalu završnog Mastersa u Londonu igraće Novak Đoković i Aleksandar Zverev. Prvi teniser sveta je ubedljivo pobedio Južnofrikanca Kevina Andersona u polufinalu, dok je mladi Nemac bio uspešniji od Rodžera Federera. Đoković će se boriti za šesti, a Zverev za svoj prvi trofej na ATP finalu.

Novak Đoković: Perfektnih šest meseci okončati još jednim peharom

Najbolji srpski sportista svih vremena završiće godinu na mestu broj 1, a bio je u toku 2018. godine ispod 20. mesta. Sve je krenulo nabolje osvajanjem Vimbldona, nakon koga je Đoković podigao trofeje i u Sinsinatiju, US Openu i Šangaju. Plasman u ATP finale, svoje sedmo u karijeri, trebalo bi da bude šlag na torti fenomenalnih rezultata u drugoj polovini godine i zamajac za nastavak u istom ritmu u narednoj sezoni. Gotovo izvesno je da će Srbin biti na čelu teniskog karavana sve do novih okršaja na travi, a najverovatnije i dugo nakon toga, pošto u prvom delu sezone skoro i da ne brani bodove. Do sada je Đoković pet puta podizao pehar u londonskoj O2 areni, jedini poraz u finalu zbio se pre dve godine kada je izgubio od Endija Mareja i tako Britancu predao prvo mesto na listi na kraju te 2016. godine. Ukoliko i šesti put bude najbolji na završnom Mastersu “osmorice”, Srbin će se izjednačiti sa Rodžerom Federerom, koji je šest puta bio najuspeešniji na ovom turniru. Koliko je teško ovde trijumfofati, potvrđuje i primer Rafaela Nadala koji još nema ovaj trofej u svojoj bogatoj kolekciji. Đoković je do finala stigao bez izgubljenog seta. Sa po 2:0 pobeđivao je redom Džona Iznera, Aleksandra Zvereva, Marina Čilića i Kevina Andersona. Da nije bilo poraza od Karena Hačanova u finalu Parizan, sada bi se borio za 27 uzastopnu pobedu. No, biće prilike za nove rekorde.

Aleksandar Zverev: Hoće li mladi Nemac u svom prvom finalu u Londonu odmah do pehara?

Aleksandar Zverev je već odavno deo svetske teniske elite. Iskoristivši česta odsustva vodećih na ATp listi, ali i svojim dobrim rezultatima, probio je u sam vrh, a jedno vreme bio je nadomak čelne pozicije. Ipak, ono što mu mnogi zameraju je učinak na Gred Slem turnirima gde nikao ne uspeva da se probije do završnice, a kamoli da stigne do trofeja. Nema sumnje da će uskoro upisati i u osvajače nekog od četiri najveća turnira, a do tada mu se mora odati priznanje na učinku, pre svehga, na Mastersima. Ove sezone osvojio je Madrid i to bez izgubljenog seta, a njegova velika prednost je što gotovo podjednako dobro može da igra na svim podlogama. Svaka sličnost sa Đokovićem u ovom segmentu je sasvim slučajna. U Londonu je savladao Čilića i Iznera u grupi, i izgubio od Đokovića, dok je u polufinalu nadvisio Federera. Visoki i vižljasti Nemac, rodom iz Hamburga, ali poreklom od oca Rusa, poznatog bivšeg tenisera, do nedavno bio je jedini igrač iz teniskog krema koji je imao pozitivan skor protiv Novaka Đokovića. Njihov jedini zvanični meč bio je, do tada, odigran u finalu Rima, prošle sezone, a dobio ga je Zverev u dva seta. Međutim, u Šangaju je pre nekih mesec dana, Novak slavio sa ubedljivih 6:1, 6:2, da bi pre nekoliko dana u drugom kolu grupe “Gustavo Kirten”, Srbin još jednom bio dominantan 6:4, 6:1. Koliko će ta dva ubedljiva poraza uticati na samopouzdanje, često labilnog mladića, videćemo, ali u kakvoj je formi Srbin, ne piše mu se dobro.

Naš predlog:

Novak Đoković je ponovo ona mašina iz 2011. i 2015. godine kada je rušio prepreku za preprekom , ne obazirujući se ko je sa druge strane mreže. Sada ima pozitivan skor protiv svih tenisera iz prvih 10 na listi, a ta bitka je naneizvesnija upravo protiv Zvereva, “samo” 2:1. Kladionice nemaju dilemu koga vide kao favorita. Tako kladionica Meridianbet daje koeficijent 1.12 na pobedu Srbina, a čak 5.20 na trijumf Zvereva. Ukoliko su budu igrala samo dva seta, kvota je 1.22, a ako meč ode u tri seta, dobijate odličan koeficijent od 2.75. Ko veruje da je Nemac sposoban da dođe bar do jednog seta, može da pokuša tu igru u Meridianbet-u.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.