Derbi dana: Barselona – Liverpul: Finale pre finala na “Nou Kampu”

Po opštem mišljenju, okršaj Barselone i Liverpula, mada se dešava u polufinalu Lige šampiona, smatra se finalom pre finala. Obe ekipe su relativno lako prošle četvrtfinale, upisale su po dve pobede protiv Mančester Junajteda, odnosno Porta, a sadaa će u međusobnom dvomeču odlučiti o putniku u finale, koga će tamo čekati uspešniji iz duela Totenhema i Ajaksa.

Barselona: Kataloncima ne ide s Liverpulom na svom terenu

Dakle, u polufinalu nema trostrukog uzastopnog šampiona, Real Madrida, nema ni Pari Sen Žermna, Mančester Sitija, Bajerna, Atletiko Madrida, Juventusa… Sve te ekipe mogle su da se očekuju u završnici, ali su tamo Barsa, Liverpul, Ajaks i Totenhem. Katalonci su osigurali još jednu titulu šampiona Španije, i sada silno žele da se popnu na vrh Evrope, gde nisu bili od 2015. godine. Nisu imali mnogo problema da stignu do ove faze. U grupi su zauzeli prvu poziciju ispred Totenhema, Intera i PSV-a, a onda u osmini finala izbacili francuski Lion, remijem u Lionu i pobedom na “Nou Kampu.” U četvrtfinalu su se namerili na probuđeni Mančester Junajted, ali je Barselona u ovom trenutku druga dimenzija za “crvene đavole” sa “Old Traforda”. Već posle minimalnog trijumfa u Engleskoj bilo je jasno ko će dalje, a ubedljiv trijumf u glavnom gradu Katalonije samo je bio logičan sled događaja. Pored Lionela Mesija, u Barseloni najviše očekuju od dvojice fudbalera koji su u njihov tim stigli upravo sa “Enfilda”. Luis Suarez je ovde već pet godina, dok je Felipe Kutinjo nešto “svežiji” Katalonac. Urugvajac je sa Mesijem udarni tandem i doneo je pregršt trofeja Barseloni. Malo je nedostajalo da i Liverpulove vitrine ukrasi peharom Premijer lige, one čudne sezone kada je postizao golove kao od šale, a onda je klzanje Stivena Džerarda srušilo i njegove, ali i snove armije navijača da se titula može vratiti na “Enfild”. Uzgred, još nije, punih 29 godina već. Ono što brine giganta iz Katalonije je podatak da nikada nisu u eliminacionoj fazi izbacili Liverpul, a sastajali su se tri puta. Dva puta je to bilo davno, u UEFA Kupu, a jednom se dogodilo u odsmini finala Lige šampiona. Te 2007. godine “redsi” su pobedili u Španiji sa 2:1, pa poraz na “ENfildu” od 1:0 nije bio tragičan za njih i oni su prošli među osam najuspešnijih, dok je Barsa tada zabeležila najslabiji učinak u Evropi u 12 godina, jer nikada nisu ispali pre četvrtfinala. Barselona u poslednje vreme ne pruža baš ubedljive partije u La Ligi, ali pobeđuje. Ovog vikenda je savladana ekipa Levantea, minimalnim rezultatom, a egzekutor je bio Leo Mesi. Pre toga srušen je Alaves sa 2:0 i Sosijedad sa 2:1, dok se sa poslednjeplasiranom Ueskom igralo 0:0.

Liverpul: Može li udarni Liverpulov trio da zaledi “Nou Kamp”?

Teško je reći da li okršaj sa Barselonom dolazi u dobrom trenutku po Liverpul. “Redsi” se žestoko bore sa Mančester Sitijem za titulu šampiona u Engleskoj, svoju prvu nakon gotovo tri decenije, ali ne stoje najbolje. Imaju bod zaostatka, a do kraja su ostala samo dva kola, pa od njih ništa ne zavisi. Siti je prebrodio teške utakmice protiv Totenhema i Junajteda, pa Liverpulu ostaje nada da Lester ili Brajton mogu da načine senzaciju i otkinu  bar bod šampionu, čime bi oni, uz dve pobede, prvi prošli kroz cilj. Mislimo da ni među najzagriženijim fanovima tima sa “Enfilda” nema mnogo optimista, kada je takav scenario u pitanju. Na kraju krajeva, “redsi” su sami krivi, imali su ogromnu prednost početkom godine, mogli su u direktnom duelu na “Etihadu” da reše prvenstvo još u januaru, ali nisu uspeli. Ponovo. Frustracija zbog toga je primetna, ali je moraju skloniti u stranu ako žele da ponovo prošlogodišnji uspeh i plasiraju se u finale Lige šampiona. Tada nisu imali mnogo izgleda protiv Reala, ali nam se čini da je Liverpul sada jači, bar za boljeg golmana od Karijusa, mislimo na Alisona, ali i potpuno uklopljenog Virdžila Van Dajka, slobodno možemo reći trenutno najjaču kariku ovog tima, što je potvrdilo i priznanje za najboljeg igrača Premijer lige u aktuelnoj sezoni. Jirgen Klop na raspolaganju ima ubitačan napadački trio, od kojeg strahuju svi rivali Liverpula. Mohaned Salah, Sadio Mane i Roberto Firmino, zavili su u crno mnoge odbrane, ali je čelo nemačkog trenera naborala povreda Brazilca, pa je pitanje da li eće on biti spreman za prvi meč na “Nou Kampu”. “Redsi” su imali dan više za odmor u odnosu na Barsu, pošto su svoj prvenstveni meč igrali još u petak, a rival nije bio previše “zahtevan”, pošto je Hadersfild ispao odavno.Zato je malo začudila odluka Klopa da na teren pošalje najjači sastav, ne odmarajući nijednog standardnog prvotimca. Takav pristup nagrađen je ubedljivom pobedom od 5:0, pa se možda Nemac rukovodio mišlju da gol razlika može da odluči šampiona, ali je i tu Siti još uvek u prednosti. Ipak, najverovatnije se radi o poštovanju takmičenja, jer je poznato da u engleskom fudbalu nema gledanja nikom kroz prste.

Naš predlog:

Jako nas zanima kako će na “Enfildu” biti dočekani Kutinjo i posebno Luis Suarez, čovek koji je toliko sreće doneo navijačima Liverpula, ali do tog trenutka je ostalo dosta vremena. Što se tiče prvog meča, u kome je Barselona domaćin, kladionice smatraju da su Katalonci favoriti. Kvota na trijumf Barselone u kladionici 1xbet iznosi 1.95, remi je 3.76, a pobeda Liverpula 4.16. Čini nam se da je duel na “Nou Kampu” idealan za golove, širok teren, napadački orjentisane ekipe, i brzonogi fudbaleri na obe strane. Zato je naš prvi predlog igra gol-gol, za koju u 1xbet dobijate kvotu 1.62, a možete pokušati i sa 3+, za koji je koeficijent 1.73.Registruj se na 1XBet

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.