Francuska – “Galski petlovi” jurišaju na medalju!

Francuska

Na današnjem “meniju” kada su naše analize u pitanju je reprezentacija Francuske. Mnogo toga se može reći o ovoj selekciji, o njenim rezultatima kroz istoriju i slično, ali ćemo mi ostati u sadašnjem vremenu i pričati samo o trenutnom sastavu i ambicijama “galskih petlova”. Dobro je poznato koliko su igrači ove zemlje cenjeni u svetu košarke, ali da li je došao trenutak da se konačno okite nekom od medalja na velikom takmičenju? Kina i Svetsko prvenstvo su pravo mesto za tako nešto.

Reprezentacija Francuske je svakako u najjužem krugu favorita na ovom takmičenju. Popunjeni su na svim pozicijama i to sa dva dobra igrača. Nekoliko momaka nastupa u NBA ligi, dok ostali igrači čine rostere najboljih evropskih klubova. Svako ko iole prati košarku prepoznaje većinu igrača u ovom sastavu. Počećemo od NBA uzdanica ovog tima. Nikolas Batum je tu i na ovom okupljanju nacionalnog tima i biće svakako kapiten ekipe. Preiskusni Batum je prošle sezone nastupao za Šarlot sa velikim uspehom. Pored njega, Evan Furnije je imao itekako zapaženu rolu u Orlandu, gde je igrao startnog beka i tokom sezone beležio preko 15 poena u proseku. Rudi Gober je neko ko je takođe imao sjajnu sezonu i ko će i u svojoj reprezentaciji imati glavni zadatak kada je odbrana u pitanju. Pored ove trojice igrača, Luvavu i Nilikina su takođe u NBA ligi, ali ne sa toliko zapaženim ulogama. 

Francuska

Što se tiče ostatka rostera, to su sve same zvezde evropske košarke. Počećemo od niskih pozicija, gde primat zauzimaju dva evroligaška superstara – De Kolo i Tomas Ertel. Nando DeKolo je osvojio titulu sa CSKA iz Moskve i posle uspešne epizode u Rusiji, preselio se u Tursku gde će braniti boje Fenera. Sa druge stane, Tomas Ertel je produžio ugovor sa Barselonom za naredne tri godine i biće i dalje jedna od glavnih uzdanica katalonskog kluba. Pored ove dvojice prekaljenih asova, jedan centar je napravio veliki bum u Evroligi. To je Vensan Poarije koji je sjajno igrao za Baskoniju, što nije ostalo neprimećeno, te će on od naredne sezone igrati u jednoj od najboljih NBA franšiza u istoriji – Boston Seltikse. A kada smo kod visokih igrača, sezonu života odigrao je Adrien Moerman, koji je uz Vasilija Micića i Šejna Larkina vodio Efes do F4 Evrolige i titule u turskoj ligi. Moerman je ponovo dokazao da se najbolje oseća u ovoj zemlji i posle Banvita, nastavio je da igra u sjajnoj formi u ekipi koju sa klupe predvodi Ergin Ataman. 

Francuska

Pored svih ovih igrača, nećemo zaboraviti i ostale momke koji će se boriti za mesto u najboljih 12, a i od njih bi mogla da se napravi jedna respektabila petorka za evropske standarde. Aleks Tupan, Albisi, M'Baje, Laberi, Lakomb, Lesor…sve su to igrači koji imaju dobre sezone iza sebe i koji će se boriti za mesto u timu. Selektor Vensan Kole će imati slatke muke da izabere roster od dvanaest igrača koje će voditi u Kinu i sasvim je sigurno da je Francuska jedan od najvećih favorita na ovom turniru, bar kada je sastav u pitanju.

Francuska

“Galski petlovi” će nastupati u grupi G u Šenženu, gde će za protivnike imati reprezentacije Nemačke, Jordana i Dominikanske Republike. Na prvi pogled, ne bi trebalo da imaju problema da budu u prve dve selekcije ove grupe, a u drugoj fazi idu na deo žreba gde se nalaze ekipe Kanade, Australije i Litvanije, tako da nema mesta za opuštanje kada je Francuska u pitanju. MERIDIANBET je već izbacio kvote za SP, a ako mislite da će Francuska biti najbolja u svojoj grupi – kvota je 1.27. Ukoliko, pak, smatrate da Francuska može do zlata, MERIDIANBET daje kvotu 35!

Registruj se na Meridianbet

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.