Derbi dana: Novak Đoković – Aleksandar Zverev: Neko je produžio boravak u Parizu za jedan dan

Umesto u sredu, Novak Đoković i Aleksandar Zverev boriće se za ulazak u polufinale Rolan Garosa u četvrtak. Kiša nije dozvolila da se četvrtfinalni mečevi gornje polovine žreba odigraju po planu. Najbolji teniser sveta se prošetao do četvrtfinala, dok je Nemac imao nekoliko većih iskušenja. Đoković želi svoju drugu titulu u Parizu, 16. Grend Slem ukupno, dok je Zverev u poteri za svojom prvom.

Novak Đoković: Dosta uživanja u “večnom gradu”, vreme je da se radi

Prvi pogled na žreb, kada je Novak Đoković u pitanju, nije obećavao lak put. Ipak, sve do četvrtfinala Srbin se nije pošteno oznojio. Sva četiri rivala bila su daleko od kvaliteta najboljeg na svetu, a nisu uspeli ni da pruže neki naročit otpor. Đoković je igrao koliko je trebalo, podizao formu, a nijednom nije izgubio ni set. Pobede nad Poljakom Hurkačom, Švajcarcem Laksonenom, Italijanom Karuzom, te Nemcem Štrufom bile su ubedljive. Ali, laganoj šetnji je kraj. Igra se četvrtfinale, a s druge sttrane mreže biće peti teniser sveta, osvajač završnog Mastersa u Londonu, teniser koji sa Novakom ima skor 2:2, Aleksandar Zverev. Mladi Nemac je imao teži put, ali to ništa ne mora da znači. Đoković je previše iskusan da bi ga bilo šta omelo u pripremama, odnosno da bi ga bilo šta uljuljkalo u ovoj fazi turnira, koji mu je veoma važan. Sam je nagovestio da će mu sve do kraja karijere Grend Slemovi biti prioritet i da će pokušati da dostigne skor Rodžera Federera koji ih ima 20. Nedostaju mu pet, ali prošle godine, negde u ovo vreme, razlika je bila celih osam trofeja. U međuvremenu srpski as je vezao tri Grend Slem titule, osvojio je Vimbldon, US Ope i Australijen Open, pa ako njima doda i “Kup Musketara”, ponoviće podvig iz 2016. godine kada je spojio sva četiri pehara, ne u istoj godini, i osvojio tkz “Nole Slem”, kako je prozvano to dostignuće. Osvajanje Rolan Garosa ostavilo bi mu mogućnost da dođe i do kalendarskog slema, što bi tek bio rezultat za istoriju, ali o tom potom, sada mora da se fokusira na Pariz, gde ga očekuju još tri ispita, sve jedan teži od drugog. Dosadašnji tok sezone nije impresivan, ali daleko od toga da nije uspešan. Osvojene su dve titule, ai obe velike. U Melburnu je trijumfovao po sedmi put, čime je postao apsolutni rekorder tog takmičenja, a uspeo je da osvoji i Madrid, Masters na kome nije imao preterano uspeha u ranijim godinama, pošto mu je ovo treća titula. Podbacio je na dva američka Mastersa na betonu, koja su mu uvek išla od ruke, ali ništa zato. U Rimu je izgubio finale, bio je preumoran, ali se videlo da može sa Nadalom. Naravno, ne računamo onaj prvi set koji je Španac dobio s nulom.

Aleksandar Zverev: Grend Slemovi su mu slaba tačka, da li je vreme da takva ocena “padne u vodu”?

Još pre nekoliko godina bilo je jasno da je Aleksandar Zverev novi teniski vladar, od trenutka kada sa scene siđe velika trojka Međutim, trojka se ne predaje, a stižu drugi “mladi lavovi”, mlađi i od Zvereva. Postoji opasnost da Nemac ostane zaglavljen u međuprostoru, da dok čeka odlazak Federera, Nadala i Đokovića, njega stignu i prestignu Cicipas, Šapovalov, Ože-Alijasim i još poneki. No, daleko od toga da, mlađi od braće Zverev, već nema iza sebe odličan učinak. Osvojio je nekoliko velikih titula,a najveću u pozni jesen prethodne godine, kada je na završnom Mastersu u Londonu u finalu pobedio Novaka Đokovića i podigao pobednički pehar. U 2018. je osvojio i Masters u Madridu, dok je još 2017. godine podigao trofej na dva Mastersa, u Montrealu i Rimu. Osvajao je i turnire iz serije 500, ali i one slabije, kao što je Ženeva pre dve nedelje, sa čijim je peharom i stigao u Pariz. Gubitak bodova iz Madrida uslovio je njegov pad ja jedno mesto, pa je četvrtu poziciju prepustio Dominiku Timu i to ga je koštalo ovakvog scenarija da već u četvrtfinalu mora na nekog od velikih favorita. Njegov učinak sa Novakom Đokovićem je dobar, a sa tim se može pohvaliti jako malo tenisera, nema ih ni za prste jedne ruke. Trenutni skor je 2:2 u pobedama. Zverev je pobedio u njihovom prvom okršaju na Mastersu Rimu, u finalu 2017. godine, ai je Novak uzvratio prošle sezone u polufinalu Šangaja. Zanimljivo je da su na završnom Mastersu u Londonu igrali dva puta prošle godine. U grupi je bio ubedljiv Đoković, dok je Zverev dobio onaj važniji okršaj, u finalu. dakle, oba međusobna finala dobio je Nemac, ali se sada sastaju već u četvrtfinalu, što je najranije u kratkoj istoriji njihovih okršaja. Do četvrtfinala Aleksandar Zverev nije prošao lako, daleko je to od načina na koji se đoković probio do završnice. Već u prvom kolu bio je nadomak ispadanja, pobedio je Australijanca Milmana sa 3:2. Jedino je lako bilo sa Šveđaninim Imerom u drugom kolu, ali je i tada treći set dobio u taj brejku. Izgledalo je da će ga izbaciti Dušan Lajović, posle 2:0 za Zvereva, Srbin je izjednačio, ali nije imao snage za potpuni preokret, pa je doživeo isti poraz od 3:2, kao i godinu ranije. U osmini finala za rivala je imao Italijana Fabija Fonjinija, očekivao se neizvestan duel, ali je Fonjini dobio samo prvi set, dok je zatim naglo potonuo. Ono što mnogi zameraju nemačkom teniseru, to su rezultati na Grend Slemovima. Ne da nije uspeo da osvoji nijedan, već se nije probio ni do polufinala. Ovde u Parizu je bio solidan prošle sezone, igrao je u četvrtfinalu, gde ga je zaustavio Dominik Tim.

Naš predlog:

Nema dileme kod priređivača igara na sreću, odnosno kladioničara, o tome ko je favorit. To je prvi teniser sveta, ali nam se čini da je Nemac malo potcenjen kvotom. U kladionici 10Bet kvota na pobedu Đokovića iznosi 1.14, a trijumf Zvereva procenjen je sa koeficijentom 6.05. Đoković je sada jedini igrač koji nije izgubio ni set na ovogodišnjem turniru, a smatramo da mu je u interesu da tako ostane i posle ovog meča, jer bi odmoran dočekao dva presudna protiv, gotovo smo ubeđeni, Tima i Nadala. Zato vam predlažemo tačan rezultat na ovom meču 3:0 za Đokovića, za koji u kladionici 10Bet dobijate kvotu 1.91.Registruj se na 10Bet

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.