Tip dana: Srbija – Litvanija: Derbi začelja!

Treću utakmicu u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo naša reprezentacija igra sa starim znancem iz Lige nacija, selekcijom Litvanije. Utakmica za nas dolazi u najgorem mogućem trenutku, nakon debakla u Ukrajini, pa bi sve, osim pobede, bilo ravno kataklizmi.

Srbija: Hoćemo li već jednom na to Evropsko prvenstvo?

Sve do petka uveče stvari su bile podnošljive, kada je srpska fudbalska reprezentacija u pitanju. Nije bilo idealno, ali je “bure držalo vodu”. Izboren je plasman na Mundijal, osvojeno prvo mesto u Ligi nacija i plasman u Ligu B, a na gostovanju kod aktuelnog evropskog šampiona stigli smo do boda na startu kvalifikacija. Pre te utakmice nije nas pobedio ni bivši svetski šampion Nemačka, pa smo možda stekli pogrešnu sliku o sopstvenoj moći. Ustvari, sigurno je da jesmo. Čak i u utakmicama koje nismo izgubili, protiv Crne Gore u Beogradu i Nemačke i Portigalije u gostima, osim rezultat, nije bilo mnogo toga dobrog. Fortuna je bila na našoj strani u pet, od šest poluvremena tih utakmica. Nažalost, sve je na naplatu stiglo u ukrajinskom Lavovu, gde su nas momci Andreja Ševčenka odučili od fudbala. Na stranu loša taktika selektora Krstajića, kao i pogrešna startna postava, ali nije samo to jedini problem. Da jeste, mogli bi da pevamo. Mnogo je kompleksniji taj naš problem. Mi, ljudi, jednostavno nemamo odbranu. Razmislite koga biste vi stavili u poslednju četvorku? Desnog beka nemamo, Ivanović i Rukavina su veterani, i na njima se ne gradi budućnost. “Orlić” iz ekipe sa Novog Zelanda, Milan Gajić, nikako da negde zaigra u kontinuitetu, kao i njegov parnjak iz te selekcije sa suprotne strane, Nemanja Antonov. Kolarovu takođe vreme ističe, a osim Milenkovića, za koga smo sigurni da isto radi za njega, svi ostali, jednostavno, nisu reprezentativni kalibar. Slažemo se da je Stojković najbolji golman, još uvek, ali je dobro da Dmitrović i Rajković preuzimaju palicu. Vezni red i napad je odlično popunjen, ali ne i izbalansiran. Previše je tu improvizacija, uvažavanja trenutne forme i žrtvovanja taktičkim zamislima. No, neka o tome brine onaj koji je plaćen za to, a to je, nadamo se, selektor Krstajić. Da mi vidimo šta Srbija može protiv Litvanije. I pored debakla u Lavovu, ništa još nije izgubljeno. Ukrajini možemo vratiti kad dođe u Beograd, ali moramo da uzmemo svih 12 bodova protiv Litvanije i Luksemburga, što neće biti lako. Sa Portugalijom u Beogradu, već ćemo videti šta ćemo, možda će i bod biti dovoljan, ako sve drugo bude po planu. Protiv selekcije sa Baltika igrali smo dva puta u Ligi nacija, i pobedili. U Litvaniji teže, a u Beogradu ubedljivo, golovima u drugom poluvremenu. U ovakvoj situacciji, zadovoljni bi bili i minimalnim trijumfom, makar autogolom, pa da odemo na “ferije” sa prvom trojkom.

Litvanija: Potpuno rasterećeni Litvanci mogu da budu problem

Naš današnji gost srećan je jer je izbegao poraz od Luksemburga na svom terenu pre tri dana. U prvom kolu su, upravo u tom Luksemburgu, doživeli poraz, pa je jasno da se radi o najslabijoj selekciji u našoj grupi, sa kojom trenutno delimo začelje tabele, pošto imamo samo po bod na kontu. Znmo da je košarka glavni sport u ovoj zemlji, a fudbal nikako da se “primi”. Ni sada nemaju reprezentaciju od koje treba strahovati, a svojih slabosti svestan je i selektor Valdas Urbonas. On pokušava da okuraži svoje izabranike pričom da dolaze po pobedu, a usput hvali Srbiju kao jednu od najjačih svetskih selekcija. Naravno, ni jedno ni drugo nije baš istinito, ali se tako govori u fudbalu, bar pred odigravanje utakmica. Imena Novikovasa iz Jagjelonije, Klimavičijusa iz Bukurešta i Černića iz moskovskog Dinama, nisu nepoznata, ali su oni više incident, nego što je pravilo da u timu ima prepoznatljivih “faca”. Litvanija je poslednji put, na meču koji nije priajteljski, pobedila u oktobru 2016. godine i to Maltu. Pa gde onda crpu optimizam pred dolazak u Beograd, na megdan selekciji koja je prošlog leta igrala na Mundijalu? Verovatno znaju da kod nas u Savezu, tim i svemu ostalom ne funkciniše kako bi trebalo, a meč se još igra i pred praznim tribinama.

Naš predlog:

To što neće biti gledalaca na tribinama, može da bude prednost i za Srbiju, a razlog je više nego jasan. Posle onakvog poraza u Ukrajini, zvižduci sa tribina bi samo uneli dodatnu nervozu u našu poljuljanu ekipu. Još ako meč ne bi počeo po očekivanju, bilo bi sve teže. Kladionice, ipak, veruju u tim Maldena KRstajića, koji god da izvede. Kvota je u 10Bet 1.08 na trijumf Srbije, dok je remi 8.50, a pobeda Litvanije čak 20.00!? Lepo je od kladioničara što imaju ovakvo povremenje u nas, veće nego što imamo sami. Dale, igrati fiks ne dolazi u obzir, kvota je niska, pa smo odlučili da predložimo igru na golove. Daćemo još jednu šansu “orlovima”, pa uz jedinicu predlažemo i igru Domaćin daje tri gola. Za T13+ u kladionici 10Bet koeficijent je 1.62.Registruj se na 10Bet

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.