Tip dana: Dinamo Zagreb – Benfika: Da li se završava dugo putovanje kroz Evropu “modrih”?

Zagrepčani nisu ispunili cilj koji su imali, što se tiče Evrope, ali su ostvarili pun pogodak! Moguća je i takva kontradiktornost, a najbolje se odslikava u učinku šampiona Hrvatske ove sezone. Želeo je Dinamo u Ligu šampiona, bio je jako blizu, ali je morao u Ligu Evrope, ispostavilo se da je to bila prava stvar, pošto su prezimili u Evropi posle 49 godina.

Dinamo Zagreb: Rezultat je već istorijski, ali zašto sada stati?

Izgledalo je da “modre” ništa ne može da zaustavi na putu za Ligu šampiona. Fudbalska euforija u Hrvatskoj nakon finala Mundijala, nije se stišavala, a nedostajao je samo ulazak šampiona među evropsku elitu da bi ovaj sport, zasluženo postao dominantna tema u ovoj zemlji. Dinamo je izbacio Astanu, a onda je za rivala u Plej ofu dobio švajcarski Jang Bojs, u svakom slučaju, prepreku koja je premostiva. Tako je to i bilo u prvom meču. U Bernu je Dinamo izvuikao 1:1, a čini se da je bio bliži i pobedi. U revanšu su poveli na vreme, ali je u drugom poluvremenu, za samo pet minuta, švajcarski šampion postigao dva gola i otišao među elitu, ostavivši potonule domaćine. Ipak, nisu klonuli duhom na Maksimiru Odigrali su odlično u grupi Lige Evrope, osvojili prvo mesto u grupi sa Fenerbahčeom, Anderlehtom i Trnavom i, posle gotovo pet decenija, prezimili u Evropi. Žreb im je u šesnaestini finala dodelio češkog šampiona Viktoriju iz Plzenja, a ni tu se Zagrepčani nisu zaustavili. Izgubili su u Plzenju 2:1, ali su Čehe deklasirali u Maksimiru, bilo je 3:0, i našli se među najboljih 16. Uporedo sa dugim putovanjem kroz Evropu, “modri” su sigurno plovili kroz domaće takmičenje i već obezbedili novu titulu. Paradoksalno je da Dinamo u mečevima sa Benfikom igra za nekog od svojih velikih rivala, Rijeku, Hajduk ili Osijek, a razlog je više nego opravdan. Ukoliko hrvatski prvak osvoji makar jedan bod u dve utakmice sa Portugalcma, ova zemlja imaće dva predstavnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona naredne sezone, što je, do skoro, bilo nezamislivoza bilo koju zemlju bivše Jugoslavije. Eto koliko samo jedna dobra sezona može da utiče na koeficijent za UEFA takmičenja. Naravno, igraće “modri” i za sebe, pre svega, jel bi ulazak u četvrtfinale znatno popravio i njihov lični koeficijent, i tako im olakšao put do Lige šampiona narednog leta.

Benfika: Veliki trijumf na “Dragau” upotpuniti pobedom na “Maksimiru”

Mogla bi ovo biti presudna sedmica za lisabonske “orlove”. U derbiju sezone pobedili su u subotu šampiona Porto, i to na njegovom stadionu “Dragao”, i tako preuzeli čelnu poziciju na tabeli. Prvi trijumf u Portou, posle skoro pet godina, izbacio je Benfiku u prvi plan kada je u pitanju titula šampiona, pa je sada sve u ovom klubu posvećeno vraćanju pehara na “La Luž”. Međutim, Benfika nije bez ambicija ni u Ligi Evrope, u koju su se preselili posle osvajanja trećeg mesta u dosta teškoj grupi Lige šampiona. Ostali su iza Bajerna i Ajaksa, a ispred AEK-a iz Atine. Evropski rezultat bio je potreban ovom klubu, pogotovo posle prošlogodišpnjeg katastrofalnog učinka u grupi Lige šampiona, koju su okončali bez osvojenog boda. U prethodnoj rundi Lige Evrope Benfika je eliminisala turskog šampiona Galatasaraj, u Istanbulu je bilo 2:1 za “orlove”, a u revanšu u Lisabonu meč je završen bez golova. Benfika u Zagreb dolazi bez Argentinca Salvija, a najverovatnije u timu neće biti ni našeg Ljubomira Fejse, Argentinca Kontija i Brazilca Žardela, ali trener Bruno Lage ima dovoljan broj kvalitetnih fudbalera koji mogu da zamene one kojih neće biti. U svakom slučaju postoji i revanš, pa ne verujemo da će bez preke potrebe na “Maksimiru” juriti trijumf. Napadači Žoao Feliks i Haris Seferović su u odličnoj formi i odbrani Dinama nikako neće biti lako.

Naš predlog:

Dinamo neće na klupi imati trenera Nenada Bjelicu, koji je suspendovan zbog nesportskog ponašanja na utakmici sa Viktorijom, u timu neće biti Ademija, možda i najboljeg igrača, uz Španca Olma, a upitan je i nastup napadača Marija Gavranovića. To nam govori da ni domaćin neće preterano rizikovati u prvom meču. Kladionice smatraju da je gost favorit u ovom meču. Za dvojku u kladionici 1xbet dobićete kvotu 2.40, a za remi 3.28. Za trijumf Dinama u 1xbet kvota je 3.36. Naš predlog, pored dvojke, je igra na mali broj golova. Predlažemo 0-2, a u kladionici 1xbet koeficijent za taj predlog je 1.66.Registruj se na 1XBet

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.