Derbi dana: Liverpul – Čelsi: Skidanje kletve na istom mestu, pet godina kasnije

Premijer liga se bliži kraju, a pitanje šampiona još uvek je otvoreno. To je nešto što je nedostajalo ljubiteljima ostrvskog fubala prethodne sezone, kada je Mančester Siti dominantno osvoji naslov. Sada su “građanima” konkurenti fudbaleri Liverpula, koji imaju dva boda više, ali i jednu utakmicu više odigranu, pa kad bi, hipotetički, obe ekipe pobedile na svim utakmicama do kraja, pehar bi ostao na “Etihadu”. Čin nam se da Liverpul najteži posao do završetka takmičenja ima baš danas, riavl mu je Čelsi, tim za koji “redse” ne vežu lepa sećanja, tu pre svega mislimo na okršaj od pre pet godina.

Liverpul: To aprilsko popodne navijači Liverpula nikad neće zaboraviti, može li se kletva “skinutu” sada?

I tad je bilo proleće. I bio je april. Samo, nije bila nedelja, nego subota. Liverpul je, sa Brendanom Rodžersom na klupi, bio bliži tituli, koju čeka skoro tri decenije, nego ikad. Na “Enfild” je došao Čelsi sa Žoreom Murinjom, ali bez bilo kakvog imperativa osvajanja bodova. Čak je Portugalac izveo jedan polukombinovani tim pokazujući time da ga je baš briga kome će pripasti šampionska titula, Sitiju ili Liverpulu, oni su ionako bili treći. Znate već da se legenda Liverpula Stiven Džerard okliznuo na svojoj polovini, da je brzonogi Demba Ba ukrao loptu i postigao gol, a da je u finišu Čelsi još jednom matirao domaćina i ostavio mu samo teoretske šanse da dođe do trofeja. I te male šanse Liverpul je ostavio na travi “Selhurst parka”, pošto nije uspeo da sačuva vođstvo od 3:0 protiv KristalPalasa, pa je meč okončan 3:3, a šampionski post, koji je tada iznosio 24 godine, evo, produžio se na 29. Izgledalo je, negde oko Nove godine, da je ovo ta sezona u kojoj će se pehar vratiti u Liverpul, ali tada je usledio poraz u duelu sa Mančester Sitijem, jedini u sezoni do sada, i “građani” su se vratili u trku. Čini nam se da je Liverpul prebrodio malu krizu u koju je upao, ređajući nerešene rezultate. Imali su momci Jirgena Klopa i dosta sreće u prethodna dva kola. Do pobede nad Totenhemom su stigli u 90. minutu, autogolom Alderverelda, a do deset minuta pre kraja u Sautemptonu je bilo 1:1. Tada je Mohamed Salah podsetio na svoja najbolja izdanja i postigao gol posle skoro dvomesečnog posta, ne uslovljenog Ramazanom. Još uvek postoji realna mogućnost da ovo bude istorjska sezona Liverpula. U igri su za titulu šampiona, ali su i u četvrtfinalu Lige šampiona, gde su u prvom meču pobedili Porto 2:0 i imaju odlične izglede da se nađu u polufinalu. Možda “redsi” osvoje obe najvažnije titule, ali ako bi navijače pitali da izaberu koja im je draža, nema sumnje da bi to bila ova u Premijer ligi. Ako budu uspešni protiv Čelsija, povećaće svoje šanse za to, jer nam se čini da preostali rivali ne bi smeli da im naprave problem. Bar nam se čini, ali to je Premijer liga.

Čelsi: Možda Murinju tada nisu bili važni bodovi sa “Enfilda”, ali Sariju itekako jesu

Italijan je ovog leta došao na “Stamford Bridž” da pokuša da osvoji neki trofej, što mu nikako nije polazilo za rukom u Napoliju. Ni najveći optimisti nisu očekivali od ove, da kažemo prosečno snažne, ekipe Čelsija da osvoji Premijer ligu, ali je bar jedan Kup mogao da uteši navijače. Bili su “plavci” u finalu EFL Kupa, ali su poklekli protiv Sitija, kao i u “Komjuniti šildu”, u kome su nastupili kao osvajači FA Kupa prošle sezone. Realnu šansu imaju da se domognu Lige Evrope, što ne da nije zanemarljivo, već bi jednim udarcem ubiili dve muve. Stigli bi do trofeja, a istovremeno izborili povratak u Ligu šampiona bez obzira na učinak u Premijer ligi, a to je osnovni cilj koji je pred Sarija postavljen. Čelsi je slavio tešku pobedu u Pragu, protiv najprijatnijeg iznenađenja ovogodišnje Lige Evrope, ekipe Slavije 1:0. Ali, više od utiska, važan je bio rezultat. Ne sumnjamo da će se “plavci” naći u polufinalu, u kome će ih čekati bolji iz dvomeča Benfika- Ajntraht Frankfurt. Međutim, Čelsi ne sme da se uzda samo u evropsko takmičenje, kada je povratak u evropsku elitu u pitanju. Može se dogoditi da jedan kiks, na primer u finalu, presudi i ostanu bez pehara, ali i bez Lige šampiona. Zato svim silama trebaju da osvoje treće ili četvrto mesto i osiguraju se na taj način. Za dva preostala mesta, koja daje Eneglesk,a u Ligi šampiona, nadmeću se čeiri tima. Pored “plavaca”, tu su gradski rivali Totenhem i Arsenal i Mančester Junajted. Konkurencija je strašna. Nakon utakmice na “Enfildu” i revanša sa Slavojim. Čelsi u prvenstvu ima još da odmeri snage sa Barnlijem i Votfordom na svom terenu, odnosno da gostuje kod Mančester Junajetda i Lestera. Ono što može da hrabri ekipu Mauricija Sarija je podatak da Čelsi nije izgubio na “Enfildu” od 2012. godine, kada je u pretposlednjem kolu, u ne baš bitnom meču, Liverpul pobedio sa 4:1.

Naš predlog:

Jesenas je na “Stamford Bridžu” bilo 1:1, to je jedan od sedam remija Liverpula, uz samo onaj jedan poraz na “Etihadu”. Iako protiv Čelsija nisu slavili sedam godina na svom stadionu, kladionice veće šanse za uspeh daju domaćinu. Pobeda Liverpula u kladionici 10Bet procenjuje se kvotom 1.63, remi je 3.85, a pobeda Čelsija čak 5.05. Naravno da razlika u kvalitetu ova dva tima nije tolika, ali su se kladionice u ovom slučaju držale toga čiji je motiv veći. Pazite se da vas ne zavara to što Liverpul čeka titulu 29 godina. To može nekad da bude veće opterećenje i da okuje noge baš kada ne treba, setite se Stivija Džija. Remi se ne uklapa u planove ni jednih ni drugih. “Redse” bi, najverovatnije, izbacio iz trke za titulu, a Čelsi bi došao u tešku situaciju u pohodu a Ligu šampiona, pošto im tek predstoji gostovanj na “Old Trafordu”. Zato vam predlažemo igru gol-gol, za koju u kladionici 10Bet dobijate kvotu 1.77.Registruj se na 10Bet

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.