Najava: Vimbldon: Đoković, Federer, Nadal… Može li se neko priključiti?

Obavljen je žreb za treći Grend Slem u sezoni, ujedno najstariji i najznačaji turnir u ovom sport, Otvoreno prvenstvo Engleske, ili jednostavnije- Vimbldon.

Šta se to dogodilo prošle sezone?

Pobednički pehar u prošloj sezoni, u muškoj konkurenciji, podigao je Novak Đoković. Reći će neko, šta je tu čudno, prvi tenser sveta je, valjda, i najveći favorit. Međutim, pred start 132. izdanja Vimbldona, Srbin je bio rangiran kao 12. nosilac, zauzimao je 22. poziciju na ATP listi, a bio je bez titule dve godine i malo ko mu je davao ozbiljne šanse na travi, mada je samo dve nedelje ranije igrao finale u komšijskom Kvinsu. Ali, Đoković je pobio sve prognoze. Najteži ispit imao je u polufinalu, kada je pobedio Rafaela Nadala posle dva dana igre. U finalu je bilo znatno lakše, pa Kevin Anderson nije imao mnogo šansi protiv probuđenog Srbina, kome je ova titula bila zalet za sjajan finiš sezone i povratak na prvo mesto na ATP listi, i osvajanje tri Grend Slema u nizu. Ni u ženskoj konkurenciji nije bilo po prognozoma, pa je titula otišla u ruke Anđelike Kerber, a Nemica je bila postavljena tek za 11. nositeljku. Pamtiće se i okršaj Kevina Anderona i Rodžera Federera u četvrtfinalu i pobeda Južnoafrikanca posle vođstva Švajcarca od 2:0 u setovima, što se ranije nikad nije dogodilo.

Šampioni:

Iako je Đoković branilac titule, čovek koji dolazi kao broj 1, ali i kao prvi nosilac, moramo da krenemo od Rođera Federera. Švajcarac je ovde bio najbolji čak 8 puta, poslednji put 2017. godine i to je dostignuće koje će teško biti oboreno. Jeste Federer nedavno po 10. put osvojio turnir u Haleu, ali je odgovor na pitanje koji mu je turnir najdraži, lako naslutiti. U ovom milenijumu Đoković je stigao do četiri pehara na londonskoj travi. Prvi put se to dogodilo 2011. pa 2012. i 2013. i prethodne, 2018. godine. Dva puta je najbolji bio Britanac Endi Marej, što je izazvalo pravu euforiju u Londonu, ali se Škot sada oporavlja od operacije i neće ga biti u singl konkurenciji. Nadal je, takođe, dva puta stizao do titule, a na početku milenijuma trijumfovali su Goran Ivanišević iz Hrvatske i Lejton Hjuit iz Australije. Poslednjih 16 godina pehar je bio u vlasništvu velike četvorke. Nekolicina tenisera uspevala je da dođe do finala, od Rodika, preko Soderlinga, Raonića, pa sve do Andersona, ali niko nije izneo pehar na onaj balkon pred navijače, osim Federera, Đokovića, Nadala i Mareja.

Žreb:

Što se Novaka Đokovića tiče, navikli smo da ga “kuglice” ne obožavaju. Gotovo uvek je morao težim putem do cilja. Ni sada žreb nije bio idealan, ali je bar jednom Nadala i Federera poslao u istu polovinu. Prvi rival najboljeg na svetu biće Nemac Filip Kolšrajber, što je težak protivnik za prvo kolo, a to će biti već četvrt međusobni okršaj ove dvojice u ovoj sezoni. Prvi je dobio Nemac u Indijen Velsu, da bi Novak trijumfovao u Monte Karlu i Rimu. Posle tri duela na Mastersima, igraće i na Grend Slemu. Sledeći rival trebalo bi da bude Amerikanac Kudla, koji izgleda ozbiljnije od Džazirija na travi, a u trećem kolu će se sudariti s prvim nosiocem, što bi trebalo da bude Dušan Lajović, ali je pitanje da li će on stići do treće runde, uzimajući u obzir da ne preferira travu, a ima Hurkača već u prvom kolu. Do završnice, Đokovića očekuju Monfis ili mladi Ože-Alijasim, zatim Medvedev ili Edmund, a u četvrtfinalu mogao bi da igra protiv Stefanosa Cicipasa. U polufinalu bi ga, po žrebu, čekali ili Zverev, ili Anderson, a možda i Hačanov i Raonić, o tom potom. Nadal i Federer se sastaju u polufinalu, ako prođu sve prepreke do tada, a i oni imaju u svojoj polovini tenisere kao što su Čilić, Ćorić, Tim ili Nišikori. Gledajući tako, njih dvojica ponovo nisu loše prošli.

Favoriti i kvote:

Po kladioničarima Novak Đoković je najveći favorit da odbrani naslov. U kladionici Meridianbet kvota na to da će Đoković opet podići pehar je 2.60. Drugi favorit je Rodžer Federer sa kvotom 4.00, a onda sledi Nadal sa koeficijentom 6.50. Ako smatrate da najbolja trojka neće osvojiti turnir, možete se u Meridianbet-u kladiti na Marina Čilića sa kvotom 12.00, Aleksandra Zvereva sa 15.00, ili Miloša Raonića sa 16.00. Stefanos Cicipas nosi koeficijent 20.00, a Kirjos i prošlogodišnji finalistu Anderson, procenjeni su kvotom  26.00. Iznenađenje bi bilo da trijumfuju Šapovalov i Nišikori, pa je kvota na njih u Meridianbet-u celih 40.00.Registruj se na Meridianbet

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.