Derbi dana: Arsenal – Valensija: Popravni ispit za obe ekipe, ko će položiti?

U polufinalu Lige Evrope sastaju se londonski Arsenal i španska Valensija. Obe ekipe žele trofej, jer im on može biti ulaznica za Ligu šampiona naredne sezone, pošto stvari u domaćem prvenstvu ne stoje najbolje ni za “tobdžije”, ni za “slepe miševe”.

Arsenal: Može li trener da bude prevaga u ovako važnom duelu?

Ne, ne mislimo da je Unaj Emeri toliko bolji stručnjak od, mnogo manje poznatog Marselina Torala, već na to da je Emeri vodio ekipu Valensije četiri sezone, od 2008. do 2012. godine. Naravno da poznaje prilike na “Mestalji”, ali je on taj stadion napustio još pre sedam godina, a od tada je tim Valensije izmenio fizionomiju u potpunosti, pa ne verujemo da će to imati nekog udela u konačnom ishodu. Pored toga, Emeri je najveće usehe ostvario na klupi Sevilje, sa kojom je redovno osvajao Ligu Evrope. Ono što nije dobro po “tobdžije” je činjenica da u važan meč ulaze polse tri uzastopna poraza u ligi i to od ekipa koje ne bi trabalo da im predstavljaju ozbiljnije prepreke. Izgubili su na svom terenu od Kristal Palasa, a na strani od Vulverhemptona i Lestera. Na tri meča njihova odbrana je poklekla čak devet puta. Previše. Zato su na tabeli Premijer lige trenutno na petom mestu, sa dva boda manje od Čelsija, koji zauzima poslednju poziciju koja vodi u evropsku elitu iz koje je Arsenal izopšten već dve godine. Zato je Liga Evrope izbila u prvi plan kao prioritet u finišu sezone. Na ruku londonskom timu idu i odlični rezultati u ovom takmičenju, pogotovo na domaćem terenu. Jesu gubili u Belorusiji i Francuskeoj, ali su taj minus portiv BATE-a i Rena, lako nadoknađivali na svom “Emirejtsu”, dok su protiv Napolija bili još sigurniji i sa dve pobede 2:0 i 1:0, izbacili večitog italijanskog vicešampiona. Prošle godine je Arsenal bio u sličnoj situaciji, igrao je u polufinalu sa još jednim predstavnikom Španije, Atletiko Madridom, i ispao. U Londonu je bilo 1:1, dok su Madriđani bili sigurni na svom “Vanda Metropolitanu” i plasirali se u finale, a kasnije došli i do trofeja. Do završetka, više nego naprne sezone, Arsenal ima dve utakmice u Premijer ligi, rivali su Brajton i Barnli, pa se mogu očekivati dve pobede, koje bi, uz jedan kiks Čelsija, mogle da im ispune cilj, ali je to ipak račun bez krčmara.

Valensija: Ekipa zvana remi, sada priželjkuje nerešen ishod

Početak sezone bio je traumatičan za ekipu sa “Mestalje”. U prelaznom roku se mnogo trošilo, jer je to zahtevao plasman u Ligu šampiona, ostvaren prethodne godine. Nije sve išlo po planu pa je Valnesija zauzimala poziciju mnogo bliže dnu, nego vrhu tabele. Od početka 2019. godine stvari se drastično menjaju, “slepi miševi” ređaju trijumf za trijumfom, napravivši u jednom trenutku seriju od 17 mečeva bez poraza, u svim takmičenjima. Ali, ne lezi vraže. Taman kada su došli nadomak četvrtog mesta, koje je bilo cilj od samom starta jer je u Španiji poznato da su prva tri mesta rezervisana za Barselonu i Atletiko i Real, usledila su dva poraza, koja ih udaljuju od željenog mesta. Možda poraz na “Vanda Metropolitanu” od Atletika 3:2, nije bio neočekivan, i pored svega, ali je zato neuspeh protiv Eibara u nedelju, na “Mestalji” bio grom iz vedra neba. Jesu gosti trijumfovali golom u 90. minutu, ali čak ni rezultat 0:0, ne bi mnogo obradovao pristalice Valensije. Sada su tel šesti, ali zahvaljujući porazima direktnih konkurenata sevilje i Hetafea, nije sve izgubljeno, oni su na udaljenosti od tri boda, pa je to nešto što se u preostala tri kola može stići. Loše je to što od njih ništa više ne zavisi, bar što se La Lige tiče. Jedan od razloga je i preveliki broj nerešenih utakmica, čak 16 su ih odigrali u dosadašnja 34 kola, što ih čini rekorderima lige, dok su poraženi na osam mečeva, a samo su Barsa i Atletiko izgubili manje utakmica. Rivali u ta tri kola, koja još imaju da se odigraju, su Ueska, Alaves i Valjadolid. realno, ekipe od kojih su “slepi miševi” bolji, ali je španska elita izuzetno naporno takmičenje u kome nikad nema unapred upisanih bodova. Pored dva okršaja sa Arsenalom u polufinalu Lige Evrope i, eventualno, jednog u finalu istog takmičenja, Valensiju očekuju finalni meč Kupa kralja, gde će koplja ukrstiti sa šampionom Barselonom. Dale, ova sezona još uvek ima priliku da postane jedna od najuspešnijih u istoriji, ako ne i najuspešnija, jer zamislite da Valensija osvoji Ligu Evrope i Kup kralja, a u La LIgi zauzme 4. mesto? To bi bio neverovatan rezultat.

Naš predlog:

Nema sumnje da će se svi porazi, koje su ove dve ekipe upisale proteklih dana, zaboraviti ako se pobedi u ovom dvomeču i izbori finale. Smatramo da se ništa neće odlučiti na “Emirejtsu” jer predstoji drugih 90, a možda i svih 120 minuta na “Mestalji”. Kladionice su odlučile da manju kvotu ponude na trijumf Arsenala, što “tobdžije” stavlja u ulogu favorita. U 10Bet koeficijent na jedinicu je 1.95, za remi 3.35, a za pobedu Valensije 3.65. Moguće je da ćemo prisustvovati opreznom meču i to sa obe strane. Arsenal će pokušati da dođe do pobede bez primljenog gola, dok će “slepi miševi” ganjati aktivan rezultat pre revanš za sedam dana. Zato je naš prvi predlog igra 0-2 gola, za koju u kladionici 10Bet dobijate kvotu 1.83, a što se tiče konačnog ishoda, jedinica nam je bliža od ostala dva znaka.Registruj se na 10Bet

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.