Derbi dana: Arsenal – Totenhem: Vladar severnog Londona je… ?

Svaka čast Čelsiju, Vest Hemu, Fulamu, Kristal Palasu i ostalim mnogobrojnim klubovima iz glavnog grada Engleske, ali najveći londonski derbi igraju Arsenal i Totenhem. Obe ekipe nalaze se u serenom delu prestonice, a njihovo rivastvo daleko nadilazi liverpulsko, Evertona i Liverpula, kao i mančestersko Sitija i Junajteda.

Arsenal: Pobeda za priključak vodećima

“Tobdžije” su sezonu otvorile sa dva poraza, u dva derbija, protiv Sitija i Čelsija, ali su zatim nanizali 7 pobeda u prvenstvu, a deset u svim takmičejima. Taj sjajan niz prekinuli su sa tri vezana remija sa Palasom, Liverpulom i Vulverhemptonom. Trijumf u Bornmutu prošle nedelje mogao bi da bude početak nove uspešne serije, ali će to mnogo zavisiti od ishoda derbija sa ”pevcima”. Arsenal je u četvrtak imao naporno gostovanje u Ukrajini, ali više zbog puta i nestabilne političke situacije u toj zemlji, nego što se tiče ishoda sa Vorsklom, koju su lako savladali i osigurali prvu poziciju na tabeli grupe i plasman u nokaut fazu slabijeg evropeskog takmičenja. Pred duel sa Totenhemom trener “tobdžija” UnaJ Emeri ima problma sa sastavom, pa najverovatnije u timu neće biti Lakazeta, Mavropulosa i Monreala, dok je sigurno da će na tribinama biti Deni Velbek, koji je okončao sezonu. Ipak, Španac ima dovoljan broj kvalitetnih igrača na raspolaganju, pa to i ne mora da bude neki ogroman problem. Pošto imaju zaostatak za Sitijem osam bodova, pre ovog kola, a svih 11 nakon pobede “građana” nad Bornmutom, sigurno da u Arsenalu ne razmišljaju intenzivno o osvajanju Premijer lige, ali je plasman u Ligu šampiona obaveza, nakon dve uzastopne godine bez elitnog takmičenja.

Totenhem: Mogu li “sparsi” do pobede na Emirejtsu posle dva cela olimpijska ciklusa?

Da, tačno je, Totenhem je poslednji put slavio na stadionu Arsenala još pre osam godina. Te 2010. slavili su sa 3:2, golovima Bejla, Van Der Varta i Kabula, od tada su dolazili na Emirejts osam puta, a samo su u tri navrata stigli do boda. Totenhem je u odličnoj formi, prvi je pratilav vodećeg dvojca, Siti- Liverpul, ali ih je poraz na svom terenu od šampiona dosta udaljio od borbe za sam vrh. Posle te utakmice “pevci” su vezali šest pobeda, u svim takmičenjima, a poslednji trijumf ostvarili su u sredu protiv Intera, koji ih ostavlja u trci za plasmanom u osminu finala, ali im za to treba pobeda na Nou Kampu protiv Barselone. Realnije je da na proleće igraju u Ligi Evrope, gde će se, možda, ponovo sastati sa Arsenalom. Ni Argentinac na klupi Totenhema, Maurisio Poketino neće imati sve fudbalere na raspolaganju. Davidson Sančez i Musa Dembele su van stroja, a većina vas je već zaboravila Vinsenta Jansena, pošto je još od dolaska iz Holandije više na tribinama nego na terenu. U centru pažnje biće Totenhemov golgeter, Hari Kejn, koji je već sedam puta tresao mrežu “mrskog” rivala u prvenstvu, a više puta od njega to je učinio jedino Emanuel Adebajor, pa će reprezentativac “Gordog Albiona” imati priliku da se bar izjednači sa fudbalerom iz Togoa, a ko zna, možda ga i prestigne.

Naš predlog:

Rivalstvo ova dva kluba otpočelo je daleke 1887. godine, ali se kao derbi severnog Londona računa od 1913. godine, kada je Arsenal dobio stadion u ovom delu grada, čuveni Hajberi. “Tobdžije” su uspešnije u međusobnim duelima, imaju 81 pobedu, dok je Totenhem pobedio 63 puta, uz 51 remi. Na prethodne četiri utakmice nije palo više od dva gola ni na jednom meču. Pomalo nas je začudio taj podatak, znajući kakvu igru gaje ove dve ekipe. Kladionice daju minimalnu prednost domaćinu, valjda zbog činjenice da je gost u derbiju severnog Londona slavio poslednji put pre skoro pet godina, učinio je to Arsenal na Vajt Hart Lejnu 2014. godine. Kvota na trijumf Arsenala u kladionici 1xbet iznosi 2.64. Remi je 3.64, dok je dvojka 2.73. Naš predlog je igra gol-gol, a kvota u 1xbet je 1.48. Od konačnih ishoda, remi nam je najbliži.Registruj se na 1XBet

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.