Derbi dana: Mančester Siti – Liverpul: Dan D na Ostrvu, “redsi” dolaze po trofej na Etihad

Utakmica svih utakmica. Majka svih bitaka, očekuje nas večeras na stadionu Etihad u Mančesteru. Aktuelni šampion, Mančester Siti, dočekuje lidera Premijer lige , ekipu Liverpula, želeći da pobedom učini šampionat do kraja neizvesnim. Trijumf bi gostima doneo 9 bodova viška u odnosu na Totenhem, a svih 10 od “građana”, pa bi se titula šampiona približila Enfildu, više nego ikad u protekle skoro tri decenenije, ne računajući “incindent” kada je na klupi bio Brendan Rodžers, a Stivi Dži se okliznuo u meču sa Čelsijem 2014. godine.

Mačester Siti: Dolazi li derbi u pravom trenutku za “građane”?

Tri poraza u jednom mesecu, za manje od 20 dana, nisu se događala tako često Mančester Sitiju. Od kada je na klupi Pep Gvardiola samo jednom, i to u roku od šest dana, početkom aprila prošle godine. Tada su se ove dve ekipe sastale u četvrtfinalu Lige šampiona, a Liverpul prošao dalje sa dve pobede. Između tih poraza od “redsa”, Sitiju smestio i neuspeh u gradskom derbiju sa Junajtedom, ali je titula već bila u vitrinama “građana”, pa taj neuspeh nije bio bolan poput eliminacije iz Evrope. Ovog decembra Siti je izgubio derbi na Stamford Bridžu, koji nije tragično shvaćen, a ruku na srce nije ni neka senzacija, međutim, dva vezana neuspeha u sudaru sa Kristal Palasom na Etihadu i Lesterom na King Paueru, ne samo da su oduzeli primat šampionu, već su ih spustili na treću poziciju. Ubrzo su se vratili na drugo mesto, posle pobede u Sautemptonu, ali Liverpul je gazio sve pred sobom i pobegao na sedam bodova udaljenosti. Da li veliki derbi dolazi u pravo vreme za “građane”, pitanje je od milion dolara. Za neke je odgovor DA, zato što je to idealna prilika da trijumof vrate poljuljano samopouzdanje, a usput i razliku gotovo prepolove. Za druge je pravi odgovor, na pitanje iz naslova, NE, a glavni razlog je sjajna forma rivala i rasterećenost kada je ishod meča u pitanju. Siti je imao takav duel sa “redsima” u revanšu Lige šampiona, ali je tada morao da juri veliku prednost i znamo kako se to završilo. Ovog puta, dovoljna će im biti i minimalna pobeda, a da li će na kraju meča na semaforu pisati 1:0, ili 7:6, potpuno je nebitno po njih.

Liverpul: Klop na Etihad donosi prazan kofer u obliku pehara za šampiona Premijer lige

Mnogo se lepih stvari izdešavalo za tim sa Enfilda u poslednjem mesecu prethodne godine. Izborili su plasman u osminu finala Lige šampiona i pored toga što su u grupi doživeli tri poraza. Da je neko rekao da će posle sva tri neuspeha na gostovanjima u grupi, poraza u Napulju, Beogradu i Parizu, Liverpul nastaviti da “brani” titulu vicešampiona Evrope, niko ne bi poverovao, ali se baš to dogodilo. Oslobođeni te presije, zaigrali su mnogo bolje i u šampionatu. U decembru su vezali sedam pobeda u Premijer ligi, uz onu nad Napolijem koja ih je katapultirala u nokaut fazu elitnog takmičenja, i osamili se na čelu tabele, sa ne baš malom prednošću. Sada je špil u rukama Jirgena Klopa, i on je taj koji deli karte. Liverpul je u prvom delu sezone izgubio samo šest bodova, odnosno zabeležio je tri remija i čak 17 pobeda, u prvih 20 kola. Dovoljno je da taj učinak preslikaju u preostalih 18 i matematički će pehar preći na Enfild. Postoje i lakši načini, da rivali guube bodove, pa da Liverpul “prosečnim” učinkom ostane na vrhu, a postoji i “najlakši”, pogađate, trijumf na Etihadu i stivanje dvocifrene bodovne razlike u odnosu na najvećeg rivala. Navijači “crvenih” su u delirijumu. Veliki broj njih, pa rekli bismo jedna polovina, nije bila ni rođena kada je tim sa menadžerom Kenijem Dalglišom osvojio titulu 1990. godine. Bio je tim sa Enfilda jako blizu 2014. godine, ali je nesrećno “proklizavanje” Stivena Džerarda u duelu sa Čelsijem sprečilo Liverpul da već tada prekine “prokletstvo”. Ako je neka utakmica bila vododelnica Liverpula u ovoj sezoni, to je gradski derbi sa Evertonom na Enfildu. “Karamele” su bile potpuno ravnopravne i zaslužile su bod, koji su imale u džepu u psolednjim sekundama utakmice, ali je tada golman Pikford napravio kardinalnu grešku i omogućio Origiju da postigne gol za trijumf. Od tog trenutka “redsi” su nezaustavljivi na Ostrvu. Postigli su 21 gol na šest utakmica, a trešnja, na vrhu šlaga, na trti uspeha, trebalo bi da bude pobeda na Etihadu.

Naš predlog:

Čitav fudbalski svet biće uz ovaj meč. Malobrojni srećnici nalaziće se na tribinama stadiona u Mančesteru, a svi ostali će putem signala gledati utakmicu na nekom od uređaja. Kladionice veće šanse daju domaćinu, ekipi Mančester Sitija. Za pobedu “građana” kvota u Meridianbet-u je 2.15, dok je remi 3.65. Ako odigrate na pobedu Liverpula, očekuje vas koeficijent od 3.35. Naš prvi predlog za ovaj meč je domaćin daje dva gola, a kvota u Meridianbet-u je 1.80. Pokušajte i sa 3+, za koji vas u očekuje kvota 1.62, ili sse kladite na neki drugi meč, a u ovom uživajte.Registruj se na Meridianbet

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.