Derbi dana: Đoković – Nišikori: “Samuraj” će časno poginuti!?

U četvrtfinalu prvog Grend Slem turnira u sezoni sastaju se dvojica starih znanaca, tenuski reket broj 1, Novak Đoković i Japanac Kei Nišikori. Biće to njihov 18. međusobni okršaj, a mnogo više uspeha imao je srpski teniser, koji je slavio na 15, dva puta je pobedio Nišikori, a dva meča je Japanca predao pre izlaska na teren. Pet puta su igrali na Grend Slemovima, a ovo im je drugi puta da se sastaju na Australijen Openu.

Novak Đoković: Srbin grabi ka sedmoj tituli u Melburnu, ali ga očekuje težak posao

Prvo veće iskušenje na ovogodišnjem Australijen Openu Novak Đoković je imao u četvrtom kolu, kada je megdan podelio sa mladim ruskim teniserom, Danilom Medvedevim. Jeste to na kraju bila ubedljiva pobeda, ali i po rečima samog Novaka, meč se lomio u trećem setu, kada je pri rezultatu 1:1, naš as spasio tri vezane brejk lopte. Možda je i dobro što je Đoković imao jedan težak meč u prvoj polovini turnira, jer je sada spreman za najvažnije okršaje. U prvom kolu protiv Amerikanca Krugera nije imao težak posao, ni u drugom, kada je njegov protivnika bio iskusni Žo Vilfrid Conga, nije za najboljeg svetskog tenisera bio preterani izazov, kao i protiv mladog Denisa Šapovalova, mada je u tom duelu izgubio jedan set. Đoković će i nakon Melburna ostati na čelu teniskog karavana, a kako stoje stvari, taj poredak se neće menjati sigurno do završetka Vimbldona. Na njemu je da do tada osvoji što više bodova, jer u drugoj polovini sezone brani veliki broj poena. Australijen Open je omiljeni turnir srpskog tenisera. Osvajao ga je većč šest puta, koliko i Roj Emerson i Rodžer Federer, a u slučaju novog trijumfa, postao bi apsolutni rekorder. Njemu je posebno važno da osvaja titule na Grend Slemovima, jer je, po sopstvenom priznanju, odlučio da pokuša da sustigne Federerov rezultat od 20 osvojenih pehara na najvećim turnirima. Novak je još uvek daleko od tog rezultata, ima ih 14, a ispred njega je i Rafael Nadal sa 17. Ukoliko Đoković podigne trofej u Melburnu u nedelju u rano popodne po našem vremenu, vezaće tri Grend Slema, pa bi osvajanjem Rolan Garosa u junu, još jednom osvojio “Veliki Slem”, sva četiri najveća turnira u nizu, a imao bi priliku i za “Kalendarski Slem”, što nijednom teniseru u Open eri nije uspelo. O motivisanosti Đokovića ne treba trošiti reči, ali da bi ostvario cilj, mora da prikaže svoj najbolji tenis, koji, ruku na srce, još nismo videli u Melburnu ovog januara.

Kei Nišikori: Japanac trijumf u Njujorku platio sa 14 uzastopnih poraza

Nišikori je pobedio Đokovića u polufinalu US Opena 2014. godine. To mu je bio drugi trijumf u međusobnim duelima, dok je Novak, u tom trenutku, imao samo jednu pobedu i jedan meč koji je Japanac predao. Međutim, od tok US Opena, do danas, Đoković je slavio na svim njihovim međusobnim okršajima, ravno 14 puta, a pre dve godine je Nišikori predao duel u Madridu pre početka. Te 2014. u Njujorku Japanac je jedini put igrao u finalu Grend Slema. Protivnik mu je bio Marin Čilić, koji je stigao do titule, a Nišikoriju ostaje samo učešće u završnoj predstavi. Trenutno je Japanac 9. teniser sveta, što je odličan napredak, s obzirom da je imao mnogo problema s povredama u prošloj i pretprošloj sezoni. On je 2017. godinu završio tek na 22. poziciji, što je bio pad od 17 mesta u odnosu na 2016. Nišikori je teniser koji je dugo u svetskom vrhu, ali i pored dobrih rezultata, ne može se pohvaliti velikim titulama. Uspeo je da osvoji samo turnire i Serije 500, i to dva puta Barselonu i po jednom Vašington i Tokio. Nije nikad osvojio ni Masters, a ni grend Slem. Dve prethodne sezone nije osvojio ATP turnir, ali je zato ove startovao odlično i stigao do pehara u Brizbejnu. Računajući taj turnir i prva četiri kola u Melburnu, ima perfektan start sezone, sa osam uzastopnih pobeda. U finalu Brizbejna bio je bolji od Rusa Danila Medvedeva. Imao je mnogo posla u prva četiri kola na AO. Čak tri meča okončao je u pet setova, mada je Poljak Majčžak predao kod 2:2. Protiv Karlovića je vodio sa 2:0, ali se spašavao u petom, a bio je na pragu poraza i u onom kontraverznom duelu osmine finala protiv Španca Pabla Karenja-Buste. Jedino je bez drame dobio Portugalca Souzu.

Naš predlog:

Sigurno da je Japanac umorniji od Đokovića, u finišu meča protiv Karenja-Buste jedva je stajao na terenu i izgledalo je da jedva čeka kraj, makar kakav on bio. Da parafraziramo Čerčila “bolje užasan kraj, nego užas bez kraja”, a taj mećč je bio baš to, “užas bez kraja”. Više od pet sati na australijskom suncu u kasno popodne, jedino tako može da se nazove. Ipak, Nišikori je veliki borac i sigurno je da neće dozvoliti Novaku da se prošeta do polufinala. Kladionice sve šanse daju Đokoviću, kvota na njegov trijumf je mizerna i uglavnom se kreće oko 1.10. Tako je ona u kladionici 10Bet 1.11, dok je trijumf Nišikorija 7.00. I mi verujemo u trijumf srpskog asa, a predlažemo da odigrate igru više od 3,5 setova, jer verujemo da Japanac može da osvoji jedan set. Kvota za tu igru u kladionici 10Bet iznosi solidnih 2.25Registruj se na 10Bet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.