Tip dana: Nemačka – Srbija: Desetkovani “orlovi” testiraju nove “pancere” u gradu automobila

Pred start kvalifikacija za naredno Evropsko prvenstvo, selekcije Nemačke i Srbije odigraće prijateljski meč u Volfsburgu. Srbiju u ponedeljak očekuje gostovanju kod aktuelnog šampiona Evrope, reprezentacije Portugalije, dok će Nemci već u nedelju gostuju u Holandiji, kod svog velikog dužnika iz Lige nacija.

Nemačka: Lako je Levu kad može da se odrekne Humelsa, Milera i Boatenga

“Panceri” su na novom početku. Jedan krug je završen, onim trijumfom na Mundijalu u Brazilu, posle koga je usledio logičan pad. Međutim, niko nije očekivao da će pad biti toliko dubok, pa sada Nemci kreću ka površini iz, za njih, neistraženih dubina. Jer, ko je uopšte mogao da pretpostavi da će reprezentacija koja je kvalifikacije za Rusiju okončala sa maksimalnim učinkom, kasnije na Mundijalu učešće završiti već posle grupne faze, sa jednom pobedom i dva poraza, od Meksika i Južne Koreje. Premijerno izdanje Lige nacija prošlo je takođe neuspešno, uspeli su da zauzmu poslednje mesto u grupi sa Holandijom i svetskim prvakom Francuskom, i presele se u Ligu B. Naravno da su to bila dva teška udarca za fudbalsku naciju, kakva je Nemačka, naviknutu samo na završne predstave i titule. No, šta je tu je, mora se ispočetka, a to su ove kvalifikacije koje kreću koliko sutra. Pre toga, “panceri” su odlučili da provere nove snage u utakmici sa Srbijom, reprezentacijom od koje su poraženi na poslednjem odmeravanju snaga, 2010. godine u Južnoj Africi. Selektor je, i pored pominjanih neuspeha, ostao Joakim Lev, što dosta govori o mentalitetu nacije. On je “krivcima” za posrtanja označio Tomasa Milera, Maksa Humelsa i Džeroma Boatenga, pa se njima “zahvalio” na dosadašnjem učinku u dresu reprezentacije i obavestio ih da ne namerava da ih više zove pod zastavu. Ne malo iznenađenje izazvao je taj njegov postupak, a ni pomenuti fudbaleri nisu sa “simpatijama” primili tu odluku, o se posebno odnosi na Tomasa Milera napadača Bajerna, koji je tek na pragu 30. godine. Ali, lako je Levu da odstrani trojicu takvih fudbalera kada stalno stižu novi. Bundesliga je jako takmičenje, a u ovoj, ali i prethodnim sezonama, pojavile su se nove zvezde. Treba pomenuti Džošuu Kimiha, beka Bajerna i njegovog klupskog druga Zilea, inače štopera. Tu su Šulc i Halstenberg, zatim veznjaci Gundogan, Brant, Egeštajn, Gorecka, Haverc, kao i napadači Gnabri, Verner i Liroj Sane. Uz ove nove nemačke vezde i zvezdice, selekciju, posle povlačenja Gomeza, Ozila i Kedire, predvode Toni Kros, golman Manuel Nojer i Matijas Ginter. Dakle, i pored smene generacija, Joakim Lev će imati slatke muke koga da pošalje na teren protiv “orlova”.

Srbija: Samo da Krstajićeva glavobolja ne postane hronična

Ne bismo bili u koži selektora Srbije pre meča sa Nemcima u gradu automobila. Atmosfera nakon MUndijala, javna je tajna, nije idealna, a to je uspeh u Ligi nacija malo zabašurio. Činilo se da je nacionalni tim pukao po šavovima nakon one nesrećne utakmice sa Švajcarcima u Kaljiningradu, ali osim pojedinačnih pukotina, tkanina je izdržala. Naravno da nikom ne služi na čast prepucavanje sa Milivojevićem, Nastasićem, Gaćinovićem, sada i Grujićem, ali je možda i bolje nešto preseći, nego da nezadovoljstvo tinja, pa kasnije dođe do erupcije. Međutim selektor Krstajić ima ogromne probleme pred duel sa Nemcima. Glavni fudbaleri, slobodno to možemo reći, javili su se povređeni, pa ih neće biti u timu koji će se suprotstaviti “pancerima. Dušan Tadić, čovek o kome bruji fudbalska Evrope nakon Madrida ostao je u Beogradu, a društo će mu praviti i Nemanja Matić, Aleksandar Kolarov, njegovi imenjaci Mitrović i Prijović, kao i Filip Kostić. Više od pola reprezentacije. Biće to prilika da se dokažu neki drugi fudbaleri, pre svih Luka Jović, jedan od najboljih strelaca nemačke Bundeslige, a možda i neko od igrača iz domaće Superlige, ko zna. Mnogo je važnije da povređeni igrači istrče na teren u Lisabonu u ponedeljak, gde će ih čekati Kristijano Ronaldo, koji se vraća u nacionalni tim, pošto je propustio Ligu nacija. Srbija je igrala solidno u tom takmičenju i osvojila prvo mesto, bez poraza, u konkurenciji Rumunije, Crne Gore i Litvanije. Od narednog izdanja ovog takmičenja, igraće u Ligi B, u kojoj će biti i Nemci, pa je jasno da je plasman uspeh. Pored toga, finalni turnir Lige C može biti prilika za plasman na Evropsko prvenstvo, koji čekamo od 2 000. godine, ukoliko kvalifikacije ne budu uspešne, pa ne uspemo da budemo među dve najbolje ekipe, ali o tom potom. Srbija je pobedila Nemačku u prethodnom odmeravanju snaga koje se dogodilo na Mundijalu 2010. godine, a jedini prijateljski meč između ove dve selekcije odigran je 2008. godine u Gelzenkirhenu, koji su dobili Nemci sa 2:1.

Naš predlog:

Svi se još uvek sa setom sećamo te pobede nad “pancerima” iz Port Elizabeta na Mundijalu u Južnoj Africi, čime smo prekinuli post od 37 godina bez pobede nad Nemcima, računajući i ratove. Gol Milana Jovanovića otškrinuo nam je vrata osmine finala, koja su nešto kanije s treskom zatvorili Australijanci. I posle toga je bilo rascepa u našem nacionalnom timu, ali to je kod nas već standardna priča. Ruku na srce, Nemci su favoriti u Volfsburgu, i to ne samo zato što će Srbija biti desetkovana. Domađoj selekciji je stalo da pobedom započne jedan novi ciklus, koji bi trebalo da doživi zenit na narednom Mundijalu u Kataru 2022. godine, kada “panceri” očekuju da vrate svetsku krunu. Kladionice nemaju dilemu, pa je u Bet365 kvota na njihov trijumf 1.40. Remi se procenjuje kvotom 4.50, a pobeda Srbije je čak 8.00. Naravno da je trijumf Nemaca izgledan, ali bi i Srbija mogla do gola, pa pored jedinice, savetujemo igru gol-gol za koju je kvota u Bet365 1.83.Registruj se na Bet365

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.