Derbi dana: Rafael Nadal – Rodžer Federer: Novi klasik, nova epizoda beskonačne serije

Gledaocima u Parizu se posrećilo, ali su i ovi u Londonu odlično prošli. Trojica najbolji plasirala su se u drugo uzastopno polufinale, a još jednom će rekete ukrstiti Rafael Nadal i Rodžer Federer. To je ono što su svi ljubitelji tenisa priželjkivali od trenutka kada je žreb, u svoj donji deo, smestio ovu dvojicu tenisera.

Brojke, brojke, brojke…

Ovo je već 40. međusobni okršaj Španca i Švajcarca. Jeste njihovo rivalstvo najstarije u odnosu na Nadala i Đokovića, odnosno Federera i Đokovića, ali zaostaje po broju za ova dva. Jedan od razloga je i taj što obojica imaju negativan skor sa Srbinom i često su gubili od Novaka pre finala, kada ih je žreb spajao. Zanimljivo da Nadal i Federer nisu igrali međusobni meč na travi čak 11 godina, prosto neverovatno! Poslednji je bio na Vimbldonu, u finalu 2008. kada je Španac osvojio prvu titulu ovde. Federer je rekorder po broju vimbldonskih trofeja, ima ih već osam, i teško da će neko, u skorije vreme, dostići tu brojku. Sampras je karijeru završio sa sedam, kao i Vilijan Renšo. Đoković ima četiri, i tečko je očekivati da osvoji još toliko u narednim godinama, ali ko zna. Špancu nikad trava nije bila omiljena podloga, ali je baš ove sezone pokazao da itekako ume da igra na njoj. Ova dvojica vode i po broju Grend slem titula, Federer ih ima 20, a Nadal je, nakon još jedne na Rolan Garosu, stigao do 18. Što se tiče međusobnog odnosa, “bik sa Majorke” je u prednosti, vodi sa 24:15 a pošto su i godine na njegovoj strani, ne verujemo da Švajcarac može da promeni nešto dok još bude igrao.

Prednosti i mane

Ono što ne ide Nadalu na ruku je to što je Federera poslednji put pobedio, na podlozi koja nije šljaka, još 2014. na Australijen openu. Do nedavnog duela u polufinalu Rolan Garosa, koji je pripao Nadalu, Federer je imao pet uzastopnih pobeda, od toga čak četiri u finalnim okršajima. Naravno da trava mnogo više odgovara Federeru, za koga se tvrdi da je kralj te podloge, kao što je Španac kralj šljake. Švajcarac je stigao u London sa titulom osvojenom u Haleu, koji je postao prvi turnir na kome je on dostigao dvocifren broj pehara. Možda bi Vimbldon mogao da postane drugi, ali bi morao da trijumfuje u ovoj, ali i u narednoj godini, pošto sumnjamo da će igrati aktivno nakon Olimpijskih igara u Tokiju. Interesantno je da im je ovo drugi duel u mesec dana, a pre toga nisu se sastaja više od godinu i po. Na šljaci je Federer pobedio Nadala samo dva puta, dosta davno, pa su mu okršaji na bržim podlogama dobra prilika da smanji zaostatak za velikim rivalom u međusobnim duelima. Ono što može da bude prednost Nadala u ovom meču je to što je trava na Centralnom terenu sada mnogo drugačija nego na startu Vimbldona. Trave je sve manje, pa je samim tim i odskok loptice veći, a to Špancu apsolutno odgovara, jer može da izvuče njegov prepoznatljivi spin. Federerovo najjače oružje je igra servis-volej, ali i njemu odgovara malo sporiji ritam, bar kada su riliji u pitanju.

Put do polufinala

Rafael Nadal je imao, po nama, teži put do plasmana u polufinale. Od pet rivala, trojica su bila igrači kojima trava izuzetno leži. Već u drugom kolu morao je na Nika Kirjosa, a taj meč nosio je neverovatan naboj, skoro kao ovaj sad, ali iz drugih razloga. U trećem kolu je igrao sa Congom, teniserom koji može da bude vrlo nezgodan na ovoj podlozi, da bi u četvrtfinalu morao da izbaci Sema Kverija, tenisera kome je servis ubitačno oružje. Na drugoj strani Federer je u prva dva kola igrao sa teniserima koji nisu poznati ni pasioniranim pratiocima ove igre, Herisom i Klarkom. Očekivao se mnogo veči otpor od strane Luke Puja i Matea Beretinija, ali je Švajcarac te mečeve dobio u rekordno kratkom roku. U četvrtfinalu nije bilo jednostavno protiv Keija Nišikorija, Japanac je dobio prvi set i onda stao. Federer je došao do svoje igre i pitanje pobednika više se nije postavljalo.

Ko je favorit, šta kažu kvote?

Ovo je prvi puta da je Nadal, bar po kladionicama, favorit protiv Federera na travi. Ali eto, i to se dogodilo. Smatramo da je to potpuno opravdano, jer je Španac pokazao u prvih pet mečeva da je u sjajnoj formi. Kvota na pobedu Španca u kladionici Meridianbet je 1.69, dok je trijumf Federera procenjen na 2.14. Granica u broju gemova je na 40,5, a mi smatramo da će ih biti više od ponuđene. Predlažemo vam kombinacuju pobede Nadala i više od 40,5 gemova, a koeficijent za tu igru u kladionici Meridianbet iznosi 3.45. Verujemo da će Federer uzeti bar set, a ako to učini, onda je ovaj predlog gotovo izvestan.Registruj se na Meridianbet

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.