Derbi dana, rukomet: Vardar – Vesprem: Titula ponovo u Skoplju, ili prvi put Vesprem šampion Evrope?

U nemačkom Kelnu, i devetu godinu uzastopno, igra se Fajnal for rukometne Lige šampiona. Finale je, posle uzbudljivih utakmica polufinala, pomalo neočekivano. Sastaće se mađarski Vesprem, što i nije neka senzacija i makedonski Vardar, koji je načinio veliko iznenađenje eliminisavši prvog favorita turnira, špansku Barselonu.

Vardar: Umor je sigurno učinio svoje, ali se za ovih 60 minuta živi

Makedonci su bili šampioni Evrope pre dve godine, ali se od tada promenilo dosta toga. Glavni sponzor ovog kluba, ruski oligarh Samsonenko, ne želi više da ulaže u vardar, već se okrenuo drugim “zadovoljstvima”. Međutim, i pored toga, skopski tim je napravio tri velika koraka. Prvo su eliminisali Zagreb, onda u četvrtfinalu i mađarski PIK Seged, da bi u Keln došli prežaljeni, s obzirom da ih je žreb spojio sa španskom Barselonom, prvim favoritom turnira, u odsustvu Pari Sen Žermena i Kila. Katalonci su skoro 50 minuta potvrđivali na parketu “Lankses arene” da su favoriti. Prvo poluvreme dobili su sa čak sedam golova razlike, a da na golu Vardara nije bilo srpskog reprezentativca Dejana Milosavljeva, razlika bi bila daleko veća. Tek u drugoj polovini nastavka Barsa je počela da popušta, što su uporni rukometaši makedonskog tima, jer Makedonaca ima najmanje u sastavu, krenuli da sustižu njihovu prednost. Na četiri minuta pre kraja rezultat je izjednačen, a serijom od 6:0 Vardar je stigao do dva gola viška, na dva minuta pre kraja. Potpuno pogubljeni Katalonci nisu uspeli da urade ništa više i neće ih biti u finalu, a svi su ih već videli sa peharom, koji su osvojili poslednji put 2015. godine. Rekli smo da je Vardar ima nesavladivog Milosavljeva na golu, koji je “skinuo” 18 udaraca, uglavnom u situacijama jedan na jedan. U napadu se isticao gorostasni Letonac Kristopans, sa čak 10 golova. Iskusni Dibirov i Čupić, koji su doneli jedinu titulu šampiona Evrope Vardaru, nisu bili u svom elementu, ali su dali svoj doprinos. Treba pomenuti Hrvata Karačića i Brazilca Moraeša, sa 5, odnosno 4 gola. Najveći problem za Vardar u finalu biće tanka klupa, pa je pitanje koliko su glavni igrači spremni za još jednu bitku, a u finišu se povredio i Karačić. Ipak, verijemo da će ih španski trener Roberto garsija Parondo, makimalno motivisati, jer možda je ovo poslednja prilika ovog tima da se domogno krova Evrope. Mnogi od ovih rukometaša napustiće ekipu pole ovog finala, a među njima i fantastični golman Dejan Milosavljev koji odlazi u Bundesligu.

Vesprem: Sve je spremno za prvi trofej prvaka Evrope

Mađarski tim je sa dve pobede u četvrtfinalu izbacio nemački Flensburg, pa je u polufinale protiv poljskog Vive Kjelca ušao kao favorit. Imali su i dodatni motiv rukometaši mađarskog predstavnika, pošto ih je baš ta poljska ekipa sprečila pre tri godine da postanu šampioni Evrope, jer su ih u finalu, naravno u Kelnu, savladali nakon sedmeraca. Možda ste primetili da među četiri najbolja tima nema nemačkih i francuskih ekipa, a prošle godine su, uz Vardar, igrale tri iz Francuske. Sada su sva četiri učesnika bili iz različitih zemalja što je odlično za rukomet kao igru. U ekipi Vesprema igrajudvojica Srba. Petar Nenadić je bioistinski junak polufinalnog duela sa Poljacima, postigao je čak 12 golova, a promašio je samo dva puta. Drugi je veteran Momir Ilić, igrač koji nema veliku ulogu u napadu, ali daje puni doprinos u odbrani. Njemu će predstojeće finale biti poslednji zvanični meč u karijeri, pa zamislite kakav bi to oproštaj od aktivnog igranja bio uz osvajanje titule najboljeg tima na Starom kontinentu. Vesprem je jedina ekipe, od ove četiri u Kelnu, koja do sada nije bila prvak Evrope, pa je to dodatni motiv za ovaj tim. Pored Ilića, kraj karijere najavio je još jedan rukometaš ovog tima, legendarni Laslo Nađ, pa bi i on imao o čemu da priča unucima, ukoliko podigne šampionski pehar. Problem za Vesprem je povreda odličnog golmana Arpada Šterbika u polufinalu. nekadašnji reprezentativac Srbije i Španije povredio je zglob na sredini prvog poluvremena i pitanje je da li će biti spreman za finale. U polufinalu ga je na sjajan način odmenio Mikler, pa nema bojazni za ekipu, ako se iskusni golman ne oporavi. Veći deo meča sa Poljacima odigrali su i bez isključenog Slovenca Blagotinšeka, pa je sav teret pao na, već pomenutom, Petra Nenadića, koji je verovatno odigrao utakmicu karijere, na svom prvom Fajnal foru, krilnog napadača Gajića, inače slovenačkog reprezentativca, te Hrvata Štrleka i domaćeg rukometaša Lekaija.

Naš predlog:

Kladionice smatraju da je Vesprem bliži prvoj tituli, nego Vardar svojoj drugoj. Na pobedu Mađara kvota u kladionici 1xbet iznosi 1.57, dok je trijumf Vardara procenjen koeficijentom 3.24. Ukoliko bude nerešeno, a to uopšte nije nemoguće, kvota je 9.50. Predložićemo vam da odigrate na pobedu skopljanaca. Čini nam se da su mnogo kompaktniji kao tim, a sumnjamo da Nenadić u dva dana može odigrati dve identične utakmice, odnosno da bude onako ubojit kao u polufinalu. Ukoliko Milosavljev bude branio bar 70% kao protiv Barselone, eto pehara u Skoplju. Dakle, odigrajte jedinicu, a ako igrate na golove, smatramo da će ih biti više od 53, za šta je kvota u kladionici 1xbet 1.78.Registruj se na 1XBet

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.