Derbi dana: Bajern – Liverpul: Desant na Bavarsku, pa povratak na Ostrvo po titulu, imaju li “redsi” snage za to?

epa07381679 Bayern's Robert Lewandowski (C) in action against Liverpool's Roberto Firmino (L) and goalkeeper Alisson (R) during the UEFA Champions League round of 16 first leg soccer match between Liverpool FC and FC Bayern Muenchen at the Anfield in Liverpool, Britain, 19 February 2019. EPA-EFE/PETER POWELL

Dva velika svetskog i evropskog fudbala ukrstila su koplja u osmini finala Lige šampiona. Mesta u četvrtfinalu ima samo za jednog, i mada je odigrana prva utakmica, nema nikakvih indicija ko bi to mogao biti. Na Enfildu je bilo 0:0, a to je rezultat koji, realno, ostavlja podjednake šanse i Bajernu i Liverpulu za konačan uspeh. Pored toga, obe ekipe se bore za titule u svojim zemljama, a za razliku od kraja prošle godine, sada je Bajern mnogo bliži tom cilju u Bundesligi, nego Liverpul u Premijer ligi.

Bajern: Šest godina bez evropske krune previše je vremena za bavarskog giganta

Bavarci su uspostavili dominaciju u Bundesligi. Iskreno, očekivali smo tako nešto, pre ili kasnije. Desilo se kasnije, ali ne i prekasno, pošto su, ove subote, i zvanično preuzeli čelo tabele. Doduše, samo zahvaljujući gol razlici, ali je psihološki momenat jako bitan. Zaostajao je Bajern za Dortmundom osam bodova, činilo se da neće odbraniti “salataru”, ali zahvaljujući lošem periodu “milionera”, kao i boljim izdanjima Bajerna, ta prednost se otopila poput iznenadnog prolećnog snega. Bajern je vezao pet pobeda u Bundesligi, između kojih se umetnuo remi na Enfildu. U subotu su, još jednom, deklasirali svoju omiljenu mušteriju, “vukove” iz Volfsburga, isporučivši im pola tuceta lopti u mrežu. Ponovo je bio raspoložen Robert Levandovski, najbolji strelac među strancima u istoriji nemačkog prvenstva, i novi lider na listi strelaca u aktuelnom šampionatu. Izgleda da je trener Niko Kovač najzad uspostavio neophodnu hijerarhiju u timu, pa se ponovo zna “ko kosi, a ko vodu nosi”, mada su u ovakvom timu većina uglavnom “kosci”. Bajern nije odigrao nešto posebno kvalitetno u Liverpulu, ali, kao što rekoše Kinezi: Nije važno da li je mačka crna ili bela, važno da lovi miševe. A bavarska mačka još nije ulovila miša, ali ga uveliko preži. Šalu na stranu, rezultat 0:0 je dobar za gosta, ali može biti mač sa dve oštrice. Liverpul je tim koji svakom može da zatrese mrežu, a u tom slučaju Bajern mora da slavi pobedu na “Alijanc areni” ukoliko želi u četvrtfinale. Punih šest godina Bavarci su bez većeg uspeha u Ligi šampiona, a za to vreme su bez problema osvajali titule u Nemačkoj. Možda je baš taj nedostatak rivala na domaćem tlu uticao na kikseve u Evropi, a evo sada imaju pravog rivala u Borusiji, pa će možda, kao te 2013. godine, stići i do evropske krune. Tada su u finalu bili bolji od Dortmunda, sa Klopom na klupi, a evo taj trener očekuje ih i sada kao rival, ali u osmini finala. U timu neće biti suspendovanih Džošue Kimiha i Tomasa Milera, od ranije povređenih Robena i Tolisoa, ali se vraća sve bolji Kingsli Koman.

Liverpul: Klopu se Bajern mnogo zamerio tokom karijere, da li je vreme za vraćanje dugova?

U jako čudnoj su situaciji liverpulski “redsi”. Dva Sveta grala su im nadohvat ruke, hteli bi oba, a mogu da ostanu bez ijednog. Kada bi pitale navijače, oni bi znali koji bi pre voleli da vide u vitrinama. To je onaj Premijer lige, koji nikako da sleti na Enfild, već 29 godina. Ovaj drugi, “ušati”, osvojen je 2005. pod trenerskom palicom Rafe Beniteza, na tako neverovatan način, da se neće zaboraviti nikad, a u sećanju ostavlja trag kao da se sve dogodilo juče. Prošle sezone Liverpul je dogurao do filnala Lige šampiona, ali je tamo Real bio nepremostiva prepreka, pa to nije ostavilo velike frustracije po njihove pristalice, osim grešaka tadašnjeg čuvara mreže Karijusa, i ozlojeđenosti na srpskog sudiju Milorada Mažića. Dakle, bili su blizu evropske krune, nisu je osvojili, i to je to. Međutim, ukoliko ni sada ne stignu do titule na Ostrvu, to bi moglo da izazove tektonske potrese, koji će se teško smiriti u skorije vreme. Liverpul je imao odličnu prednost ispred Sitija, u trenutku kada su odlazili na “Etihad” na duel sa “građanima”. trebalo je da samo izbegnu poraz i verovatno bi Gvardiolin tim i odustao, ali “redsi” su poraženi, a posle toga su naređali nekoliko remija, Lester, Vest Hem, Mančester Junajted i Everton, pa je Siti  preuzeo lidersku palicu. Vremena, za novu rokadu na vrhu, ima dovoljno, ali poslednja izdanja Liverpula ne ulivaju previše nade. Čak i kada pobede, kao protiv Barnlija u subotu, to se desi uz dosta komplikacija, a još jedan eventualni kiks, mogao bi da bude i koban. Do tada, odlaze u Minhen da pokušaju da izbore plasman u četvrtfinale. Nemaju prednost iz prvog meča, ali nisu primili gol na svom terenu, što u ovakvim mečevima može da bude presudno. Jirgen Klop je vojevao mnogo bitaka protiv Bavarac i kao trener Majnca, a još više kada je bio na klupi Borusije iz Dortmunda. Nema toliko loš učinak, ali je gubio one važnije duele, uključujući i najvažniji onaj u finalu Lige šampiona 2013. godine. Pored tog poraza, Klop nije uspevao da prekine dominaciju Bavaraca u Bundeligi, mada je na raspolaganju imao kvalitetan tim u “žuto-crnim” dresovima. Eliminacija Bajerna iz Lige šampiona, i to u Minhenu, bio bi početak slatke osvete ovog stručnjaka.

Naš predlog:

Većina kladilaca očekivali su goleadu na “Enfildu”, računajući sa kakvim napadačkim arsenalom raspolažu i Bajern i Liverpul. Mimo svih očekivanja, meč je završen bez golova, a da se dva puta tako nešto desi, šanse su minimalne. Kladionice kao favorita vide domaćina, u Bet365 kvota na Bajern je 2.15. Remi je procenjen kvotom 3.70, a pobeda Liverpula 3.50. Čini nam se da je igra gol-gol najrealniji predlog u ovom trenutku. U Bet365 koeficijent za GG je 1.61. Ko smatra da će biti i više golova, može da pokuša sa 3+, a u Bet365 čeka ga kvota 1.72.Registruj se na Bet365

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.