Derbi dana: Đoković – Nadal: Nova epizoda najuzbudljivije triler serije

Ljubitelji tenisa širom planete mogu biti zadovoljni. Dva najbolja tenisera i dvojica vodećih na ATP listi, sastaće se u finalu prvog Grend Slema u sezoni, Australijen Opena. Sam početak godine daje nam za pravo da očekujemo spektakulanu sezonu. “Mladi lavovi” su naoštrili zube, ali iskusnima se još ne predaje tron. Pokazali su to Španac i Srbin u dosadašnjem toku turnira, nedozvolivši “novoj generaciji” ni da im zapreti.

Ko će se još jednom upisati u istoriju? Rekordi, rekordi, rekordi…

Novak Đoković je u svom sedmom finalu u Melburnu. Na prethodnih šest je pobedio, a osim što nikad nije izgubio finalni meč, nije nikad poražen ni u polufinalu Australijen Opena. Četiri puta je srušio Endija Mareja, jednom, za svoju prvu Grend Slem titulu, Žoa Vilfrida Congu, a jednom, u onom epskom finalu 2012. godine, verovatno najboljem na ovom turniru ikad, Rafaela Nadala, nakon 5 sati i 56 minuta, ne igre, nego gladijatorske borbe. Ukoliko trijumfuje i sedmi put, Srbin će postati apsolutni rekorder ovog takmičenja i ostaviće iza sebe Roja Emersona i Rodžera Federera, koji su po šest puta podizali pehar. Ne samo da će se osamiti na čelu, već verujemo da će taj rekord trajati još dugo, Emerson ne može da ga dostigne, a sumnjamo i da Federer ima snage za tako nešto. Međutim, i Nadal računa na obaranje jednog rekorda. Naime, ukoliko Špnaca bude bolji u finalu, postaće prvi teniser u Open eri koji je svaki od četiri Grend Slema osvajao bar dva puta. Đoković bi to mogao da postane ukoliko trijumfuje na Rolan Garosu ove godine, a isto važi i za Rodžera Federera. Rivalstvo ove dvojice tenisera je najdugovečnije, ovo je 53. međusobni susret, a Đoković ima dve pobede više.

Sećanje na 2012. godinu ne bledi, možemo li da očekujemo nešto slično?

Ima li nekog ko i površno prati tenis da se ne seća finalnog meča iz Melburna 2012. godine? Sastali su se nadal i Đoković, a pobeda je pripala srpskom teniseru posle 5 sati i 56 minuta igre na vrelom australijskom suncu. Verovatno se radi o najnapornijem teniskom meču ikada, pošto igrači nisu uspeli stojeći da isprate ceremoniju dodele pehara, pa im je omogućeno da to učine sedeći.Đoković je tada slavio sa 3:2, dobivši peti set sa 7:5, mada je imao brejk minusa na početku odlučujućeg dela igre. Ne verujemo da ovo finale može da potraje toliko, a razlog je jasan. Od ove sezone na Australijen Openu se ne igra na dva gema razlike u petom setu, već odluka pada posle taj brejka, koji se igra do deset poena. U svim ostalim setovima taj brejk traje do trenutka dok jedan od tenisera ne osvoji sedmi poen uz dva poena razlike, ali se odlučujući igra do 10, naravno, takođe uz dva razlike. Do sada su na turniru obojica proveli skoro identično vreme, Nadal je “prebacivao” lopticu 12 sati i 25 minuta, dok je Novak nešto duže boravio na Rod Lejver areni, 12 sati i 51 minut. Dakle, ne može se reći da su preumorni. Đoković je imao naporan meč protiv Medvedeva, ali je sve ostale rivale dobio lako. Španac nije izgubio ni set, a jedino je treći protiv Berdiha dobio u taj brejku.

