Kanada – reprezentacija na NBA pogon!

Danas analiziramo jednu od reprezentacija koja pretenduje da bude u samom vrhu na ovoj smotri najboljih timova sveta. Mnogima je Kanada nepoznanica, ali se u košarkaškim krugovima nekoliko godina unazad priča o ovoj generaciji košarkaša iz ove zemlje. Dobili su epitet – reprezentacija na NBA pogon. Kada pogledate širi spisak igrača koji će se boriti za konačnih 12, shvatite zašto su dobili taj opis. Biće pravo uživanje gledati ovu selekciju u Kini na svetskom prvenstvu ovog leta.

Za one koji više prate evropsku košarku, ovaj roster može ponuditi nekoliko izuzetno poznatnih imena igrača koji nastupaju u Evroligi i Evrokupu. Organizator igre Barselone Kevin Pangos je tu neko ko se najviše ističe u Evroligi, pored njega tu su i Kajl Vildžer, Aron Dornekamp i Melvin Edžim. Kada čujete ta imena shvatite da se radi o jednoj ozbiljnoj selekciji, a postoji mogućnost da nijedan od ovih igrača ne bude u prvih 12. Zvuči neverovatano, ali zato ostanite sa nama do kraja teksta i videćete zašto je to tako! Pre svega, vredno je pomenuti da je trener ove selekcije Nik Nurs, koji je ovog proleća prihvatio tu ulogu, a sve posle osvajanja NBA lige sa ekipom Toronta. Nurs je bez oklevanja pristao da vodi Kanadu i imaće “slatke muke” u odabiru sastava. 

Svetsko prvenstvo
Canada's Kelly Olynyk, left, and Melvin Ejim celebrate defeating the Dominican Republic during their FIBA Basketball World Cup Qualifier game in Toronto Friday June 29, 2018. THE CANADIAN PRESS/Mark Blinch

Da se osvrnemo na te prve zvezde koje će imati na raspolaganju Nik Nurs. Pre svega tu je igrač koji je uz Nikolu Jokića, prva zvezda franšize iz Kolorada – naravno u pitanju je Denver i Džamal Marej. Marej će i pored toga što je prvi plej u svojoj NBA ekipi koja je imala najbolji skor u regularnom delu najjače lige na svetu, morati da se izbori za mesto startnog plejmejkera u reprezentaciji. Na toj poziciji ima veliku konkurenciju u vidu nove mlade zvezde u nastajanju i trećeg pika na ovogodišnjem draftu – R. J. Bereta. Pored njih dvojice tu je i sada već iskusni Kori Džozef koji ima ogromno NBA iskustvo. Zaista su to nestvarni igrači koji mogu da pokrivaju pozicije 1 i 2.

Svetsko prvenstvo

Pored ubitačne spoljne linije koju čini još nekoliko igrača koji nastupaju u NBA ligi, tu je i odlična unutrašnja centarska linija koju čine košarkaši koji već imaju velikog iskustva igranja važnih i bitnih utakmica. I tu imamo NBA centre, Tristan Tompson, Keli Olinik i Dvajt Pauel. To su različiti tipovi igrača koje trener može prilagođavati protivnicima. Tompson je pravi “teškaš”, Olinik može da širi igru sa odličnim šutem za tri poena, dok je Pauel igrač sa neverovatnim atletskim predispozicijama. Kada se na sve ove igrače dodaju i odlični igrači uloge, pre svega šuteri za tri poena, dobija se utisak da je ovo tim koji može da ide do samog kraja.

Kanada će nastupati u grupi H u Donguanu, a za rivale u prvoj fazi imaće ekipe Litvanije, Senegala i Australije. Po svim parametrima ovo je najteža grupa na prvenstvu. Litvanija koja ima neverovatan kontinuietet dobrih igrara na velikim smotrama reprezentacija, ali i Australija koja je pokazala u Riju da se radi o generaciji igrača koja može mnogo. Senegal je ovde već viđen kao ekipa koja nema šta da traži, ali će se zato voditi prava bitka za prva dva mesta koje vode u drugu fazu.

Svetsko prvenstvo

Kanada je ekipa na koju svi treba da obratimo pažnju. Ukoliko se stvari poklope onako kako je Nik Nurs to zamislio, gledaćemo još jedan tim koji na parketu može imati i svih pet igrača koji nastupaju u NBA ligi. Uz dobru hemiju i pozitivno odrađen pripremni period, ovo je selekcija koja je među glavnim kandidatima za jednu od medelja. Da li će se prednosti sa papira preneti i na parket, videćemo već početkom septembra, a MERIDIANBET kladionica za pobedu Kanade na ovom turniru daje kvotu 45!

Registruj se na Meridianbet

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.