Derbi dana: Galatasaraj – Bešiktaš: Floskula jeste, ali goreće Istanbul!

Ko je mogao da pretpostavi da će okršaj Galatasaraja i Bešiktaša odlučiti o novom šampionu, pogotovo posle ogromne bodovne prednosti koju je imao Bašakšehir? Ali, fudbal ne bi bio to što jeste, najvažnija (sporedna) stvar na svetu, da ne priređuje ovakve stvari. Istanbul će danas goreti… bukvalno!

Galatasaraj: Posle svih promašaja, možda na kraju na  “Turk Telekom arenu” sleti dupla kruna

Možda smo malo požurili da najavom da ovak okršaj odlučuje o prveku Turske. Bašakšehir je još uvek prvi, ali serija koju je ovaj, najmlađi istanbulski ligaš, napravio u poslednjih šest kola, ne daje im za pravo da se nečemu nadaju. Naime, Bašakšehir je pobedio samo jednom u tom intervalu, a izgubio dva puta, uz čak tri remija. U petak je još jednom razočarao i igrao 0:0 na gostovanju Sivasporu i trenutno, pred meč Galate i Bešiktaša, ima samo 3 boda više od domaćina ovog duela, a četiri od gosta. Da zlo bude veće, Bašakšehir će do kraja prvenstva morati da gostuje Galatasaraju, timu koji nije poražen od 2.decembra i gostovanja upravo Bešiktašu. Od tada Galata je nanizala 16 utakmica bez poraza u prvenstvu, mada ih je bilo u Ligi šampiona i domaćem Kupu, u kome su s, uzgred, plasirali u finale gde će im rivaliv biti branilac pehara Akhisar. Zanimljiv je podatak da je Galata nanizala čak 27 utakmica pred svojim navijačima na kojima je postizala bar gol, a poražena nije na poslednjih 34. “Lavovi”, kako glasi nadimak Galatasaraja, nisu imali preterano uspešan izlet u Ligu šampiona, posle osvajanja titule prethodne sezone, mada su dobili ne preterano zahtevnu grupu. Iz njihove grupe dalje su Prošli Porto i Šalke, dok se Galata preselila u Ligu Evrope, gde se, takođe, nije dugo zadržala, pošto ih je eliminisala Benfika, pobedom u Istanbulu i remijem u Lisabonu. Posle prvog dela prvenstva Turske, čak i oni najzagriženiji su se oprostili od šampionskih snova, ali strpljivim skupljanjem bodova, “lavovi” su se izborili da sami odlučuju o svojoj sudbini. Bili bi u još boljoj situaciji da su u prošlom kolu pobedili na gostovanju Konjasporu, ali su stigli samo do boda, igrajući 0:0.

Bešiktaš: Finansijski problemi prete da uguše crno-bele, titula bi mogla da spase stvar

Ništa dobro nije obećavala ova sezona za “crne orlove”, kako se nazivaju fudbaleri Bešiktaša. Istina, izborili su plasman u grupnu fazu Lige Evrope i to na dosta čudan način. Prvo su golom u sudijskoj nadoknadi eliminisali austrijski LASK iz Linca, a onda su u Plej ofu bili bolji od beogradskog Partizana, nakon 1:1 u Humskoj, bilo je 3:0 za Bešiktaš u Istanbulu. Međutim, taj rezultat je “samo držao vodu…”. “Crni orlovi” nisu ništa uradili u tom takmičenju i nisu uspeli da se probiju ni do šesnaesteine finala, pošto su u poslednjem kolu uspeli da izgube na svom terenu od Malmea, pa su Šveđani, zajedno sa belgijskim Genkom otišli dalje, a Bešiktaš je ostao na trećem mestu. Bolji su bili, ako se to tako može režći, jedino od norveškog Stabeka. Na loše rezultate u Evropi, nadovezali su se i slični u domaćem prvenstvu, ali je najviše problema klubu zadavala očajna finansijska situacija. Klub je bio u velikim dugovima, pretila mu je suspenzija, a igrači su odlazili u kolonama, dobijavši sporove sa klubom zbog neisplaćenih zarada.. Jedini koji je krenuo u suprotnom pravcu, bio je srpski reprezentativac Adem Ljajić, koji je u finišu prelaznog roka zadužio opremu istanbuslkog kluba. Ni sada stvari ne stoje najbolje kada je u pitanju novac. Bešiktaš je dužan više od 150 miliona evra i pitanje je kako će to regulisati. Za utehu nije ni to što Galatasaraj duguje još više, jer je to samo pokazatelj šta se dešava kada se neumereno troši, a ta sredstva nisu praćena odgovarajućim rezultatima, koji bi, bar donekle, vratili uloženo. Ovako, sve je otišlo u vetar. Ipak, Bešiktaš je imao solidan nastup u Ligi šampiona prole sezone. Bili su pobednici grupe, što nikada za rukom nije pošlo nijednom turskom klubu, ali nisu imali sreće u žrebu, pošto su kao nosioci, iz drugog šešira izvukli Bajern, i tu je bio kraj njihove evropske epizode. Bešiktaš je u naletu u prvenstvu Turske. Ovaj tim je pobedio na poslednjih šest utakmica, a pritom je postigao čak 19 golova. Loša vest za njih je ta da ne mogu da utiču na šampionsku trku, čak ni da pobede sve do kraja, jer opet zavise od učinka dve prvoplasirane ekipe. Imaju četiri boda manje od Bašakšehira, pa bi im, uz trijumf nad Galatom, trebao bar nerešen rezultat u meču Galatasaraj- Bašakšehir, koji se igra u pretposlednjem kolu 19. maja.

Naš predlog:

Da će biti zanimljivo, biće. Da će biti neizvesno, sigurni smo, ali je lako moguće da se meč i ne privede kraju, ako se vodimo po onome kako su se okončavali prethodni važni dueli ove dve ekipe. Kladionice smatraju da je Galatasaraj favorit i daju im prednost. U kladionici 1xbet kvota za jedinicu je 1.91, za remi je 3.94, a za pobedu Bešiktaša 3.70. Ako uzmemo u obzir to da remi ne odgovara ni jednima ni drugima, već isključivo trećima, dakle Bašakšehiru, smatramo da na meču mora biti golova, i to u obe mreže. Za GG u kladionici 1xbet dobijate kvotu 1.50, a možete pokušati i sa 3+ za koji je koeficijent u 1xbet 1.55.Registruj se na 1XBet

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.