Derbi dana: PSŽ – Mančester Junajted: Može li Trijumfalna kapija biti Solskjerov Termopil?

Nikada nema unapred izgubljenih bitaka, znali su to drevni Spartanci, predvođeni kraljem Leonidom, koju su u Termopilkom klancu sačekali i potukli desetostruko brojnije Persijance. Ta bitka nije uticala na ishod rata, ali je ostala u istoriji kao još jedna potvrda da David može pobediti Golijata, a u okršaju “svetaca” iz Pariza i Mančester Junajteda, lako je podeliti te dve uloge.

Pari Sen Žermen: “Sveci” marširaju ka završnici davnašnjeg sna

Šampion Francuske nalazi se na korak od plasmana u četvrtfinale Lige šampiona. Najveći deo posla ekipa Tomasa Tuhela odradila je u Mančesteru, gde je domaći Junajted pobedila sa 2:0, pa bi se na “Parki Prinčeva” trebalo desiti pravo čudo, pa da “sveci” ne budu među najboljih osam. No, Parižane zanima samo “ušati” pehar. Silni milioni uloženi su u tim, koji dominira domaćim takmičenjima, ali nikako da osvoji ono što mu nedostaje, pehar Lige šampiona. Ove sezone imali su problem i u grupi, u konkurenciji Liverpula, Napolija i Crvene zvezde, tek su pobedom u Beogradu, u poslednjem kolu, definitivno overili prolaz. Pred gostovanje na “Old Traforu” ostali su bez dve udarne igle, Brazilca Nejmara i Urugvajca Kavanija, ali su i bez njih dvojice očitali fudbalsku lekciju, pod Norvežaninom Solskjerom, procvetalim “crvenim đavolima”. PSŽ nema mnogo stresova na domaćem tlu. Titulu su odavno odbranili, pa su nešto lošiji rezultati u poslednje vreme, potpuno logični. Iz jednog Kupa su ispali, od “fenjeraša” Gengana, ali su u završnici drugog, pa čak i da ga osvoje, neće ponoviti prošlogodišnju triplu krunu. No, to nikoga neće uznemiriti ukoliko se osvoji ono glavno, Liga šampiona. Vlasnik kluba Milijarder Naser Al-Kelaifi razmišlja samo u tom pravcu, a status trenera Tuhela, umnogome će zavisiti od učinka u elitnom evropskom takmičenju. Finale se podrazumeva, a sve ispod toga smatralo bi se neuspehom. Međutim, Parižani imaju jedan drugi problem. Prethodnih sezona su ispadali kada se činilo da će lako proći dalje. Barselonu su dobili sa 4:0 u Parizu, a onda izgubili sa 6:1 na “Nou Kampu”, što verovatno još peče svakog navijača ovog kluba. Ništa bolje nije bilo ni sa Realom prošle sezone. Vodili su u Madridu, imali priliku da steknu i veću prednost, a onda se sve srušilo za 15 minuta. Stigao je poraz, koji je potvrđen i u glavnom gradu Francuske i san je ponovo prekinut. PSŽ ni u revanšu sa Englezima neće biti kompletan. Opet su van stroja Nejmar i Kavani, ali je ostatak tima pokazao da može i bez njih. Kilijan Mbape je u fantastičnoj formi, postigao je 24 gola u francuskom prvenstvu, a sigurno je da će imati veliku pomoć i od Di Marije, Drakslera, Veratija, Markinjosa i ostalih.

Mančester Junajted: Norvežanin je već postao alhemičar, može li to potvrditi van Ostrva?

“Ako su ruže, procvetaće”, govorio je za svoje igrače jedan veliki košarkaški trener sa ovih prostora. Kada je preuzeo Mančester Junajted, Norvežanin Ole Gunar Solskjer je imao baštu punu cvetova, ali krajnje zapuštenu. Nije bilo potrebno čekati da pupoljci procvetaju, već da se bašta isplevi od korova, pa da sve zamiriše i zasija pravim sjajem. Od tima koga su svi otpisali sredinom prvenstva Premijer lige, Junajted je stigao do toga da je plasman u Ligu šampiona na dohvat ruke, a u FA Kupu su među osam najboljih. Što se Lige šampiona tiče, plasman u nokaut fazu je obezbedio još Murinjo, ali na žreb nije mogao da utiče, pa su ih kuglice spojile sa Parižanima, koje verovatno niko nije želeo. Nadu da se nešto može uraditi, probudila je činjenica da će “sveci” doputovati na Ostrvo bez dvojice bitnih igrača. Čak su i kladionice, za razliku od trenutka neposredno posle žreba, smatrale Junajted za favorita. Međutim, baš taj meč podsetio je da bajke nemaju uvek lep kraj. Parižani su demonstrirali silu na “Old Trafordu”, i najverovatnije zatvorili vrata Junajtedu ka četvrtfinalu Lige šampiona. Navijači su tužni, ali ne i besni. I ovo što je do sada uradio trener, koga su obožavali kao fudbalera i zvali ga “ubica dečijeg lica”, vredno je hvale. Znajući Solskjera iz igračkih dana, sigurni smo da se nije predao posle poraza u prvom meču. Nažalost po njega i ostale “đavole”, u Pariz vodi desetkovani sastav. Meč sa Liverpulom ostavio ga je bez polovine tima. Povredili su se Nemanja Matić, Huan Mata, Ander Erera, Antoni Marsijal, Džesi Lingard, Antonio Valensija, a sada im se pridružio i Aleksis Sančez. Ako tome dodamo i izostanak, u prvom meču, pocrvenelog Pola Pogbe, veliko je pitaje da li ćemo prepoznati sva lica koja u crvenim dresovima budu istrčala na “Park Prinčeva” u sredu. Doduše, postoji mogućnost da Erera i Marsijal budu u sastavu, ali je sigurno da će nekoliko junoša morati da se nađe oči u oči sa “strašnim” pariskim “svecima. Gosti se uzdaju u odličnu formu napadača Romelu Lukakua i Markusa Rašforda, koji su nosili tim u prethodnim mečevima, ali osim napada, i odbrana treba da odradi lavovski deo posla.

Naš predlog:

Dva prethodna nastupa Parižani su okončali u osmini finala, pa je prolaz u četvrfinale, u svakom slučaju, iskorak, ali nedovoljan da ispuni očekivanja. Junajted nije igrao u četvrtfinalu Lige šampiona već pet godina, pa bi i za njih, ukoliko naprave čudo, to bio zapažen uspeh. Kladionice nemaju dilemu, domaćin je ogroman favorit. U 10Bet za trijumf PSŽ-a dobijate kvotu 1.43, za remi 4.45, a pobeda Junajteda je čak 6.70. Naš predlog je domaćin daje dva gola, za koji u 10Bet očekujte koeficijent 1.46. Mislimo da će i gosti zatresti mrežu domaćina, pa možete pokušati i sa igrom gol-gol, a za GG u 10Bet dobijate kvotu 1.80.Registruj se na 10Bet

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.