Derbi dana: Čelsi – Mančester Junajted: Čije su rane bolnije?

Manchester United caretaker manager Ole Gunnar Solskjaer, center, celebrates with Manchester United's Marcus Rashford, right, at the end of the English Premier League soccer match between Tottenham Hotspur and Manchester United at Wembley stadium in London, England, Sunday, Jan. 13, 2019. Manchester United won 1-0. (AP Photo/Tim Ireland)

Već u osmini finala engleskog FA Kupa imamo reprizu prošlogodišnjeg finala. Sastaju se, branilac trofeja londonski Čelsi i Mančester Junajted. Sigurno da je duel ovakvih ekipa u ranoj fazi takmičenja loš, ali to otvara mogućnost slabijim timovima da urade nešto više, a kada su Kupovi u pitanju, u tome i jeste draž. Ono što ne ide u prilog i jednoj i drugoj ekipi, u meč ulaze posle bolnih poraza, Junajtedov je svežiji, u utorak su izgubili od Parižana na Old Trafordu, dok je Čelsi prošle nedelje doživeo kataklizmu od Junajtedovog gradskog rivala, Mančester Sitija u Premijer ligi.

Čelsi: Sari već blizu litice, svaki povetarac može ga strmoglaviti dole

To što se utakmica igra na Stamford Bridžu, domu fudbalera Čelsija, nije nebitna činjenica. Ako pogledamo malo unazad, videćemo da je Čelsi na prethodna tri gostovanja u Premijer ligi prošao kao “bos po trnju”. Sve je počelo na Emirejtsu gde ih je Arsenal dobio sa 2:0, nastavilo se na “Din KOrtu”, gde ih je Bornmut slistio sa 4:0, da bi serija svoj krešendo imala na Etihadu, na kom je Siti ubacio pola tuceta lopti u mrežu “plavaca”. Za tih crnih 270 minuta odbrana Čelsija primila je 12, a nije postigla nijedan gol. Na sreću njihovih navijača, ekipa potpuno drugačije izgleda kada je domaćin, pa su vezali pet pobeda na svom terenu, računajući sva takmičenja. U četvrtak je Čelsi završio veliki deo posla oko plasmana u osminu finala Lige Evrope. Pobedili su Malme u Švedskoj 2:1, i tako, bar malo, ublažili nelagodu kada igraju na protivničkom stadionu. Prvi cilj, koji je uprava postavila pre novog stratega, Mauricija Sarija, bio je plasman u Ligu šampiona, a preko toga šta se uradi, uradilo se. “Plavci” su, istina, u igri za četiri trofeja, još uvek, ali je pitanje šta će od svega na kraju biti. Titula je izgubljena, pa će pokušati da se domognu četvrte pozicije i tako, najbezbolnije, izbore plasman u evropsku elitu. U Liga Kupu su došli do finala, i kroz sedam dana očekuje ih finale na Vembliju protiv mrskog Mančester Sitija. rekli smo, u Ligi Evrope su blizu najboljih 16, a ako pobede Junajted, eto ih u četvrtfinalu FA Kupa. Pa šta onda nije u redu, kada se već priča o smeni trenera? Pre svega poniženje na Etihadu. Ni kada je tim sa Stamford Bridža bio mnogo slabiji, nije doživljavao takve poraze, obaška ona blamaža iz Bornmuta za samo 45 minuta u drugom poluvremenu. Zato je Sari na tihoj vatri, svaki naredni neuspeh mogao bi da ga košta koverta u kome će biti papir s otkazom. Ali i sa povećim obeštećenjem. Međutim, pobede nad dva mančesterska tima u narednih sedam dana, u potpunosti bi okrenuli vodenicu na njegovu stranu. Jedan trofej bi uzeo, za dva bi bio u igri, a i samopouzdanje, koje bi poraslo, ne bi trebalo zanemariti u borbi za četvrto mesto u Premijer ligi. Dakle, Alea iacta est… Mauricio.

Mančester Junajted: “Sveci” razbili kristalni san u paramparčad

Pitanje je da li se neko još seća Murinja na Old Trafordu. Možda samo u trenucima ekstaze zbog dobrih rezultata Junajteda, s mišlju, “šta bi bilo da je od starta sezone na klupi bio Solskjer”. U istinu, Norvežanin je preokrenuo stvari za 180 stepeni. Na bolje. Junajted je na 12 utakmica, koliko ga vodi bivši napadač poznat kao “ubica dečijeg lica”, zabeležio deset pobeda, jedan remi, i jedan poraz, pre šest dana. Jedan, ali bolan poraz. Kada je žreb spojio “crvene đavole” sa pariskim “svcima” u osmini finala Lige šampiona, na Junajted niko ne bi stavio ni zarđalu paru. Ali, situacija neposredno pred meč drastično se izmenila. PSŽ je stigao oslabljen, bez Nejmara i Kavanija, a Englezi puni samopouzdanja čekali su ih u luci. Ali, treba staviti kamenčić u cipelu kada je najbolje, kažu Kinezi. A pošto vlasnik cipele to nije uradio sam, učinili su to Francuzi. Laka pobeda “svetaca” na Old Trafordu i , skoro siguran prolazak u narednu fazu, malo je zagorčio ukus u ustima navijača “đavola”, pa im sada ostaje da obezbede Ligu šampiona preko Premijer lige i, eventualno, pokušaju da urade nešto u FA Kupu. Da li će uraditi, videće se već posle meča na Stamford Bridžu. Ima Junajted adute za trijumf u Londonu. Pol Pogba je u fantastičnoj formi, šteta zbog isključenja protiv PSŽ-a, Lingard, Marsijal, Matić, Mata i ostali su je znatno popravili, pa ako ne pobedi, tim iz Mančestera će pokušati da duel preseli na svoj stadion, dakle, da odigra nerešeno.

Naš predlog:

Čelsi ima nešto više uspeha u međusobnim okršajima u poslednje vreme. Na prethodnih deset, tim iz Londona je pobedio na pet, dva je dobio Junajted, a tri su završena bez pobednika. Kladionice pred ovaj meč njima daju prednost. Kvota na pobedu Čelsija u kladionici 10Bet je 1.95. Remi i pobeda Junajteda procenjuju se istim koeficijentom 3.45. Predlažemo da odigrate igru gol-gol, jer nam je pobednik krajnje neizvestan. A ako se ne slažete, najbolje je da samo uživate u utakmici. Kvota za GG u 10Bet iznosi 1.70.Registruj se na 10Bet

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.