Derbi dana: RB Lajpcig – Bajern: Bavarci ispravljaju propust iz prošle sezone, ali da li će se “bikovi” složiti s timi

Bajern je prošle sedmice osvojio još jednu titulu, sedmu uzastopnu, a 29. ukupno u nemačkoj Bundesligi. Ove sezone za to je trebao da čeka poslednje kolo, za razliku od prethodnih, kada je šampion bio poznat, maltene, na sredini takmičenja. Sada žele da stignu i do duple krune, i isprave kiks iz prošle sezone, kada im je to uskratio Ajntraht iz Frankfurta. Na drugoj strani, ova generacija fudbalera Lajpciga želi da se upiše u istoriju kluba, kao prva koja je osvojila neki trofej.

RB Lajpcig: Kvalitet je tu, iskustvo u ovakvim mečevima je problem

Moraće sve ekipe u Bundesligi u godinama pred nama da ozbiljno računaju na ”bikove” iz Lajpciga. Tim koji je u “egeli” kompanije Red Bul, igraće od jeseni drugi put u Ligi šampiona, za tri godine koliko se takmiči u elitnom rangu nemačkog fudbala. Uspeh vredan pažnje, a za razliku od prve sezone u Bundesligi, kada su bili jedini konkurent Bajernu, sada su završili stepenicu niže, na trećem mestu, ali je to pomak nabolje u odnosu na prošlu, koju su završili na petom. Letos se nisu proslavili u kvalifikacijama za Ligu Evrope, jedva su se ugurali u grupnu fazu, golom u sudijskoj nadoknadi Plej ofa, a ništa posebno nisu uradili ni u grupi, pa se nisu plasirali u nokaut fazu ovog takmičenja. Možda je to bilo dobro za njih, pošto su prolećni deo sezone odigrali odlično, izgubivši samo u prvom i poslednjem kolu drugog dela prvenstva. Na startu prolećnog dela pobedio ih je Dortmund u Lajpcigu, a u poslednjem kolu, u nebitnom meču za njih, Verder u Bremenu. Između te dve utakmice vezali su 15 prvenstvenih okršaja bez neuspeha, uz još tri u Kupu Nemačke. Sada igraju verovatno najznačajniji meč na domaćem tlu, meč za trofej, njihov prvi. Favorita u Kup mečevima, uglavnom, nema. Ali i bez te floskule, Lajpcig je tim koji se, u svakom pogledu, može suprotstaviti mašini iz Minhena. Imena Tima Vernera, Emila Forsberga, Jusufa Poulsena i ostalih, zalog su optimizma, ali je problem to što su oni, u odnosu na Bajernove prvotimce, odigali mnogo manje ovakvih utakmica u svojim, ne tako kratkim, karijerama. Trenutni šef struke, Ralf Ranging, oprašta se od Lajpciga, pošto će od naredne sezone na klupi ovog tima sedeti najperspektivniji trener Nemačke Julajan Nagelsman, dosadašnji strateg Hofenhajma.

Bajern: Hoće li dupla kruna u Nemačkoj ublažiti bol zbog neuspeha u Evropi i ostaviti Kovača na klupi?

Jedna turbulentna sezona je za ekipom Bajerna, a od rezultata poslednje utakmice u njoj, zavisiće i konačna ocena. Nije Bajern dominirao u Bundesligi, činilo se tamo negde posle Nove godine da će se “salatara” preseliti na “Signal Iduna park”, dom fudbalera Borusije iz Dortmunda, ali su “milioneri” sami krivi što je Bajern, sedmi put uzastopnom, osvojio titulu. Pehar je proslavljen pobedom nad Ajntrahtom u poslednjem kolu na “Alijanc areni”. Time su se “orlovima” iz Frankfurta, još jednom, revanširali za šokantan poraz u prošlogodišnjem finalu Kupa, koji ih je koštao duple krune. Istina, oni su dva puta, pre te utakmice, već pobedili Ajntraht. Prvo u Superkupu Nemačke sa 5:0, a onda i u Frankfurtu u poslednjoj utakmici u 2018. godini, kada je bilo 3:0. Uglavnom, mnogo toga nije funkcionisalo u ekipi iz Minhena tokom sezone. Bilo je mnogo nesporazuma u svlačionici. Prvi se pobunio Kolumbijac Dćejms Rodrigez, a onda su se sukobili Levandovski i Koman. Niko Kovač, koji je stigao iz Frankfurta, nije se najbolje izborio sa tim i nije uspeo da nametne autoritet, toliko neophodan trenerima koji rade sa tolikim zvezdama. Nekoliko puta u toku sezone govorilo se o smeni hrvatskog stručnjaka, ali je uvek dobijao podršku od glavnih ljudi u klubiu. Jasno je da je Bajern izveo i delimičnu smenu generacija. Roben i Riberi odlaze, ali su njihova mesta već zauzeli Gnabri i Koman. Leon Gorecka se pokazao kao pun pogodak, kao i Kimih na desnoj strani. Prvi zadatak će biti da u letnjem prelaznom roku ojačaju poslednji bedem ispred Nojera, ako ne dovedu i drugog golmana, pošto je reprezentativac u padu forme. Humelsa “lome” godine, a i reprezentativac Zile nije se proslavio. Pobeda u finalu Kupa mogla bi da “kupi” Kovaču još neko vreme na klupi, a što je najbitnije, on bi se pitao u prelaznom roku, a Bavarcima finansije nikad nisu bile problem.

Naš predlog:

Opekao se Bajern prošle sezone na “Olimpijskom stadionu” u Berlinu, kada su ga svi videli sa duplom krunom. Sada će biti mnogo oprezniji, a i kvalitet rivala primoraće ih na to. Da nije bilo onog ranog ispadanja iz Lige šampiona, i to porazom od Liverpula na “Alijanc areni”, ovo bi bila sasvim uspešna sezona za bavarskog giiganta, čak i bez pobede u finalu Kupa. Ovako, osvajanje duple krune nameće se kao obaveza, kad već evropski pohod nije bio uspešan. Lajpcig je povratkom u Ligu šampiona završio glavni posao, ali kada su već došli do finala Kupa, lepo bi bilo da podignu pobednički pehar, prvi u svojoj krattkoj istoriji. Red Bul bi to umeo da nagradi, ne sumnjamo. Kladionice vide Bajern kao favorita. U 10Bet pobeda Bajerna, dakle dvojka, pošto je Lajpcig formalni domaćin u Berlinu, iznosi 1.53. Nerešen rezultat nosi koeficijent 4.10, a trijumf Lajpciga, odnosno jedinica, čak 5.45. Naš predlog je igra gol-gol, bez obzira na to što je njihov poslednji okršaj pre dve sedmice završen bez golova. Za GG u kladionici 10Bet dobijate kvotu 1.67.Registruj se na 10Bet

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.