Derbi dana: Bajern – Dortmund: “Salatara” na meniju!

Na “Alijanc areni” igra se derbi prvenstva nemačke Bundeslige. Sastaju se dve prvoplasirane ekipe, jedini kandidati za osvajanje naslova prvaka, aktuelni šampion Bajern i trenutni lider, Borusija iz Dortmunda. Kako god da se meč završi, ime novog šampiona neće biti poznato, ali će njegov ishod umnogome uticati na to kome će pripasti pobednička “salatara”.

Bajern: Četiri gola primljena od drugoligaša, moraju da zabrinu Kovača

Bavarci su prošli u polufinale Kupa Nemačke, i to nije vest. Znalo se da će se to dogodiri, s obzirom da su nasuprot sebe imali člana Cvajte, ekipu Hajdenhajma. Međutim, način na koji su stigli do trijumfa, sigurno nije bio planiran u gigantu iz Minhena. Bajern je pobedio sa 5:4, gol za trijumf postigao je Levandovski sa bele tačke desetak minuta pre kraja, a gosti su imali dve sjajne prilike da kod 4:4 ishod prebace na svoju vodenicu. No, završeno je kako je završeno, pamtiće se prolazak među četiri najuspešnije ekipe i prilika da se osvoji još jedna dupla kruna, koju su prošle godine ispustili porazom u finalu Kupa od Ajntrahta. Prošlog vikenda Bajern se nije izvukao u Frajburgu, pa je meč okončan bez pobedika 1:1, čime je aktuelni šampion ponovo prepustio čelo tabele Borusiji iz Dortmunda.  Neko bi rekao da je Bajern upao u krizu, i to u najgorem mogućem trenutku, kada se odlučuje o tituli, pošto su iz Lige šampiona već ispali, na veliko razočaranje navijača. Zanimljivo da Niko Kovač nije taktizirao pred derbi sezone, pa je protiv Hajdenhajma na teren izveo ono najbolje što ima, jedino je na golu bio Ulrajh umesto Nojera, ali se i to moglo pretpostaviti posle slabih partija reprezentativca, posebno u onom meču sa Liverpulom. Nije se istakao ni njegov zamenik, pa neće biti iznenađenje ako se Manuel Nojer vrati među stative. Protiv Dortmunda u timu neće biti odavno povređenih Tolisoa i Robena, a upitan je i Alaba. Međutim, Bajern ima dovoljno kvalitetnih fudbalera da može nadomestiti izostanak svakog igrača, pa tako i njih. Raduje povratak u golgetersku formu Roberta Levandovskog. Poljak je postigao osam golova na pet poslednjih utakmica u Nemačkoj, četiri u prvenstvu i jednoj u Kupu. Velika snaga su i Serž Gnabri i Kingsli Koman, fudbaleri koji su logični naslednici tandema Riberi- Roben, koji će nakon ove sezone napustiti Minhen. Najveći problem hrvatski stručnjak ima u odbrani. Pored golmana ne blistaju ni štoperi. Reprezentativac Zile je isključen protiv Hajdenhajma, ali ionako ne igra u nekoj spektakularnoj formi. Ni iskusni Humels ne igra bez greške, pa to gosti iz Dortmunda sigurno mogu da iskoriste, pogotovo što Kimih i Rafinja više vremena provode na protivničkoj polovini, nego na svojoj.

Dortmund: Sve što su prokockali minulih meseci, “milioneri” mogu da nadoknade pobedom u Minhenu

Negde pred Novu godinu činilo se da je Borusija na pragu osvajanja titule. Izabranici Lusijana Favra igrali su sjajno, pobeđivali u seriji, a kada je na “Signal Iduna parku” pao i Bajern, izgledalo je da je trka rešena. Međutim, prvi poraz koji su doživeli, od Fortune u Dizeldorfu, ogolio je brojne slabosti ovog tima koje su u nastavku šampionata došle do punog izražaja. Od 9. januara do 24. februara Borusija nije nikog pobedila, ni u Bundeligi, ni u Kupovima, pa su završili takmičenje i u Ligi šampiona, ali i nemačkom Kupu. Prednost ispred Bavaraca se istopila, pa je liderska paliva prešla u nihove ruke, zahvaljujući boljoj gol razlici. Dortmund je gubio utakmice koje nije smeo, od Fortune i Augzburga, ali je i vezao tri remija u prenstvu, protiv Ajntrahta, Hofenhajma i Nirnberga. U prethodna dva kola zabeležili su pobede, ali to nikako ne sme da ih zavara. Obe su rešene u sudijskim nadoknadama, prvo su slavili sa 3:2 u Berlinu protiv Herte, zahvaljujući golu Marka Rojsa u 92. minutu, a onda i protiv Volfsburga, sa dva gola Paka Alkasera u 90. i 93. minutu. Dakle, čini se da su svog “Kviska” već iskoristili, pa na njega više ne mogu da računaju. Dobra vest je da svi ovi promašaji, koje smo naveli, mogu da se ponište jednom pobedom, ovom na “Alijanc areni”. Svi će onda zaboraviti i Fortunu, Nirnberg, Augzburg, Verder… Ali, to je mnogo lakše reći, nego učiniti. Napadački potencijal “milionera” je dobar, Gece, Alkaser daju golove u serijama, a igre mladog Engleza Sanča, oduševljavaju sve prave ljubitelje fudbala. Na sredini deluju Gereiro, Vitsel i Dilejni, pa smatramo da oni mogu da se suprotstave vezistima Bavaraca. Pitanje je koliko je poslednja linija Dortmunda kvalitetna za, mogućeg šampiona Bundeslige. Dvojica štopera Zagadu i Akanđi, su sve, samo ne iskusan i nepogrešiv tandem. Po bokovima igraju Volf i Dijalo, mada ovaj drugi kuburi sa povredom, pa je pitanje da li će istrčati na teren. Problem može da bude izostanak Kristijana Pulišića, fudbalera koji je već prodat, ali je i on povređen.

Naš predlog:

Pobedi Dortmunda u jesenjem delu sezone, prethodile su tri uzastopne pobede Bajerna u prvenstvenim duelima. U prethodnih sedam međusobnih duela ove dve ekipe, računajući sva takmičenja, padalo je najmanje tri gola, i to samo jednom, dok je u ostalim duelima bilo po četiri, pet, a utakmicu iz prolećnog dela prošlog prvenstva, Bajern je dobio sa 6:0. Dakle, “milionere” ne vežu lepe uspomene na poslednje gostovanje na “Alijanc Areni” Kladionice daju mnogo veće šanse Bajernu. U kladionici Meridianbet pobeda domaćina procenjuje se kvotom 1.55. Ukoliko bude nerešeno, Meridianbet to plaća kvotom 4.35, a pobeda Dortmunda je 5.55. Naš predlog za derbi nemačkog prvenstva je igra GG3+, dakle golovi na obe strane, uz bar tri gola ukupno. Kvota za naš predlog u kladionici Meridianbet iznosi 1.78.Registruj se na Meridianbet

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.