Derbi dana: Mančester Junajted – Liverpul: “Đavoli” Liverpulu prave košmar od sna

Najveća utakmice engleskog fudbala odavno nije imala ovakav značaj. Dueli Mančester Junajteda i Liverpula uvek su nosili poseban naboj, ali su sada bodovi preko potrebni obema ekipama, jednima za ostanak u trci za titulu, a drugima za plasman u Ligu šampiona. Čiji je motiv veći, videćemo u nedelju, pošto smatramo da je kvlitet približa, bez obriza na tabelu.

Mančester Junajted: Pobedom ne čine uslugu samo sebi, već i gradskom rivalu

Rekli bismo da je Liverpul učinio uslugu Mančester Junajtedu kada ga je pobedio pred kraj prošle godine na Enfildu 3:1. Taj meč označio je i rastanak sa menadžerom Žozeom Murinjom, a vlasnici Junajteda tada nisu planirali ništa značajno u ovom prvenstvu, već su samo želeli da izbegnu blamažu. No, ispostavilo se da je od tog trenutka krenuo meteorski uspon “crvenih đavola”. Pod vođstvom novog trenera, svi su mislili privremenog, Norvežanina Olea Gunara Solskjera, Junajted je krenuo sa pobedama, i nanizao ih je osam, od pominjanog poraza od Liverpula. Kratka stanka bio je okršaj sa Barnlijem, završen bez pobednika, da bi onda usledile još dve prvenstvene pobede. U svim tim uspesima, potkrao se i jedan poraz. Težak. U prvoj utakmici osmine finala Lige šampiona Junajted je na svom “Old Trafordu” poražen od Pari Sen Žermena 2:0, pa sa malim šansama odlazi na “Park Prinčeva” na revanš, početkom marta. Međutim, brzo su se oporavili od tog poraza i samo nekoliko dana kasnije slavili su na “Stamford Bridžu” protiv Čelsija u meču osmine finala FA Kupa, i izborili plasman među osam najboljih ekipa u najstarijem fudbalskom takmičenju na svetu. Junajted je trenutno četvrti, što zadovoljava njihove ambicije, jer donosi učešće u Ligi šampiona i naredne sezone, a koliko je to bitno najboljim klubovima Evrope, ne treba ni potencirati. Međutim, to mesto nije im zagarantovano, pošto Arsenal i Čelsi zaostaju samo po bod, pa će ove tri ekipe voditi veliku borbu za to jedno, preostalo, mesto. Londoski klubovi imaju šansu i peko Lige Evrope, a Junajtedu je Premijer liga jedina prilika. Pobedom na d mrskim rivalom iz 50 kilometara udaljenog grada, “đavoli” neće pomoći samo sebi da ostvare svoj cilj, već će umnogome usrećiti i gradskog rivala, Mančester Siti, koji sa LIverpulom vodi veliku bitku za šampionski naslov. Zanimljivo je da gradski rivalitet mančesterskih klubova nije toliko strastven kao onaj Junajteda sa Liverpulom, pa se ne može govoriti o otvorenoj mržnji između “građana” i “crvenih đavola”, dok je protiv “redsa” i to prisutno. Svaki međusobni duel ova dva tima je značajan, ako ništa drugo zbog statistike, koja je trenutno na strani Junajteda, ali je ovaj nešto posebno. Značaj bodova u ovom meču prevazilazi značaj svih odigranih u ovom veku, a možda i duže.

Liverpul: Ako ostanu neporaženi, vraćaju se na čelo tabele

“Redsi” su prokockali prednost u odnosu na Siti, pa su sada ove dve ekipe poravnate na vrhu tabele, s tim što “građani” imaju daleko bolju gol razliku, ali je Liverpul odigrao jednu utakmicu manje. To je upravo ovaj meč na “Old Trafordu”, pošto je Siti duel ovog kola sa Evertonom, odradio ranije. Liverpul nije imao mnogo problema sa Junajtedom u prvom ovosezonskom okršaju na Enfildu. Ali, to je tada bio neki drugi Junajted, bez samopouzdanja, bez energije i bez želje. Sada ovaj Junajted podseća na onaj iz ere Aleksa Fergusona, pobeđuje i kad ne blista, a kada zablista, onda teško rivalu. “Redsi” znaju šta im je prva meta, to je naravno titula šampiona Engleske na koju čekaju od 1990. godine. Gotovo tri decenije traje san o osvajanju Premijer lige. Mnogi navijači koji ne prestaju s pesmom na Enfildu, nisu bili ni rođeni, pa nam je jasno kolika je želja za peharom. Liverpul je odigrao prvu utakmicu osmine finala LIge šampiona protiv Bajerna u utorak. Nije pobedio, ali i sa 0:0 ima realne izglede da se nakon revanša na !Alijanc Areni” dokopa četvrtfinala, drugu godinu uzastopno. Ipak, čini se da bi se ispadanje lako prebolelo, ukoliko bi šampionski pehar sleteo na Enfild u maju. Tim Jirgena Klopa je poražen samo jednom u Premijer ligi i to od Čelsija, ali je sa dva vezana remija, predao liderski poziciju Mančester Sitiju. Sada bi mogli da se vrate na vrh, ali je preduslov da ostanu neporaženi na “Old Trafordu”. Da li će Nemac ostvariti snove armije navijača crvene boje ostaje da vidimo, ali treba reći da Liverpul ima težak raspored do kraja sezone, pa bi neuspeh protiv Junajteda znatno otežao posao. Ono što pravi, čini nam se, najviše problema ovoj ekipi, to je psihološki pritisak. Onog trenutka kada je osvajanje titule postalo izvodljivo, počeli su da “kašljucaju”. Prvo su izgubili od Sitija, meč koji je mogao sve da reši, a onda remizirali sa Lesterom i Vest Hemom. U međuvremenu su ispali iz FA Kupa od Vulverhemptona.

Naš predlog:

Rekli smo već da je okršaj iz prvog dela sezone dobio LIverpul, dosta lako. To ne znači ništa u ovom trenutku, iz već navedenih razloga. Motiv imaju i jedni i drugi, a svakom je njegov, sigurni smo, veći i značajniji. Kladionice smatraju goste favoritom, verujući da je želja za titulom veća od Junajtedove za osvajanjem četvrtog mesta. U kladionici Bet365 jedinica se procenjuje kvotom 3.10, remi je 3.50, a pobeda Liverpula 2.37. Smatramo da je igra gol-gol najsigurniji tip. Ni jedni ni drugi neće biti presrećni ukoliko se meč završi bez pobednika, a napadački arsenal, kojim raspolažu i Junajted i Liverpul, za svako je poštovanje. Za GG u kladionici Bet365 dobijate koeficijent 1.61.Registruj se na Bet365

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.