Tip dana: Šalke – Mančester Siti: Kolike su šanse domaćina?

Gledajući sve parove osmine finala Lige šampiona, stekli smo utisak da bi najmanje neizvesnosti trebalo da bude u okršaju Šalkea i Mančester Sitija. Ne samo po kvalitetu timova, već i po trenutnoj formi, “građani” iz Mančestera ne bi trebalo da imaju mnogo problema sa vicešampionom Nemačke. 

Šalke: Pune tribine jesu adut, ali i na terenu treba uraditi nešto

Ukoliko postoje verni navijači, taj epitet svakako može ići na adresu pristalica Šalkea. Tim iz Gelzenkirhena igra pred krcatim tribinama svejedno da li je u vrhu tabele, kao prošle sezone, ili u donjem delu, kakav je sada slučaj. Šalke je aktuelni vicešampion Nemačke, pošto Bajern nije bilo moguće ugroziti, osvajanje drugog mesta je bilo stvarno lep uspeh za trenera Domenika Tedeska i njegove momke. U ovoj sezoni ništa nije počelo kako bi trebalo, bar kada je Bundesliga u pitanju. “Kraljevsko plavi” su startovali sa pet poraza, i odmah se ukotvili na dnu tabele. Nešto boljim rezultatima pobegli su iz zone ispadanja, ali trenutno 14. mesto siguno ne prija nikom. Na prethodne četiri utakmice u Bundesligi upisali su dva poraza, od Menhengladbaha u Gelzenkirhenu i Bajerna u Minhenu, kao i dva remija, sa Hertom na strani, i Frajburgom kući. U međuvremenu plasirali su se u četvtfinale Kupa Nemačke, pošto su ubedljivo pobedili Fortunu iz Dizeldorfa 4:1. Što se tiče grupne faze Lige šampiona, Šalke se našao u ne tako zahtevnoj grupi. Uspeli su da osvoje drugo mesto, iza šampiona Portugalije Porta , a ispred još dva prvaka svojih zemalja, turskog Galatasaraja i ruske Lokomotive. Tedesko nema na raspolaganju visokog Embola, a povređeni su i Stambuli i Šof. Zbog kartona izostaće Maskarel. Subotnji meč sa Frajburgom nikako nije mogao da oraspoloži navijače, pošto su na “Veltins areni” igrali samo 0:0, a čak su gosti bili bliži trijumfu, pošto su veći deo meča igrali sa igračem više.

Mančester Siti: “Građani” bi ove sezone mogli da osvoje sve, čak pet trofeja!

Bila je mala kriza u igri Mančester Sitija, ali je prošla. Činilo se, u jednom trenutku, da će morati da predaju titulu Liverpulu, ali su se stvari ubrzo promenile, “redsi” su kiksirali, a “građani” pobeđivali, pa su sada oni na čelu tabele, doduše s istim brojem bodova, i jednom utakmicom više odigranom. Međutim, gledajući trenutnu formu ove dve ekipe, ne može da se otmemo utisku da je Siti bliži tituli. Tim Pepa Gvardiole osvojio je prvi, doduše nezvanični trofej, u “Komjuniti šildsu”, kada su pobedili Čelsi na otvaranju sezone. Plasirali su se u finale EFL Kupa, i uskoro ih, već u nedelju, očekuje finale na Vembliju, a rival je ponovo Čelsi. U FA kupu su stigli do četvrtfinala, i neće biti nikakva senzacija ukoliko i tu stignu do završne predstave. Dakle, teorijski postoji šansa da trijumfuju u svim takmičenjima koje su započeli, što bi bio nezapamćen rezultat. Gvadiola je navika na trofeje, ali mu, ni sa Barsom, ni sa Bajernom, ovako nešto nije pošlo za rukom. Realno, najteže će biti u Ligi šampiona, gledajući konkurenciju. Malo sreće imali su u žrebu, kada su ih kuglice spojile sa Šalkeom, od koga su, po svemu, kvalitetniji tim. Ali, već od naredne runde očekuje ih pravi pakao, a njima nastupi u Premijer ligi ne idu na ruku, jer tu svake sedmice igraju naporne meče, bez prava na kiks. Siti je odigrao 12 mečeva u 2019. godini, a slavio je na 11. Jedini neuspeh je onaj na “Sent Džejms Parku”, kada ih je Njukasl pobedio 2:1. U ovom intervalu zabeležili su i nekoliko nestvarinih pobeda. Još svi pamtimo 6:0 protiv Čelsija u prvenstvu, pa 9:0 sa Bartonom u polufinalu EFL Kupa, kao i 7:0 sa Rotramom i 5:0 sa Barnlijem. Serhio Aguero je dva puta ostvario het trik, 11. u karijeri, čime se približio legendarnim Alanu Šireru, koji je sakupio 11 ovakvih ostvarenja. Gvardiola već duže ne može da računa na Kompanija, a problem mu prave povrede Brazilca Gabrijela Žezusa i štopera Stounsa.

Naš predlog:

Ove dve ekipe su se nalazile oči u oči dva puta do sada. Prvo 1970. godine, a onda i 2008. Oba puta je uspešniji bio engleski klub, a za Nemce je, verovatno, prvi poraz bio bolniji jer se dogodio u polufinalu Evro kupa, tadašnjeg Kupa pobednika kupova, koji ih je sprečio da igraju u finalu. Siti je tada osvojio svoj, za sada, jedini evropski trofej. I sada je Mančester Siti veliki favorit, ne samo za prolaz dalje, nego i za pobedu u prvom meču. U kladionici Bet365 kvota na pobedu “građana” je samo 1.28. remi je 6.50, dok je trijumf domaćina čak 11.00. Naravno da preporučujemo da odigrate dvojku, ali smatramo da će i prelaz 2/2 biti isplativa varijanta. U kladionici Bet365 koeficijent za tu igru iznosi 1.72, ali je i dalje u padu.Registruj se na Bet365

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.