Derbi dana: Ajaks – Real Madrid: Koplje leti prema “kralju”

Na “Johan Krojf areni” u Amsterdamu sastaju se dve ekipe koje zajedno imaju 17 titula prvaka Evrope! Bolja najava za duel Ajaksa i Reala, u okviru osmine finala Lige šampiona, nije potrebna. Međutim, o ove dve ekipe može se pisati danima, toliko toga imaju iza sebe, ali nas zanima sadašnji trenutak, onaj kada lopta krene sa centra u Holandiji, pa sve dok se sudija revanš meča na “Santijago Bernabeu” ne oglasi poslednji put, 5. marta.

Ajaks: Od euforije posle žreba, do namrštenog čela pred meč

Kada ih je žreb spojio sa Real Madridom, među navijačima, igračima, ali i upravom slavnog tima iz Amsterdama, zavladala je euforija. Real, mada trostruki uzastopni osvajač Lige šampiona, nije izgledao kao bauk. Posrtao je u prvenstvu, a i u Evropi nije blistao. Ajaks je igrao odlično, u grupi sa Bajernom, Benfikom i AEK-om osvojio je drugo mesto, ali nije poražen nijednom. Tri pobede i tri remija zadovoljili su sve u Ajaksu, a ni rezultati u prvenstvu Holandije nisu bili loši. Međutim, dolaskom Nove godine stvari su se promenile. “Kopljanici”, kako glasi nadimak ovog kluba zbog grba, počeli su da posrću u Erediviziji. Na pet utakmica pobedili su samo dva puta. Pri tom je odbrana primila previše golova. Prvo su sa Herenvenom na svom stadionu igrali 4:4, da bi ih Fejnord ponizio u Roterdamu na “tiganju”, kada je bilo 6:2 za Van Persija i društvo. Da sve bude još gore, pobrinuo se Herakles, koji je u subotu pobedio Ajaks sa 1:0, i udaljio ga od titule šampiona, koju toliko želi. Slavni holandski tim je četiri puta bio šampion Evrope, a još dva puta je gubio u finalu. Međutim, to je bilo još u prošlom veku. Poslednji puta su šampioni bili 1995. godine kada su u finalu savladali Milan, da bi godinu kasnije izgubili od Liverpula nakon penala, što je bio i, za sada, oproštaj od uspeha u Ligi šampiona. Istina, igrali su u finalu Lige Evrope 2017. godine, i poraženi su od Mančester Junajteda. Trener Ajaksa Erik Ten Hag seo je na klupu “kopljanika” pre nešto više od godinu dana, na kraju 2017. godine, i zanimljivo je da od tada Ajaks nije izgubio nijednu utakmicu na “Johan Krojf areni”. Od letos igrom ovog kluba diriguje naš Dušan Tadić, koji je potvrdio visok rejting i bio je možda i najbolji pojedinac i kroz kvalifikacije, ali i za vreme grupne faze, a ujedno je, sa 5 golova, i najbolji strelac tima. Problem za trenera Ten Haga biće najverovatniji izostanak Argentinca Lisandra Magaljana, ali i odličnog Marokanca Nusaira Mazrauija. Upitan je nastup i Frenkija De Jonga i Kaspera Dolberga, pa je asno zašto je optimizam naglo splasnuo u redovima Ajaksa.

Real Madrid: Otpisani “kraljevi” sad bolje nametili krunu i kreću u napad

Odlazak Zinedina Zidana i Kristijana Ronalda iz Reala, označio je i kraj jedne ere, možda i najuspešnije u istoriji ovog kluba, mada je on i ranije imao niz od pet uzastopnih trofeja, ali je to bilo jako davno. Tri titule u Ligi šampiona, u nizu, rezultat je koji će malo ko uspeti, u današnje vreme, da ponovi, a pritom Real još nije predao krunu. Posle odlaska Zidana tim je preuzeo Đulen Lopetegi, ostavivši na cedilu reprezentaciju Španije na početku Mundijala. Čini se da je napravio loš potez, jer se na klupi Reala zadrđao kratko, a “glave” mu je došao ubedljiv poraz od Barselone na Kamp Nou. Sada je “čuvar klupe u zimskom periodu” Santjago Solari, a koliko će se Argentinac zadržati, umnogome zavisi i od učinka u Ligi šampiona. Međutim, Real je prebrodio krizu, igra sve bolje, pa je u subotu slavio na “Vanda Metropolitanu” protiv Atletika i prestigao ga na tabeli. Smanjio je “kralj” i zasotatak za Barselonom, koji sada iznosi, dostižnih, šest bodova. Pre sedam dana gostovali su u Barseloni, u okviru polufinala Kupa kralja i izborili zadovoljavajućih 1:1, mada se čini da su bili bliži i pobedi. Mnogo toga se vrti oko Luke Modrića, hrvatskog veziste proglašenog za igrača godine. Međutim, i ostali su postali svesni da su deo, verovatno, najvećeg kluba na svetu, i da im je odgovornost ogromna. Serhio Ramos ih sigurno stalno podseća na to, pa su igre mladih fudbalera, Lukasa, Žuniora Vinisijusa, Asensija i ostalih sada mnogo zrelije. Madriđani imaju 13 titula šampiona Evrope, još tri puta su poraženi u finalima, a poslednjih pet godina dominiraju, jer su se četiri puta peli na postolje. U duelu sa Akaksom su favoriti, bar tako tradicija kaže, u međusobnim susretima pobedili su na svim utakmicama, na šest, koliko su odigrali, a gol razlika je zapanjujuća, 20:2 u korist Reala.

Naš predlog:

Što se tiče prvog meča, kladionice su saglasne da je gost favorit. Koeficijenti se kreću od 1.80 do 190. U kladionici 10Bet pobeda Reala je 1.83, remi je 3.85, a pobeda Ajaksa 3.65. Na “Johan Krojf areni” retko kada nema mnogo golova. Očekujemo da i sada mreže ne miruju. Naš prvi predlog je gost daje dva gola, a za T22+ u kladionici 10Bet dobijate koeficijent 1.60. Verujemo da i domaćin može da postigne neki gol, pa predlažemo i igru GG, za koju je u 10Bet kvota 1.49.Registruj se na 10Bet

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.