Tip dana: Dimitrov – Čilić: Povratak otpisanih!

Balkanski okršaj u drugom kolu Rolan Garosa obeležiće četvrti dan takmičenja. Dvojica tenisera koji ne mogu da se pohvale uspešnom sezonom do sada, sigurno jedva čekaju kraj igre na šljaci i prelazak na brže podloge, koje njima dvojici više odgovaraju. Hrvat je uspeo da se održi u vrhu ATP liste, dok je Bugarin doživeo ozbiljniji pad još prošle sezone.

Grigor Dimitrov: Bugarinu treba podstrek da bi nastavio dalje

Pre dve sezone Grigor Dimitrov je odigrao godinu iz snova. Maksimalno je iskoristio to što su probleme sa povredama imali Novak Đoković i Rafael Nadal, a i Rodžer Federer. Uspeo je da tu godinu završi na trećem mestu, a na kraju je osvojio i završni Masters u Londonu. Međutim, od tada, evo već godinu i po, rezultati nisu u skladu s njegovim mogućnostima. Bugarinu su svi predviđali čak i mesto broj 1, a videli su u njemu pravog naslednika Rodžera Federera, pa je čak i, mimo svoje želje, nosio nadimak “bejbi Federer”. Od nadimka nije uspeo da pobegne, ali se rezultatima Švajcarca nije ni približio. Igrao je polufinale Grend Slema u Australiji, ima dobre rezultate i na Vimbldonu, ali još uvek ga nismo gledali u završnoj predstavi na nekom od četiri najveća turnira na svetu. Pored završnog Mastersa 2017. iste godine osvojio je svoj jedini Masters, onaj u Sinsinatiju, dok je godinu ranije osvojio i turnir iz Serije 500 u meksičkom Akapulku. Očigledno da talentovanom bugarskom teniseru ova igra nije u prvom planu. On je više pažnje posvećivao stvarima van terena, devojkama, zabavi, a mnogo manje treninzima. Kao da ga je ona 2017. godina u potpunosti zadovoljila, i ukoliko uskoro ne nađe novi motiv, teško će se održati u vrhu liste. sada je tek 48. teniser sveta, što nikako ne odgovara njegovom kvalitetu. U prvom kolu je igrao protiv našeg Janka Tipsarevića, i dobio taj meč posle velike borbe sa 3:2. S obzirom da je trenutno 3300 mesta bolje rangiran, nikako ne može da bude u potpunosti zadovoljan takvim ishodom. Ipak, videli smo jednu veliku novost, kada je Dimitrov u pitanju, a to da je pokazao izuzetnu želju da dođe do pobede. Vodio je sa 2:0, do kojih je stigao lako i ubedljivo, ali je uporni Tipsarević stigao do 2:2. U drugim prilikama Dimitrov bi lako izgubio i peti set, jer bi odustao od borbe i samo otaljavao posao, ali sada nije bilo tako. Bugarin se konsolidovao i nekako, doduše teško, stigao do trijumfa. Pre Pariza igrao je u Đenevi, a pravi je raritet da je morao i u kavlifikacije za turnir iz Serije 250. Prošao je dva kola kvalifikacija, ali je odmah izgubio u prvoj rundi od Argentica Delbonisa.

Marin Čilić: Muke Hrvata do zelene trave

Ni Marin Čilić nije u svom najboljem izdanju u aktuelnoj sezoni, čak je daleko od toga. Grend Slem šampion sa US Opena nije uspeo da odbrani dosta bodova iz prethodne godine, a najviše je izgubio u Melburnu gde nije odbranio finale iz 2018. Loša stvar po njega je i to što gauskoro očekuje odbrana 500 poena na turniru u londosnkom Kvinsu, gde je prošle godine u finalu pobedio Novaka Đokovića, usput spasivši i dve meč lopte. Ipak, njemu je trava, uz beton, omiljena podloga i sigurni smo da jedva čeka da se preseli na brže terene, jer na šljaci nikad i nije imao neke spektakularne rezultate. Ovaj 30-godišnji teniser iz Međugorja je u 2019. godini samo na dva turnira ostao malo duže. Bilo je to na Australijen Openu, gde je prošao tri kola, pa ispao od Roberta Bautiste-Aguta, i nedavno na Mastersu u Madridu, gde je takođe upisao tri pobede, ali je onda bez borbe predao meč četvrtfinala Novaku Đokoviću, zbog stomačnih problema. Pre Pariza igrao je i u Rimu, ali je tu zaustavljen u drugom kolu od Nemca Jana-Lenarda Štrufa. Početak na “Kupu Musketara” bio je odličan, nije izgubio set u prvom kolu od Italijana Tomasa Fabijana, što može da bude znak da se dobro spremio za Rolan Garos. Ovde je prošle sezone bio odličan, stigao je do četvrtfinala, a tu je poražen od Huana Martina del Potra. Dakl, i ovde ga očekuje odbrana dosta bodova, čak 360. On i Dimitrov imaju dosta sličnosti u igri, obojica imaju dobar servis, samo je Čilićev sigurniji. Forhend je nešto bolji kod Hrvata i on je njegovo glavno oružje, mada i Bugarin ume da pogodi. Međutim, bekhend je rak-rana za Čilića i tu je velika prednost Dimitrova. Ukoliko Bugarin nametne igru bekhendima, u dugim razmenama, rastu šanse da poen pripadne njemu. Zato Čilić mora da skraćuje poene ili da preuzima inicijativu forhendima, jer bi tada on bio taj kome odgovara dugo prebacivanje loptice.

Naš predlog:

Očekuje nas odličan meč, koji bi bio još bolji da se igra na nekoj drugoj podlozi. Ali, ovo je Grend Slem, pa smo sigurni da će to uneti dodatnu draž. Pobednik bi mogao da izađe iz krize jer, da se ne lažemo, obojica su u krizi. Za poraženog slede teški dani, i veliki pritisak pred sezonu na travi. Kladionice kao favorita vide Marina Čilića. U Bet365 kvota na Hrvata je 1.44, a na Bugarina 2.75. Slažemo se da je Čilić bliži trijumfu, ali ne bismo potcenili želju Dimitrova da napokon napravi jedan dobar rezultat. Ono u šta smo ubeđeni je dug meč, sa bar četiri seta, a možda i svih pet. Pokušajte igru više od 3,5 setova, za koju u kladionici Bet365 dobijate kvotu 1.57. Možete odigrati i na gemove, a za predlog više od 38,5 gemova kvota u Bet365 je 1.64.Registruj se na Bet365

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.