Tip dana: Novak Đoković – Denis Šapovalov: Kiša prolongirala prvi Novakov nastup u Rimu

Kiša, i neuobičajeno hladno vreme za ovo doba godine, doneli su mnogo problema organizatorima Mastersa u Rimu. Sunce nikako da se pojavi u “večnom gradu”, ali se ipak igralo prva dva dana po planu. Međutim, u sredu, kada su na teren prvi put trebali da izađu Novak Đoković, Rafael Nadal i Rodžer Federer, otvorilo se nebo nad Rimom i kiša je padala, bez prekida, čitav dan. Mečevi su prvo odlagani, a onda je i definitvno bilo jasno da tenisa neće ni biti, sve je prolongirano za četvrtak.

Novak Đoković: Još dan odmora, nakon trijumfa u Madridu, mogao bi samo da koristi

Prvi teniuser sveta odigrao je odličan turnir u španskoj prestonici i pokazao da podiže formu pred ono najvažnije, u ovom delu sezone, Rolan Garos. Treća kruna u Madridu ujedno je i 33. na turnirima iz Masters kategrije, čime se izjednačio na prvom mestu sa Rafaelom Nadalom. Inače, to je bio drugi pehar za srpskog tenisera u aktuelnoj sezoni, nakon Australijen opena, pa je on sada rame uz rame sa Federerom i Dominikom Timom koji su takođe osvajali po dve titule. Đoković je dodatno uuvećao prednost u odnosu na prve pratioce, Nadal je popravio četvrtfinale od prošle godine, ali je dodao samo 180 bodova, Federer je ostao na istom, ali je Aleksandar Zverev pao za 900 poena. Novak je toliko prihodovao. Sada mu predstoji turnir u Rimu, gde je prošle sezone igrao u polufinalu i bio je to prvi turnir koji je dobro odigrao u sezoni. Dakle, sada sledi period u kome je prošle godine Đoković igrao dobro, a od Vimbldona nadalej, odlično. Braniće do kraja sezone ogroman broj bodova, oko 8 000, pa mu je svaki važan, ako želi da još jednu godinu završi na vrhu ATP liste. Šljaka u Rimu je malo sporija od one u Madridu, što bi trebalo da odgovara našem asu, ali se to nikad ne zna. treba istaći i da rimska publika obožava srpskog tenisera i listom navija za njega, kada sa druge strane nije neki domaći igrač, a to je, u odnosu na situaciju na većini drugih turnira, njegova prednost. Kostur žreba, bar na prvi pogled, nije loš. U njegovoj polovini nisu ni Nadal, ni Federer, ni Ti, a ni opasni Cicipas. Naravno, ima tu dobrih igrača i potencijalnih mina, kao što su Gofan i Fonjini, a povoljna okolnost je ta što je Aleksandar Zverev ispao već u svom prvom meču, od domaćeg takmičara Beretinija.

Denis Šapovalov: Mladi Kanađanin je bio žrtva na betonu u Melburnu, videćemo kako će proći na šljaci

Kanađanin, rusko-izraelskog porekla, Denis Šapovalov, krupnim koracima je prošle sezone zagazio u teniski vrh. To se od njega i očekivalo, pošto je, zajedno sa Stefanosom Cicipasom, vladao juniorskim tenisom. Ipak, Grk se nekako brže odomaćio među “starosedeocima”, osvajao je i titule, a ima i “skalpove” sve trojice najvećih. Đokovića je pobedio u Torontu, Federera u Melburnu, a Nadala u Madridu. No, dosta o Grku, pričaće se o njemu mnogo u narednoj deceniji, a možda i duže. Verujemo da će u mnogo priča glavni junak biti i Šapovalov. Momak je rođen 15. aprila 1999. godine, pa je tek pre mesec dana napunio 20 godina. Da li je postigao mnogo za to vreme, teško je reći, jer je, na primer, Đokovič stigao do Grend Slem titule sa 20 i po godina, a Rafael Nadal čak i mnogo ranije, sa 19, a Federer sa 22 godine. Ali, vremena se menjaju, sada je teško nekom teniskom tinejdžeru da uđe u prvih 100 na listi, a nekada je Boris Beker osvajao Vimbldon sa 17 godina. Naravno, niko nije mogao da pretpostavio da će bilo ko igrati vrhunski tenis u 38. godini, a Rodžer Federer prkosi svim zakonima biologije. Vratimo se Šapovalovu. U Rim je stigao posle četiri uzastopna poraza. Igrao je odlično u Majamiju, gde ga je zaustavio Federer u polufinalu, ali je posle toga upao u malu krizu. Šljaka mu se nije posrećila, na startu Monte Karla izbacio ga je Nemac Štruf, u prvom kolu Barselone Čileanac Garin, a jedan meč je odigrao i u Madridu, bolji od njega bio je još jedan “junoša”, sunarodnik Feliks Ože-Alijasim. Prvu pobedu na najsporijoj podlozi u ovoj sezoni zabeležio je ovde, u prvom kolu je bio bolji od Pabla Karenja-Buste, koji posle povrede prolazi kroz težak period, a sve je krenulo nakon Australijen Opena i onog traumatičnog okršaja sa Nišikorijem, nakon čega nije dobio nijedan meč. Denis Šapovalov je trenutno na 22. mestu, ali ako želi napredak, moraće češće da se probija u završnice velikih turnira, bar onda kada mu žreb bude naklonjen, a u Rimu sigurno nije.

Naš predlog:

Pitanje je kome je odlaganje ovog meča više škodilo, jer teniseri, moham, ne vole kada se mečevi ne igraju po unapred utvrđenom rasporedu. Promena termina iziskuje raznorazne pripreme, od ishrane, preko spavanja i treninga, ali mislimo da je Đoković mnogo iskusniji kada su takve stvari u pitanju. Srpski teniser je odigrao dosta mečeva u Madridu, finale je završeno u večernjim časovima u nedelju, pa je njemu možda i trebao još dan odmora i opuštanja. Šapovalov je igrao u ponedeljak, pa će napraviti pauzu od dva dana, što se ne dešava ni na Grend Slemovima. Do sada su se sastajali samo jednom, u januaru na Australijen openu, kada je Đokovi slavio u trećem kolu sa 3:1. Taj osvojeni set sigurno je doneo elan Kanađaninu, pogotovo posle onako dominanatno osvojene Novakove titule. Po kladionicama Kanađaninu se ne daju velike šanse, ali je to očekivano jer kladioničari ne žele da rizikuju sa dobrim kvotama na favorite, pa ostavljaju kladiocima priliku da “pojure” iznenađenja, ukoliko žele veći dobitak. U kladionici 10Bet kvota na pobedu Đokovića je 1.11, a na trijumf Šapovalova čak 7.00. Smatramo da je Srbin u boljem momentumu i da mu je šljaka mnogo bliža i draža, nego Kanađaninu. Zato predlažemo igru na manji broj gemova. U 10Bet granica je na 18,5, a kvota na igru manje gemova od 18,5 je odličnih 2.40.Registruj se na 10Bet

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.