Australija – “kenguri” iz NBA lige ciljaju polufinale!

Australija

Australija je reprezentacija koja je gotovo uvek imala neki zanimljiv nastup na smotrama najboljih ekipa sveta. Jedno vreme smo sa tih prostora mnogo češće gledali Novi Zeland u akciji, ali zadnjih nekoliko takmičenja Australija uzima primat. Kako i ne bi, kada u svom sastavu ima nekolicinu igrača koji nastupaju u NBA ligi. Međutim, ono što je specifično za ovaj sastav, jeste i činjenica da osim NBA lige i domaće australijske košarkaške lige, samo dva igrača igra u Evropi.

Da počnemo od onoga što je najbitnije za ovaj sastav, a to je odsustvo jednog od najboljih mladih igrača u NBA ligi, Bena Simonsa. Zvezda Filadelfije je naišla na osudu sportske javnosti u svojoj zemlji zbog ove odluke, ali kao što je sam naveo, želi što bolje da se pripremi za sezonu koja sledi. Biće to veliki hendikep za “kengure”, ali bez njega su igrali i u Riju kada su postigli odličan rezultat. Ono što ovaj tim čini izuzetno snažnim jeste odličan timski duh. To su svi primetili kada je ova reprezentacija u pitanju. Osim NBA igrača koji se drže zajedno u Americi, gotovo svi ostali nastupaju za “lokalne” timove i na taj način stvaraju odličnu hemiju.

Australija

Počećemo malo atipično, odnosno od centarske linije ove ekipe, zato što tu možda leži i najveći kvalitet ovog sastava. Aron Bejns i Endru Bogut su odličan tandem i dele minutažu na poziciji petice, a nekada i nastupaju i zajedno na parketu, ukoliko za to postoji potreba. Bejns je posle sasvim solidne sezone u Bostonu prešao u Finiks gde će gotovo sigurno imati veći broj minuta i više napadačkog protagonizma. Bogut je odigrao sezonu u matičnom klubu Sidneju, ali je nakon završetka pojačao redove Golden Stejta, gde je pokušao da ponovo osvoji šampionski naslov. Bejns je odličan igrač na niskom postu, dok od Boguta Australija može da očekuje raznovrsnost u napadu i odlična dodavanja. Na njih dvojicu, odlično se uklapa i treći igrač iz centarske linije, a to je Džok Lendejl, koji je oduševio svojim igrama u Partizanu i potpuno zasluženo će igrati u Evroligi sledeće sezone u dresu Žalgirisa.

Australija

Iz spoljne linije ove ekipe, ističu se dva imena koja će najviše i figurirati kada je napad u pitanju. To su Peti Mils i Džo Ingls. Peti Mils je već dugo kod Grega Popoviča u sistemu Sparsa i igrač je koji može svakoj ekipi da “spakuje” 15+ poena. Odličan je šuter i svojom brzinom lako probija prvu linije odbranu i potom upošljava nekog od saigrača koji je u većini slučajeva potpuno sam. Sa druge strane Ingls je neko za koga se u NBA krugovima priča da je jedan od najpouzdanijih šutera za tri poena, iako igranjem u Evropi nije odavao takav utisak. Međutim, pronašao je svoju ulogu u sistemu Jute Džez i odlično se snašao. Njih dvojica će svakako biti najveća pretnja iz spoljne linije, uz dodatak bivšeg igrača FMP-a, a sada Filadelfije, Džonu Boldena, koji može da pokrije i poziciju krila, kao i Metjua Delavedove, koji je nešto slabije igrao ove sezone, ali je za nacionalni tim uvek dodatno motivisan.

Australija

Australija će nastupati u Donguanu u okviru grupe H. Već smo analizirali jednu ekipu uz ove grupe – Kanadu. Tada smo još rekli da je ovo daleko najteža grupa u prvoj fazi, a pored pomenute dve ekipe, Senegal i Litvanija zauzimaju preostala dva mesta. Jako će teško biti izboriti se u ovakvoj konkurenciji za prolazak dalje, ali to i jeste draž ovakvih turnira. Sasvim sigurno je da će Australija ukoliko prođe ovu tešku grupu, postati jedan od favorita za sam kraj. Po rečima njihovih najboljih igrača, cilj je polufinale i borba za medalju.

Koliko mogu “kenguri” u Kini, videćemo uskoro?! MERIDIANBET za osvajanje prvog mesta reprezentacije Australije u grupi H daje kvotu 2.50, a ako mislite da Australija može i do zlata u Kini, MERIDIANBET nudi kvotu 40 za taj tip.

Registruj se na Meridianbet

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.