Tip dana: Everton – Liverpul: “Mersisajd” derbi po 200. put!

Ma koliko veliki rivalitet između Evertona i Liverpula bio, mržnje između navijača ova dva tima iz istog grada, ipak nema. Englezi zato duel “plavih” i “crvenih” zovu “prijateljski derbi”, ali je on uvek više od igre, čak i kada bodovi nijednoj ekipi nisu od velike važnosti. Sada je trijumf mnogo potrebniji gostima, ekipi Liverpula, koja se bori da šampionski naslov vrati u ovaj grad posle 29 godina. Verovatno bi, potajno, i “karamelama” bilo drago da šampionski pehar završi u vitrinima gradskog rivala, a tima iz komšijskog Mančestera.

Everton: “Karamele” bez pobede u gradskom derbiju više od osam godina

Jesenas je Everton jednu od boljih utakmica odigrao na Enfildu, ali je ipak poražen. Poslednji put su “karamele” pobedile Liverpul još 2010. godine, kada su golovima Tima Kejhila i Mikela Artete slavili sa 2:0. Od tada je odigrano 18 “Mersisajd” derbija, a Everton nije slavio. Sigurno da takav niz frustrira sve na plavoj strani Livepula, ali im ovaj meč ne predstavlja jedan od onih koji moraju dobiti. Everton je, pre ovog meča, na desetom mestu, do kraja sezone neće mnogo ni popraviti, a ni pokvariti taj plasman, pa je ovo još jedna sezona koju će navijači brzo zaboraviti, još jedna bez ukusa i mirisa. U sredu su slavili ubedljivo u Kardifu 3:0, i tako prekinuli niz od tri uzastopna poraza, od kojih su dva doživljena na “Gudisonu”. Cela sezona, u ovih 28 odigranih kola, može se nazvati “rolerkosterom”. Bilo je dobrih serija rezltata, pa onda nekoliko vezanih poraza i tako, od avgusta do sada. Ambicije Evertona uvek su maksimalne. Ako ne razmišljaju o tituli, onda uvek planiraju izlazak u Evropu, ali je velika šestorka engleskog fudbala, nekako nedodirljiva za njih. Ni velika ulaganja u tim, prethodnih godina nisu donela vidan napredak, a Everton sve više postaje tim koji je večito u sredini tabele. Takav razvoj događaja počeo je da smeta navijačima ovog kluba, željnih uzbuđenja i borbe za trofeje, ali će morati još da se strpe. Do kada, to niko ne zna.

Liverpul: Svaka od preostalih deset utakmica za “redse” je kvalifikaciona

Neko čeka Godoa koji nikako da stigne, a neko titulu u Premijer ligi. Punih 29 godina. Naravno, reč je o Liverpulu, velikanu engleskog i svetskog fudbala, koji nikako da se popne na vrh Premijer lige, gotovo tri decenije, a u međuvremenu osvajao je i Ligu šampiona. Čini se da je sada, uz onu nesrećnu 2014. godinu, najbliže tom cilju. Tada je jedno klizanje Stivena Džerarda, ikone “redsa”, odlučilo prvenstvenu trku, a sada ostaje da vidimo kakav će biti epilog. Nećemo otkriti toplu vodu ako kažemo da Liverpul ne igra onako kvalitetno kao u prvom delu sezone. “Redsi” sada, i kad pobeđuju, ne čine to tako ubedljivo, a ne mislimo na rezultat.  Istina, dve poslednje prvenstvene utakmice na svom “Enfildu” dobili su sa osam dati,  abez primljenog gola. Bilo je 3:0 sa Bornmutom i 5:0 sa Votfordom u sredu, a taj meč dodao je crvenilo u izbledele obraze navijača ovog kluba. Čini se da je Liga šampiona samo opterećenje za Liverpul u ovom odlučujućim danima. Njih očekuje revanš sa Bajernom na “Alianc areni” u Minhenu, posle 0:0 u prvom meču u Engleskoj. Daleko od toga da “redsi” nemaju šansi u Nemačkoj, ali bi svi u taboru Liverpula, uključujući i trenera Jirgena Klopa, menjali taj trijumf za osvajanje domaće lige, a znamo koliko Nemac ima neraščišćenih računa sa Bavarcima. Liverpul ima bod viška, pred ovo kolo, u odnosu na aktuelnog šampiona, Mančester Siti. “Građani” imaju bolju gol razliku, pa se čini da su šanse gotovo podjednake. Ni Siti više nije siguran, dve uzastopne utakmice je dobio minimalnim rezultatom, pa je pritisak toliko primetan, da se može seći nožem. Ako osvoje titulu, “redsi” će najviše moći da zahvale onom neverovatnom golu Origija u poslednjoj sekundi meča na Enfildu sa Evertonom, kada su izgledali izgubljeno, ali ih je Fortuna pogledala.

Naš predlog:

Ne samo zbog situacije na tabeli, boljeg igračkog kadra i tradicije koja je na njihovoj strani, prednost Liverpula je očigledna, pre svega zbog mnogo većeg motiva. Imaće “redsi” još teških ispita do ostvarenja svog sna. Moraće na megdan, između ostalih, Totenhemu i Čelsiju, ali će sve biti lakše ako “Gudison” napuste uzdignutog čela. Kladionice se slažu da su gosti bliži trijumfu. U Meridinabetu se dvojka plaća 1.65, remi je 4.00, a pobeda Evertona 5.40. Mi bismo vam preporučili dvojku, a možete pokušati i sa kombinacijom dvojke i igre gost daje dva gola. Za 2,T22+ u Meridianbetu dobijate kvotu 1.94.Registruj se na Meridianbet

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.