Tip dana: Rodžer Federer – Rafael Nadal: Ima li u Rodžeru još “čarobnog napitka”?

Teniski klasik očekuje nas u polufinalu Rolan Garosa. Po stanju na ATP listi parovi su očekivani, sastaju se prva četvorica, ali znajući da se radi o turniru koji je Rodžer Federer izbegavao prethodne tri godine, njegov plasman u završnicu je za mnoge iznenađenje. Na drugoj strani mreže biće Rafael Nadal, teniser koji je 11. puta podizao “Kup Musketara”. Ujedno, ovo je 39. međusobni okršaj Rafe i Rodžera, Španac vodi sa 23:15 u pobedama.

Rodžer Federer: Sve do sada bilo je vrhunski, ali sada je “kralj šljake” preko puta mreže

Ne može se dočarati oduševljenje pariske publike kada je obznanjeno da će Rodžer Federer, posle tri godine pauze, nastupiti na Otvorenom prvenstvu Francuske. Za razliku od prošle sezone, kada je propustio celu sezonu na šljaci, Federer je sada odlučio da odigra Masterse u Madridu i Rimu, ali i Rolan Garos. Zaradio je solidan broj bodova, ali to njega odavno ne zanima, već su samo titule, i to one najveće, u njegovom ffokusu. Švajcarac ima 20 Grend Slem titula, ali želi da osvoji bar još neku i tako se, na neki način, zaštiti od nasrtaja Rafaela Nadala i Novaka Đokovića, koji su mu za petama. Smatramo da Federer nije imao iluzija da može do titule na pariskoj šljaci, ali zašto ne pokušati? Njegova glavna destinacija biće Vimbldon i, na kraju leta, US Open, turniri gde je u najužem krugu favorita. Teško je reći kakve i kolike šanse ima Federer protiv Nadala. Ukoliko nametne svoju igru, za kratkim poenima, rastu mu šanse, ali ako se budu igrali reliji, onda su ti švajcarčevi izgledi daleko manji. Trebao bi da ga služi servis, bar onoliko koliko protiv Vavrinke u četvrtfinalu, ali mu bekhend mora biti na višem nivou, pogotovo paralela, ako želi da natera Nadala da se više služi svojim slabijim udarcem, a to je naravno bekhend. Sve do četvrtfinala Federer nije izubio ni set, što je, samo po sebi, veliko dostignuće za 38-godišnjeg tenisera. Prvo pravo iskušenje imao je protiv sunarodnika Stena Vavrinke u četvrtfinalu, dbio je sa 3:1, ali je dva seta rešio u taj brejkovima. Pre Vavrinke, Švajcarac je izbacio Sonega, Otea, Rud i Majera, sve sa po 3:0.

Rafael Nadal: I sa 18 godina Rafa je bio favorit na Rolan Garosu, a kako ne bi bio sad?

To kako je Nadal u Rim stigao bez titule u ovoj sezoni, bila je prava misterija. Ajde što nije uspeo da na betonu osvoji nijednu, mada je u Melburnu, sve do finala, bio na visokom nivou, već je i na šljaci ostajao kratkih rukava. U Monte Karlu ga je pobedio Fonjini, u Barseloni Dominik Tim, a u Madridu Stefanos Cicipas. Uspeo je da u finalu Rima pobedi Novaka Đokovića, i napuni se samopouzdanjem pred njegov najvažniji i najomiljeniji turnir u karijeri, Rolan Garos. “Kup Musketara” podizao je 11. puta, što je dostignuče koje ne verujemo da će nekad biti oboreno, a sada ga još dve pobede dele od 12. titule. Izgubio je samo dva meča na pariskoj šljaci, jedan od, sada već penzionera, Šveđanina Robina Soderlinga 2009. godine, kada se kasnije trofejem okitio Federer, i 2015. godine kada ga je Novak Đoković savladao sa 3:0, ali je pehar otišao u ruke Stena Vavrinke. Naredne sezone je odustao od turnira i tada je Đoković stigao do svoje jedine krune. Nadal će se truditi da produži poene sa Federerom, da nametne svoju igru i sačeka šansu da ubitačnim forhend dijagonalama ne ostavi nikakvu šansu Švajcarcu da reaguje. Zna “bik sa Majorke” da Federer nema snage za višesatno prebacivanje loptice preko mreže i da će se truditi da što više izlazi na mrežu, i , kada je god moguće, drop šotovima skraćuje poene. Zato će morati da bude na oprezu i ne bude previše udaljen od osnovne linije, da bi mogao da sustiže te lopte. Nadal je izgubio jedan set do sada, i to u trećeg kola protiv Belgijanca Davida Gofana, kada je imao najveće iskušenje, ukoliko se to uopšte i može nazvati iskušenjem. Sve ostale rivale ispraćao je sa ubedljivih 3:0 iz Pariza, a pravu silu demonstriarao je protiv “mučenog” Nišikorija u četvrtfinalu. Japanac je jedva stigao do pet gemova u celom meču, a da nije bilo prekida zbog kiše od sat vremena, veoma brzo bi pokupio torbu sa stvarima. Na Nadalovom putu bili su i nemački kvalifikanti Hanfman i Maden, Gofan, Argentinac Londero i, već pominjani, Kei Nišikori.

Naš predlog:

Već 39. puta su igrali jedan protiv drugog i nekih većih iznenađenja ne može biti. Možda je mala nepoznanica pristutna zbog činjenice da su svoj poslednji okršaj imali u Šangaju 2017. godine, dakle, još malo pa dve godine nisu prebacivali tenisku lopticu jedan drugom. Trebali su daigraju ove sezone u polufinali Indijen Velsa, ali se Nadal povukao sa turnira pre odigravanja tog meča, pa je Federer otišao u finale bez borbe, što mu baš i nije prijalo jer je izgubio od Tima. Švajcarac je osvojio dve titule ove sezone, u Majamiju i Dubajiu, dok je Nadal slavio samo u Rimu. Kladionice su jasne, apsolutni favorit je Španac. U 10Bet pobeda Nadala plaća se kvotom 1.13, a trijumf Federera 6.45. Imamo veliko poštovanje za Rodžera Federera, ali ne vidimo način da pobedi u ovom meču, čak ni da dođe do seta. Predlažemo vam tačan rezultat 3:0 za Nadala, za koji u kladionici 10Bet dobijate kvotu 1.83.Registruj se na 10Bet

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.