Španija – iskusan sastav koji ima šampionske ambicije!

Svetsko prvenstvo

Reprezentacija Španije je prva na radaru naših analitičara. Radi se o ekipi o kojoj je manje više sve poznato. “Crvena furija” je jedna od ekipa koje su obeležile ovo takmičenje kroz istoriju. Dva puta evropski šampioni (2009, 2011 godina) i jedna titula na svetskoj smotri reprezentacija u Japanu 2006. godine. Ovo svetsko prvenstvo u Kini dočekuju u specifičnim uslovima, ali kao i uvek jedni su od glavnih kandidata da idu do samog kraja.

Svaki put kada su Španci dolazili do najboljih rezultata, sa klupe ih je predvodio Serđo Skariolo. Iskuni stručnjak je u svojoj karijeri imao ogromnih uspeha sa reprezentacijom ove zemlje, što se ne može reći toliko za njegovu klupsku karijeru. Jednostavno, posebnu emociju i draž kod njega izaziva nacionalni tim i uvek je dobra hemija u sastavu kada je on na klupi. Tako će biti i ovog leta u Kini i navijači “crvene furije” imaju mnogo razloga za optimizam, ali postoji i nekoliko činjenica koje ih brinu i koje mogu uticati na krajnje domete ovog tima.

Svetsko prvenstvo

Posle dugog vremenskog perioda u timu Španije neće biti Pau Gasola koji je zbog naporne sezone u NBA ligi i brojnih povreda koje su ga zadesile u kratkom vremenskom periodu, odlučio da ne zaigra u ovom okupljanju nacionalnog tima. To će biti veliki udarac za ovaj sastav, jer je dobro poznato koliko je stariji od braće Gasol imao uticaja na igru. Sada će, pored nekoliko iskusnih igrača, šansu dobiti i neki mlađi momci koji treba da stasavaju i u budućnosti brane boje svoje reprezentacije. Pored Gasola, veliki hendikep za ovaj tim biće i odsustvo dvojca iz NBA lige. Serž Ibaka i Nikola Mirotić, takođe propuštaju ovo svetsko prvenstvo iz različitih razloga. Ibaka nije dao tačno objašnjenje, dok je Nikola Mirotić imao dve teške povrede tokom sezone i odlučio je da se posveti sebi kako bi u što boljoj formi dočekao sezonu u Barseloni. Pored visokih igrača koji sigurno nedostaju ovom timu, u bekovskoj liniji će najviše nedostajati Ćaćo Rodrigez koji se zahvalio na pozivu, ali u ovom trenutku njegove karijere, smatra da ne može da pruži maksimum za ovaj tim.

 

Nego, da se vratimo na igrače koje Skariolo ima na raspolaganju ovo leto i koji će konkurisati za konačnih 12 kada dođe vreme odluke.

Plejmejkeri: Riki Rubio, Serhio Ljulj, Kino Kolom

Bekovi: Pau Ribas, Haime Fernandez, Đoan Sastre

Krila: Rudi Fernandez, Havijer Rabaseda, Havijer Beiran

Krilni centri: Huančo Hernangomez, Pablo Agilar, Viktor Klaver, Pjer Oriola

Centri: Mark Gasol, Ilmane Diop, Vili Hernangomez.

Kao što se može videti ovo je malo izmenjen sastav, sa nekoliko izostanaka koji bitno utiču. Međutim kada se sastavi prva petorka, ovo je tim koji može sa svima da igra u egalu (osim sa drim timom). Španija je uvek bila poznata po tome da se iz teških situacija lako podizala, a ovaj turnir je pravo mesto da to i dokažu.

Ova ekipa nastupa u grupi C koja se igra u Guangžou i za protivnike u prvoj fazi će imati reprezentacije Irana, Portorika i Tunisa. Svima na žrebanju je upala ova grupa u oko kao izrazito povoljna za Špance, jer ne bi trebalo da imaju bilo kakvih problema i sa sigurne tri pobede će ići u naredne izazove. Već u drugoj fazi ih očekuje spajanje sa grupom D, gde se nalaze Italija i Srbija i tu možemo gledati one prave ispite za ekipu Španije. Na tim utakmicama ćemo videti njihov pravi kvalitet i koliko mogu na ovom šampionatu sveta.

Svetsko prvenstvo

Ono što je uvek odlikovalo ovu selekciju je odlična organizacija igre, kako u napadu, tako i u odbrani. Znaju se uloge i ko šta radi na parketu. Jesu izgubili svog lidera na ovom prvenstvu, ali u svom timu imaju šampiona NBA lige koji će sasvim sigurno biti pravi lider. Reč je naravno o Marku Gasolu, koji će pored Rikija Rubija biti udarna igla napada “crvene furije”. Očekujemo mnogo izolacija za Gasola, koji je poznat po svom pregledu igre i koji će sasvim sigurno znati da iskoristi svako udvajanje na njemu i na taj način da ostavi otvoren pogled na koš svojim saigračima. Dobro je poznato kakvi su Španci šuteri za tri poena i ukoliko pronađu svoj ritam, biće ih jako teško zaustaviti.

MERIDIANBET je već izbacio svoje kvote za pobednika ovog turnira, a ukoliko mislite da će Španija osvojiti šampionat sveta, kvota za to je 20.

Registruj se na Meridianbet

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.