Derbi dana: Liverpul – Bajern: Crveno usijanje na Enfildu!

Već na žrebu je bilo jasno, najzanimljiviji par osmine finala LIge šampiona, biće duel Liverpula i Bajerna. Dva velikana evropskog fudbala nisu se sastali nijednom od 2001. godine, a i tada je to bilo u Superkupu Evrope, na neutralnom terenu.

Liverpul: Ako može samo jedna titulu, na Enfildu znaju koju bi

“Redsi” su poslednji put bili šampioni Engleske još pre 29 godina. Mnogi navijači sanjaju o tome da njihov klub ponovo bude najbolji na Ostrvu, a za taj cilj spremni su da žrtvuju sve, pa i titulu šampiona Evrope. Nju su osvojili 2005. godine, pod vođstvom Rafe Beniteza u onom čuvenom istanbulskom finalu protiv Milana, a prošle sezone stiglu su do finala, pa im je još u “svežem” sećanju. Trener Liverpula, Jirgen Klop, poslednji je uspeo da oduzme tutulu Bavarcima u Nemačkoj, u vreme kad je sedeo na klupi Borusije iz Dortmunda, ali mu se minhenski gigant revanširao u finalu Lige šampiona naredne godine. Klop nema, poput navijača, nema dilemu koju bi “krunu” više voleo, ali kaže da on kao trener nema mogućnost izbora, jer želi – obe! Ipak, do podizanja “ušatog” pehara još je daleko, ovo je tek početak nokaut faze, a Mančester Siti se izjednačio na čelu tabele sa Liverpulom, doduše uz meč više odigran. “Crveni” su malo popustili u formi, imali su dva uzastopna remija u Premijer ligi, protiv Lestera i Vest Hema, ali su u prethodnom kolu, odigranom pre desetak dana, slavili protiv Bornmuta 3:0. Pošto su ranije ispali iz FA Kupa, ovog vikenda su bili slobodni, pa su to iskoristili da “skoknu” do Španije, gde su se u Marbelji na miru spremali za ovaj okršaj, ali i sve ostale do kraja sezone, pošto pauzu više neće imati. U tom poslednjem međusobnom duelu, igranom u Monaku, Liverpul je pobedio sa 3:2, a tada su strelci bili Rise, Heski i Oven, dok su za Nemce pogađali Salihamidžić i Janker. Taj Superkup ipak je više revijalni meč, dok su poslednji put u pravom dvomeču, Liverpul i Bajern igrali još 1981. godine, prosto neverovatno za dve ekipe koje su stalno u vrhu fudbala u svojim zemljama. Englezi su imali velikih problema da se uopšte probiju do nokaut faze, u grupi sa PSŽ-om, Napolijem i Crvenom zvezdom, ostvarili su to tek u poslednjem kolu, minimalnom pobedom nad Napolijem, pa su zahvaljujući većem broju postignutih golova otišli dalje. Klop nema velikih problema sa satavu. Doduše ima jedan problem, koji može da bude baš veliki. Protiv Bajerna, zbog kartona, neće igrati Virdžil Van Dajk, stub odbrane “redsa”, i fudbaler koji je poptuno promenio koncepciju igre engleskog tima. Sada je odbrana “redsa” granitna, u odnosu kako je to izgledalo dok Holanđanin nije stigao iz Sautemptona. Od ranije su povređeni Gomez i Okslejd-Čemberlen, a pitanje je da li će i Lovren biti spreman, pa će odbrana morati da pretrpi značajne izmene.

Bajern: Bavarci su siti titula na domaćem tlu, evropska bi baš legla

Čak i onim povremenim pratiocima dešavanja u Bundesligi, jasno je da se u bavarskog gigantu odvija smena generacija. Bajernova mašina za golove i osvajanje titula, polako menja fizionomiju. Arjen Roben i Frenk Riberi završavaju svoju eru u Bajernu, pitanje je i šta će biti sa Robertom Levandovskim, a čak se i Tomas Miler može nazvati veteranom. Međutim, razloga za brigu, onih kojima je ovaj tim na srcu, nema. Leon Gorecka je doveden za zamenio ove asove, a on je već sada uzdanica tima. Mladi i brzonogi, Serž Gnabri i Kingsli Komen tvorci su nekoliko poslednjih pobeda Bajerna u domaćem prvenstvu i spremni su i za evropske okršaje. Bajern je, u jednom trenutku je tako izgledalo, bio daleko od odbrane titule, koju je osvajao šest puta zaredom. Međutim, posle tri vezaana remija Borusije, razlika na tabeli se istopila i sada iznosi samo tri boda. Sigurno je da se u minhenskom timu neće odreći nove “salatare”, ali bi navijači, ako već moraju da biraju, radije izabrali ovu u Ligi šampiona. Jesu je osvojili 2013. godine, ali za jedan Bajern, to je bilo baš odavno. Osmina finala Lige šampiona za Bavarce je uvek bila laka prepreka, koju su prreskakali. Međutim, veeć je četvrtfinale bilo problematično u većini slučajeva. Ipak, polufinale je gotovo nepremostiva prepreka, pošto su prošli samo jednom u poslednjih pet pokušaja. Problem za tim koji vodi hrvatski trener Niko Kovač, može da bude i to što Klop odlično poznaje njihov tim, vodio je veelike bitke dok je sedeo na klupi Dortmunda, a čak su i iz Bajerna priznali da su želeli ekscentričnog trenra još dok nije došao među “milionere”, ali su se tada odlučili za Jirgena Klinsmana. To što Klop poznaje Bajern, nije mu mnogo pomoglo u karijeri u Nemačkoj, Vodeći Majnc i Dortmund, na 23 utakmice protiv Bavaraca dobio je devet, izgubio deset, a remizirao sa njima četiri puta. Najbolniji je, naravno, poraz u finalu Lige šampiona. Ni Kovač neće imati kompletan sastav, a čini se da će Bajern biti više oslabljen od večerašnjeg domaćina. Tomas Miler je isključen protiv Ajaksa u poslednjoj utakmici grupne faze, u kojoj je Bajern obezbedio prvo mesto ispred “kopljanika”, Benfike i AEK-a. Pored reprezentativca Nemačke u timu neće biti ni veterana Robena. Holanđanin je duže povređen, kao i Francuz Toliso, a njima se pridružio i Kingsli Komen, junak pobede nad Augzburgom u petak.

Naš predlog:

Smatramo da se ništa neće rešiti u prvom meču, već da će duel na “Alijanc areni” odlučiti o tome ko će u četvrtfinale. Kladionice daju veće šanse Liverpulu, pa je u 10Bet kvota na jedinicu 2.05. Remi je 3.40, a pobeda Bajerna 3.35. U ovakvim mečevima najpreporučljivije je igrati na golove. Zato i predlažemo igru gol-gol, za koju u kladionici 10Bet dobijate kvotu 1.57, a možete pokušati i sa 3+, sa koeficijentom 1.67.Registruj se na 10Bet

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.