Ko je bolji? Zavisi šta se upoređuje…

U dosadašnja 52 međusobna duela Đoković je dobio 27, a Nadal 25. Španac je uspeđniji u Grend Slem finalima, dobio je 4 u odnosu na tri trijumfa Srbina. I u duelima na Grend Slemovima vodi “bik sa Majorke” 9:5, ali računajući sva finala u kojima su se sastali Novak je ubedljiviji 14:10. Ne računajući šljaku, Đoković je znatno uspešniji na ostalim podlogama, na betonu vodi 14:5. Ovo je njihov tek drugi duel na AO, posle onog finala 2012. Đoković je u Melburnu dobio 67 mečeva, a izgubio 8, dok je Nadal slavio 61, a poražen je 12 puta. Nadal je stigao do 17 Grend Slem titula, a Novak je na 14. I jedan i drugi imaju šansu da dostignu Federera koji ima 20, ali je stariji od Nadala pet, a Novaka šest godina. Po nama, veće šanse ima Đoković, znajući kakvo je zdravstveno stanje Nadala, pre svega zbog načina na koji igra. Još jedan frapantan podatak na strani je Srbina. Novak Đoković je jedini teniser u Open eri koji je tri puta imao 20 i više uzastopnih pobeda na Grend Slemovima! Prvi put je to učinio 2012. kada mu je sjajan niz prekinuo Nadal u Parizu, a onda mu je to pošlo za rukom i 2016. Tada je vezao sva četiri najveća turnira, ali ne u kalendarskoj godini, a poražen je na Vimbldonu od Sema Kverija.

Šetnja obojice do finala

Nadal je svih šest protivnika pobedio sa po 3:0, što je stvarno za respekt, znajući da nije odigrao takmičarski meč još od predaje Huanu Martinu del Potru u Njujorku. Prva trojica rivala bili su domaći teniseri, Kevin Dakvort, Metju Ebden i mladi Aleks De Minor. Očekivalo se da iskusni Tomaž Berdih pruži ozbiljniji otpor Špancu, ali je ponovo bilo 3:0, 6:0, 6:1 i u trećem setu 7:6. Ni junoše, Amerikanac Frensis Tijafo i Grk Stefanos Cicipas, nisu ni pripretili. Položili su oružje pre nego što su shvatili šta se dešava. Đoković se tek nešto malo više namučio. U prvom kolu je lako dobio Amerikanca Krugera, a u drugom je imao za rivala Francuza Congu, tenisera sa kojim je igrao 2008. u finalu Melburna, kada je osvojio prvu Grend Slem titulu. Iskusni Francuz nije uspeo da dođe ni do seta, ali je to pošlo za rukom mladom Kanađaninu Denisu Šapovalovu, koga je Đoković pobedio sa 3:1. Najveće iskušenje Srbin je imao u četvrtom kolu, kada je sa druge strane mreže bio još jedan iz plejade novih teniskih zvezda, Rus Danil Medvedev. Pretio je visoki Rus, kod 1:1 u setovima imao je 0:40 da stekne prednost brejka u trećem setu, ali kada to nije iskoristio, ostalo je bio lak zadatak za prvog tenisera sveta. U četvrtfinalu je Japanac Nišikori predao meč Đokoviću posle gubitka prvog seta 6:1 i 4:1 za Srbina u drugom. U polufinalu na meniju je bio još jedan “petlić”, Luka Puj, veliko iznenađenje ovogodišnjeg turnira, ali je tada Đoković odigrao najbolji meč na turniru i za manje od sat i po pobedio sa 6:0, 6:2, 6:2.

Naš predlog:

Svetske, ali i domaće kladionice, za favorita smatraju srpskog igrača. Kvota na pobedu Novaka Đokovića u kladionici Meridianbet je 1.80, dok je na Nadalov trijumf 2.00. Ukoliko želite da izbegnete konačan ishod, predlažemo da odigrate na ukupan broj setova, a da će se meč rešiti u 4 seta, Meridianbet je odredio kvotu 2.60, što i jeste naš prvi predlog za ovaj teniski šlager.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.