Derbi dana: Arsenal – Mančester Junajted: Junaci iz Pariza na teškom ispitu u Londonu

Utakmica između Arsenala i Junajteda uvek je više od igre. Odavno međusobni dueli ove dve ekipe nisu odlučivali o tituli šampiona, pošto “crveni đavoli” nisu bili prvci već šest sezona, a “tobdžije” punih 15, ali su i sada bodovi preko potrebni i jednima i drugima, ako žele da budu deo evropske fudbalske elite od naredne jeseni. Timovi u meč ulaze u različitom raspoloženju, gosti su ostvarili neverovatan trijumf u Parizu i prošli u četvrtfinale Lige šampiona, dok je Arsenal poražen u Renu 3:1, u prvom meču osmine finala Lige Evrope. Dakle, put u Francusku nije im prijao podjednako.

Arsenal: Poraz u Francuskoj sužava mogućnosti za Emerijevu četu

“Tobdžije” već dve godine ne igraju u Ligi šampiona, što je ravno katastrofi, pogotovo nakon 18 uzastopnih učešća. Od novog trenera Unaja Emerija, traženo je samo jedno, a to je povratak među evropsku elitu, a ako uz to dođe i neki trofej, tim bolje. Imao je Arsenala svoje dobre momente, jednu sjajnu seriju pobeda, ali u poslednje vreme crveno-beli sve više posrću. Posebno je to uočljivo u nokaut fazi Lige Evrope, koja im služi kao Kvisko, u slučaju da ne uspeju da se domognu jedne od prve četiri pozicije u Premijer ligi. Naime, osvajanje Lige Evrope donosi pobedniku plasman u Ligu šampiona naredne sezone, ali nam se čini da Arsenal ne treba previše da veruje u takvu mogućnost. Oni su u prethodnom kolu izgubili u Belorusiji od tamošnjeg šampiona BATE Borisova, ali su u revanšu lako nadoknadili minus i prošli dalje. Žreb im je bio blagonaklon, dobili su francuski Ren, tim koji nema neki poseban rejting van Francuske, ali je Arsenal izgubio tamo sa 3:1, pa mu predstoji težak posao u revanšu. Uz sve to, nikako ne smeju da izgube korak u domaćem prvenstvu, gde su se sa Čelsijem i Mančester Junajtedom borili za jedno mesto u Ligi šampiona, a zbog krize Totenhema, sada su u igri dva mesta, ali i četiri zainteresovane ekipe. Bolje je kada dve pozicije jure četiri tima, nego kada za jednom hitaju tri ekipe, naravno. Arsenal je odigrao odlično u derbiju severnog Londona protiv Totenhema na Vembliju, a samo zbog promašenog penala Obamejanga u poslednjem minutu meča, ostao je bez pobede i dva velika boda, koja u konačnici mogu da budu i presudna. Emeri je na tom meču iznenadio Poketina ostavljanjem na klupi Gabonca, ako i Mesuta Ozila, ali verujemo da će se njih dvojica već protiv Junajteda naći u prvoj postavi. “Tobdžije” su trenutno peti, a za Junajtedom zaostaju samo bod, ali je iza njih Čelsi sa bodom manje, ali i utakmicom manje odigranom od ostalih konkurenata.

Mančester Junajted: Duh Aleksa Fergusona zaposeo je krhko telo norveškog trenera

Teško je opisati euforiju koja vlada na crvenoj strani Mančestera nakon trijumfa u Parizu i prolaska među osam najboljih u Ligi šampiona. Dolazak Ole Gunara Solskjera na klupu ovog tima, u trenutku kada su ih svi otpisali u svim takmičenjima gde su nastupali, prepričavaće se s kolena na koleno među navijačima ovog kluba. Od ere Aleksa Fergusona, Junajted nije bio ovako moćan, tačnije nije ovako pobeđivao u serijama. Izgledalo je da su ih “pariski milioneri” spustili na zemlju, kada su ih na “Old Trafordu” lako pobedili sa 2:0, a dodatni peh dogodio se na derbiju sa Liverpulom, na kome su iz stroja, zbog povreda, ispala nekolicina prvotimaca. Takav, desetkovani Junajted, otputovao je u “grad svetlosti”, verovalo se da vide Pariz i vrate se u kišni Mančester. Međutim, tako nisu mislili momci Ole Gunara Solskjera. Iako bez Pogbe, Mate, Matića, Lingarda, Marsijala, Erere, Sančeza i Valensije, stigli su do pobede od 3:1, ruku na srce uz veliku dozu sreće, i eliminisali tim koji su mnogi videli na pobedničkom postolju sa šampanjcem u rukama. Solskjer je svetskom auditorijumu predstavio nekoliko momaka koje ni sam nije najbolje poznavao. Radi se o fudbalerima koji igraju za mladi tim mančesterskog giganta, ali su morali da istrče na “Park Prinčeva” i postanu deo istorije. Junajted je pre utakmice sa Pari Sen Žermenom imao traumatično iskustvo u meču sa Sautemptonom na svom stadionu. Gosti su prvi poveli, imali su 2:2 sve do samog finiša, kada je Romelu Lukaku postigao gol za važan trijumf. Belgijanac je u sjajnoj golgeterskoj seriji, dva puta je pogodio na gostovanju Kristal Palasu, dva puta bio strelac protiv Sautemptona, a onda sa dva gola srušio i druge “svece”, one moćnije iz Pariza. Šest golova u tri utakmice, za samo nedelju dana, za svaki je respekt. Ono što kvari idilu, onaj kamenčić u cipeli, bar po govorkanjima, je sukob Pola Pogbe i Lukakua, koji je doživeo kulminaciju nakon meča sa Sautemptonom. Ispada da je tačna bila Murinjova konstatacija ko su remetilački faktori u ekipi. Trebalo bi da uspeh iz Pariza utiče na zakopavanje ratnih sekira, tim pre što se i Francuz vraća u tim.

Naš predlog:

Arsenal i Junajted su igrali već dva puta ove sezone. Na “Old Trafordu”, u prvenstvu, bilo je 2:2, ali je Junajted pre mesec i po dana slavio na Etihadu u utakmici FA Kupa, lako 3:1, pa verujemo da je psihološka prednost na njihovoj strani, ne samo zbog te pobede, već pre svega zbog onoga što se dogodilo prošle srede u Parizu. Kladionice, ipak, prednost daju domaćinu, a razlog je izostanak velikog broja igrača u Junajtedu, ali i umor onih koji su odigrali veliki broj mečeva u kratkom vremenskom intervalu. U kladionici Bet365 jedinica je 2.40, remi se procenjuje kvotom 3.60, a trijumf Junajteda je tačno 3.00. Nama je remi u ovom meču nekako najizgledniji, jer ostavlja i jedne i druge u igri, a pored toga smatramo da možete pokušati i sa igrom gol-gol, za koju u kladionici Bet365 dobijate kvotu 1.57.Registruj se na Bet365

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.