Najava: EP za mlade: Ko će do titule, a ko do Olimpijskih igara?

U ovim letnjim danima, pažnju ljubitelja fudbala zaokupiće Evropsko prvenstvo za mlade reprezentacije, čiji su domaćini Italija i San Marino. U pitanju su fudbaleri do 21 godine, ali, po pravilu igrači na ovom prvenstvu ne smeju da imaju navršenu 21 godinu na početku kvalifikacija, tako da ispada da mogu da igraju svi mlađi od 23 godine. Upravo ta činjenica čini ovaj šampionat izuzetno kvalitetnim.

Učesnici, grupe…

Na Evropsko prvenstvo plsiralo se 12 reprezentacija, koje će biti podeljene u tri grupe po četiri. Plasman u nokaut fazu, odnosno odmah u polufinale, izboriće samo pobednici grupa, uz najbolju drugoplasiranu ekipu. Dakle, biće teško doći do najbolja četiri, a to je važno iz još jednog razloga. Naime, učesnici polifinala automatski će biti predstavnici Evrope na narednim Olimpijskom igrama u Tokiju, a znamo da je Olimpijada san svakog sportiste, ma makar on bio i fudbaler za milionima dolara na bankarskom kontu. U grupi A, voljom žreba, našle su se selekcije Španije, domaćina Italije, Belgije i Poljske. Grupu B čine Srbija, Nemačka, Danska i Austrija, dok su u C grupi engleska,Francuska, Hrvatska i Rumunija. Već na prvi pogled vidi se da su gotovo sve najjače evropske reprezentacije ovde i da je svima bitno da budu u Tokiju narednog leta. U svakom kolu očekuje nas neki veliki derbi, a gubitak makar jednog meča, najverovatnije je koban po kasnije ambicije, odnosno po odlazak u eliminacionu fazu.

Šanse Srbije:

Selekcija Srbije, koju sa klupe predvodi nekadašnji fudbaler Crvene zvezde i reprezentativac, Goran Đorović, spada u red favorita na ovom šampionatu. Da li baš za zlatnu medalju, ne znamo, ali je siguno u boljoj polovini, računajući sve učesnike. U ekipi ima nekoliko fudbalera koji su već A reprezentativci, a bili su i učesnici Mundijala u Rusiji prošle godine. Neki su, poput Nikole Milenkovića, bili nezamenjivi u startnoj postavi. Veliko iskustvo imaju i Andrija Živković, Saša Lukić i Nemanja Radonjić. Na prvi pogled vidljivo je da ima dosta igrača iz čuvene generacije koja je osvojila svetsku titulu pre četiri godine na Novom Zelandu. Tada je selektor Paunović računao na Babića, Gajića, Jovanović, Račića, Šaponjića. Sada je u sastavu i nova akvizicija madridskog Reala, Luka Jović, ali i supertalentovani Dejan Joveljić, od pre nekoliko dana novi napadač Ajtrahta. Jedan od iskusnijih je i “poslovođa” Partizana, Danilo Pantić, inače fudbaler sa ugovorom sa engleskim Čelsijem. Kada imate takav sastav, sa fudbalerima koji odavno igraju među seniorima, morate da imate najveće ambicije, a verujemo da ih naši imaju, bez obzira što je grupa sa Nemcima, Dancima i Austrijom dosta jaka. Biće neophodno pobediti Austrijance u prvom meču, a njih odlično poznajemo jer smo bili u istoj kvalifikacionoj grupi, iz koje smo mi prošli direktno, a oni su morali u baraž.

Zvezde prvenstva:

Rekli smo već da će ovde biti ozbiljnih igrača, sa milionskim ugovorima. Naveli smo neke od naših, ali ni ostale selekcije ne oskudevaju u poznatim imenima. U našoj grupi prvi favoriti su Nemci. U timu selektora Štefana Kunca su, između ostalih, Daud, Ozuntali, braća Egeštajn, Amiri, golman Nibel. Kod Danaca ističemoJoahima Andersona, Nelsona i Skova, dok Austriju predvode Hanes Volf i Ksaver Šlager, Stefan Poš i Kevin Danso. Italijani imaju nekolicinu “junoša” koji su već igrali za A selkciju “Azura”. Mojze Ken iz Juventusa davao je i golove, ali i Federiko Kijeza, Lorenco Pelegrini, a sve oči biće uprte u novu zvezdu Rome, Nikola Zaniola. Glavna zvezda u Španiji je Deni Sebaljos, ali su tu i Orjazabal i Pablo Fornals. Belgijanci su stigli oslabljeni, bez nekolicine važnih fudbalera, ali su tu Mbenza, Lukebakio, Mangala. Poljaci su nepoznanica, ali znamo Davida Kovnackog, kao i Bartlomeja Dragovskog. U C grupi, za prvo mesto boriće se Englezi sa Fodenom, Solankeom, Nelsonom, Medisonom i ostalima, kao i Francuzi čiji kompletan sastav čine već ozbiljni igrači i nosioci igre u klubovima zemlje svetskog prvaka. Pomenimo samo Sara, Upemekana, Tusara, Dembelea, Auara. Selektor Hrvatske, nekada sjajni vezista, Nenad Gračan, poveo je Vlašića iz CSKA, Halilovića, Brekala, a Rumuni su nam najmanje poznati, ali je jedno prezime prepoznatljivo širom fudbaskog sveta. Radi se o Janisu Hadžiju, sinu nekadašnje mega zvezde, Georgija.

Dosadašnji pobednici:

Pre dve godine u Poljskoj, Nemačka je u finalu pobedila Španiju 1:0. Najviše titula imaju Italijani, čak 5, a slede ih Španci sa četiri. “Azure” brine to što su poslednji put u ovoj kategoriji trijumfovali još 2004 godine, a sve se to odrazilo i na A tim, pa ih nije ni bilo u Rusiji prošle godine. Po dva puta do titule su dolazili Englezi, Holanđani i selekcija bivšeg SSSR-a. I Jugoslavija je bila najbolja jednom. To je bilo još 1978. godine kada je na penale pobedila selekciju Istočne Nemačke.

Favoriti. Šta kažu kladionice?

Po kladionici Meridianbet najveće šanse daju se Englezima. Sve selekcije “Gordog Albiona” blistaju u poslednje vreme, a prethodno leto bilo je berićetno za Ostrvljane, jer su se okitili svim titulama u mlađim kategorijama. Kvota na to da će se Engleska popeti na najviše pobedničko postolje u Meridanbet-u iznosi 5.00. Za njima su Španci, sa gotovo identičnom kvotom, a slede Francuzi i Italijani sa 6.00. Meridianbet daje dobre šanse i Nemcima s koeficijentom 6.50. Sledi prazan prostor i mnogo veće kvote na ostale učesnike. Pa tako Danska i Belgija nose koeficijent 17.00, a sledi Srbija sa 25.00. Za Hrvatsku je u Meridianbet-u kvota 30.00, a najveći autsajderi su Poljska i Austrija sa po 60.00 i Rumunija za koju je koeficijent da će biti evropski prvak, čak 70.00.Registruj se na Meridianbet

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.