Derbi dana: Mančester Junajted – Barselona: Mesijeve čarolije na “Teatru snova”

Mnogi su okršaj Mančester Junajteda i Barselone proglasili za derbi četvrtfinala. Realno, sva četiri para su zanimljiva, ali nam se nekako čini da su se najjače ekipe izbegle na žrebu za četvrtfinale. Tu pre svega mislimo na Barselonu, Juventus, Mančester Siti i Liverpul. Sada ove četiri ekipe imaju priliku da prođu u polufinale, da tako potvrde svoj kvalitet, a onda bismo u polufinalu imali sudare titana.

Mančester Junajted: “Đavoli” su još jednom autsajderi pred dvomeč, ali je tako bilo i u prethodnom kolu

Postajemo dosadni, ali priču o sadašnjem Junajtedu moramo početi od dolaska Ole Gunara Solskjera. Jednostavno, tim pre dolaska Norvežanina na klupu i posle toga, nije isti. Junajted je gubio utakmice u serijama kod Murinja, visio” mu je plasman u nokaut fazu Lige šampiona, a u Premijer ligi su bili daleko od osvajanja četvrtog mesta i novog nastupa u elitnom evropskom fudbalskom takmičenju. Sve se promenilo od tenutka kada je nekadašnji centarfor tima sa “Old Traforda” sa nadimkom “ubica dečijeg lica” seo na užarenu klupu engleskog, ali i evropskog velikana. Usledila je serija pobeda u Premijer ligi, koja ih je vratila u trku za plasman u evropsku elitu, a uspeli su da naprave i senzaciju u osmini finala Lige šampiona eliminisavši Pari Sen Žermen, pogotovo nakon poraza u prvom meču od 2:0 na svom terenu. Na revanš u Pariz “đavoli” su otišli prežaljeni, sa minusom od dva gola i bez više od polovine standardnih prvotimaca, povređenih nekoliko dana ranije u duelu sa Liverpulom. Ipak, čini nam se da utakmice sa Kataloncima ne dolaze u povoljnom trenutku za Junajted. Nekako se mala kriza ovog kluba podudara sa potpisom ugovora Solskjera, koji bi trebalo da vodi tim i u naredne tri sezone. Ispali su iz FA Kupa porazom od Vulverhemptona, a upravo su ih “vukovi” pobedili i u Premijer ligi, spustivši ih ponovo ispod četvrtog mesta, koje je njihov krajnji cilj. Pred Norvežanina je stavljen zadatak da Junajted i naredne godine bude deo najjačeg klupskog takmičenja na svetu, a na koji će način doći do njega, vlasnicima nije važno. Još bolje ako bi Junajted napravio senzaciju i osvojio Ligu šampiona, pa se kao pobednik obreo među 32 ekipe, ali je mnogo realnije da u konkurenciji Tootenhema, Čelsija i Arsenala pokuša da dođe do jedne od dve preostale vize. Situacija sa povredama mnogo je bolja nego pred revanš u Parizu. Većina prvotimaca se oporavila, a još je pod znakom pitanja nastup Markusa Rašforda, pa se do početka meča neće znati da li će mladi napadač na teren. Valensija, Sančez i Darmijan odavno ne igraju i to nije nikakva vest. Potpuno fit nisu ni Bejli i Erera, ali i kao kod Rašforda, za njih postoji šansa da obuku dres u sredu uveče.

Barselona: Sad se računa samo pehar, ali Katalonce žulja tradicija

Posle ispadanja Parižana svi vide Barselonu na pijedestalu ovogodišnjeg izdanja Lige šampiona. Da li će taj pritisak uticati na Mesija i društvo videćemo, ali ne bi trebalo. Nešto drugo brine tim iz glavnog grada Katalonije. Prethodna tri izdanja ovog takmičenja Barselona je okončala upravo u ovoj fazi, dakle, u četvrtfinalu. Barsa je već 12. sezonu uzastopno u ovoj rundi, ali je prethodne tri tu i završila. Prvo ih je izbacio Atletiko Madrid, pa Juventus, a onda i Roma prošle sezone. Na sve tri utakmice u gostim, protiv ovih rivala, Barselona nije uspela da postigne gol, pa je to glavni razlog zašto su ispali, mada su u Rim, na primer, odneli tri gola prednosti. Verujemo da su nešto naučili iz tih neuspeha, a na ruku im ide i to što sada na prvom meču gostuju. U prošlom kolu, u okviru osmine finala, Barselona je bila bolja od Liona. Na “Žerlanu” je bilo bez golova, ali je španski šampion bio ubedljiv na “Nou Kampu”. Barsa je već obezbedila titulu u Španiji, a to je potvrdila i pobedom nad prvim pratiocem, ekipom Atletika u subotu uveče. Bilo je 2:0 za Katalonce, a do trijumfa je domaćin stigao u smiraj meča, pošto je prethodno na golu “jorgandžija” blistao golman Jan Oblak. Barsa i Junajted su se poslednji put sastali, u zvaničnom meču, u finalu Lige šampiona pre osam godina. Tada je Barselona slavila sa 3:1 na “Vembliju”, golovima Pedra, Mesija i Vilje, dok je gol za Junajted postigao Runi. Dve godine ranije, igrali su u finalu istog takmičenja na rimskom “Olimpiku”, a opet je slavio španski tim, ovog puta sa 2:0, a strelci su bili Eto i, ponovo, Leo Mesi. Tada je dres Junajteda još nosio Kristijano Ronaldo, koji je godinu ranije osvojio “ušati” pehar sa “crvenim đavolima”, a u leto 2009. prešao je u Real iz Madrida i nastavio svoje okršaje sa omalenim Gaučosom. Što se kadrovske situacije u Barseloni time, Valverde nema mnogo problema. Rafinja je povređen i izostaje, kao i Fermalen, ali njih dugo i nema. Pitanje je koliko će biti spreman odlični Dembele, koji bi mogao da bude tajno oružje, pošto će sva pažnja biti usmerena ka Mesiju i Luisu Suarezu.

Naš predlog:

Verujemo da je želja domaćih fudbalera i navijača ogoromna, ali nekako sumnjamo u njihove mogućnosti. Tako je bilo i pred prvi meč sa PSŽ-om, pa znamo kako se završilo. Zato je prava šansa Junajteda ona kada niko na njih ne računa, kada su u senci. Barsa nije naivna, neće se previše zaletati i želeće da u Kataloniju odnese aktivan rezultat. Naravno da to nije poraz, ali ni nerešeno, sa golovima, neće biti loše. Kladionice smatraju da su gosti favoriti. Dvojka se u kladionici Bet365 plaća kvotom 2.00. Remi se procenjuje koeficijentom 3.75, a slična je kvota i na pobedu Junajteda, ona iznosi 3.80. Možda je remi najrealniji ishod, a što se golova tiče, naš predlog je gol-gol. Za GG u kladionici Bet365 dobijate koeficijent 1.61.Registruj se na Bet365

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.