Derbi dana: Mančester Siti – Čelsi: Sari od Gvardiole pazari šampionski pelcer

Najzanimljivija utakmica ove nedelje igra se na Etihadu u Mančesteru, gde aktuelni šampion Engleske dočekuje londonski Čelsi. Ovo je treći međusobni susret ove dve ekipe u sezoni, a kroz dve sedmice odigraće još jedan. Da li je važniji ovaj u Premijer ligi, ili taj u finalu EFL Kupa, teško je reći. Finale na Vembliju donosi trofej, ali ovaj meč jedne može da udalji od titule, a druge od plasmana u Ligu šampiona.

Mančester Siti: Pogled sa vrha prija, ali on lako može da bude samo privremen

To što su “građani” odigrali utakmicu 24. kola na “Gudisonu” ranije, ispostavilo se kao odlično za njih. Pobedili su “karamele” i pretekli njihovog gradskog rivala Liverpul na čelu tabele, istina, samo zahvaljujući gol razlici. Ali, pogled na tabelu sigurno prija navijačima. Jeste da Siti ima meč više odigran, pa bi to značilo da još uvek ima tri boda zaostatka za “redsima”, ali je pre samo desetak dana ta razlika mogla da bude i punih sedam, da Liverpul nije remizirao dva puta uzastopno, protiv Lestera i Vest Hema. Pep Gvardiola zna da će Liverpul, koji titulu čeka 29 godina, teško izdržati pritisak borbe za tron kako se finiš prvenstva bude bližio. Potrebno je samo da pobeđuju i strpljivo čekaju kiks rivala, koji mora doći. Naravno, ni Sitiju neće biti lako da pobeđuje u nizu, posle Čelsija igraće, do kraja sezone, i sa Junatedom i Totenhemom, a tu su i utakmice u Ligi šampiona, u kojoj takođe imaju najveće ambicije. Kroz deset dana očekuje ih prva utakmica osmine finala, u kojoj se sastaju sa Šalkeom u Gelzenkirhenu, pa je izvesno da su favoriti u dvomeču sa nemačkim timom. Gvardiolu može da raduje probušeni Serhio Aguero, koji je Arsenalu dao tri gola, bio je jedini strelac za Siti na na utakmici pre te, u Njukaslu, kada su izgubili. Na “Gudisonu” nije bilo lako, ali su izdržali pritisak i golovima Laporta i Gabrijela Žezusa, stigli do pobede. Sa “plavcima” imaju polovičan učinak ove sezone. Pobedili su u prvoj utakmici za trofej, okršaju šampiona i pobednika FA Kupa, koja tradicionlano označava početak fudbaleske sezone na Ostrvu, ali su izgubili prvenstveni duel, a možda je to bila i jedina utakmica u kojoj su nadigrani. Znajući kakvim napadaćkim potencijalom raspolaže katalonski stručnjak, ne treba da nas iznenadi ukoliko na teren izvede ultraofanzivnu varijantu, sa čak tri napadača. Jednostavno, Siti ne ume da igra zatvoreno, Gvardiola je takvu igru demonstrirao i dok je vodio Barsu, sa čuvenom tika-taka, ali i dok je vodio bavarsku mašinu za golove, Bajern iz Minhena.

Čelsi: “Plavci” igraju za sebe, ali i za Liverpul

Mauricio Sari je došao u Čelsi da “plavce” vrati, za početak, u Ligu šampiona. Titula u Premijer ligi nije imperativ u prvoj sezoni, a od nje su se brzo i oprostili. Italijan treba da sprema tim za narednu godinu, kada Čelsi treba da napadne titulu, ali je pitanje koliko će to biti izvodljivo ukoliko najbolji fudbaler “plavaca”, Eden Azar, ovog leta napusti klub. Pronaći fudbalera, njegovih karakteristika, a pre svega kvaliteta, teško je pronaći na tržištu, ma koliko novca imali na raspolaganju. Do leta je daleko, Čelsi do tada mora da zadrži četvrto mesto, ili da krene težim putem, odnosno da osvoji Ligu Evrope, pa se preko nje domogne evropske elite. Iskreno, ni jedno ni drugo neće biti lako. Na Ostrvu velike konkurente imaju u sve boljem Junajtedu i uvek opasnom Arsenalu, takođe željnom povratka među odabrane. Uskoro ih očekuje prva utakmica šesnaesitne finala Lige Evrope, a prvi rival im je švedski Malme, pa se čini da im je fortuna, za sada, bila naklonjena. Pošto su u prvoj utakmici u sezoni, “Komjuniti šildu”, poraženi od Sitija, i ostali bez mogućnosti da osvoje trofej, priliku će imati kroz 14 dana, protiv istog rivala. To finale Liga Kupa, ili kako se ove sezone zove EFL Kupa, ne donosi nikakav konkretan benefit, ali je trofej, trofej. Dolazak Gonzala Iguaina, umesto Alvara Morate, koga je Sari poslao u Madrid kod Simeonea, trebalo bi da reši problem efikasnosti. To je nagovešten u prethodnom kolu, ali tim Hadersfilda nikako ne može biti reper za jače protivnike. Pre pobede nad “terijerima” od 5:0, Čelsi je izgubio u Bornmutu sa 4:0 i to je prvi meč posle koga je Sari bio, baš onako, dobro iznerviran. U prvom delu sezone, utakmici koja je odigrana pred praznike, Čelsi je na Stamford Bridžu pobedio Siti sa 2:0 i tada je, nekako, i ostalima postalo jasno da “građani” imaju mana i da se mogu pobediti, što je kasnije pošlo za rukom i Kristal Palasu, Lesteru i Njukaslu.

Naš predlog:

Ovaj duel predstavlja okršaj dva prethodna šampiona Premijer lige. Siti je još uvek aktuleni prvak, a krunu je preuzeo od Čelsija, koji je to učinio godinu ranije sa drugim Italijanom, Antonijom Konteom, na klupi. Kladionice nemaju dilemu ko je favorit pred ovaj meč. U Meridianbet-u kvota za jedinicu je 1.55. Nerešen rezulatat se procenjuje na 4.30, a pobeda Čelsija na tačno 6.00. Naravno da nam je pobeda Sitija prva opcija, ali predlažemo da odigrate igru domaćin daje dva gola. Kvota za T12+ u Meridianbetu iznosi 1.49.Registruj se na Meridianbet

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.