Derbi dana: Mančester Junajted – Čelsi: Debi Lampara na ”Teatru snova”

Već u prvom kolu engleske Premijer lige gledaćemo jedan veliki derbi. Čelsi dolai na Old Traford, a na njegovoj klupi debitovaće jedan od najvoljenih igarča “plavaca” poslednjih decenija, Frenk Lampar. Junajted je bio angažovaniji u prelaznom roku, u oba smera, dok je tim iz Londona imao zabranu dovođenja fudbalera.

Mančester Junajted: “Đavoli” imaju novog najskupljeg defanzivca u istoriji

Idila sa Ole Gunarom Solskejrom na klupi Junajteda nije dugo potrajala. Posle sjajne serije rezultata navijači su zaboravili Žozea Murinja i bili su oduševljeni Norvežaninom koga su, za igračkih dana, nazvali “ubica dečijeg lica”. Uprava je ekspresno reagovala i Solskjeru ponudila ugovor, davajući mu odrešene ruke. Tada su nastali problemi, pa je Junajted imao loš finiš sezone, nakon koga je ostao bez glavnog cilja, plasmana u Ligu šampiona. Letnji prelazni rok trebalo je da posluži norveškom stručnjaku da potpuno renovira tim, dovede igrače po svojoj želji, a ratosilja se onih koje ne vidi u svojim vizijama novog izgleda “crvenih đavola”. Ipak, nije sve zvršeno kako se najavljivalo. Nekih spektakularnih pojačanja nije bilo, a tek u finišu prelaznog roka ispunila se Solskejrova želja i na Old Traford je stigao reprezentativac Engleske, hari Megvajer. Lester je za korpulentnog štopera dobio neverovatnih 90 miliona evra, a pre samo dve godine ga je doveo iz Hala za 20 miliona. Kakav posao “lisica”! Međutim, treba reći da je Megvajer zablisao na Mundijalu u Rusiji, koji je Engleze vratio u vrh svetskog fudbala. Veliki nova Junajted je dao za još jednog defanzivca, pošto je iz Kristal Palasa stigao desni bek Aron Van-Bisaka za čak 55 miliona. Stigao je još Džejms iz Svonsija, ali je on više zalog za budućnost. Što se odlazaka tiče, onaj najbitniji dogodio se poslednjeg dana prelaznog roka, kada je Romelu Lukaku otišao u Inter. Pre njega klub su napustili i Antonio Valensija i Ander Erera. Nemanja Matić je ostao, kao i Pol Pogba, a izgledalo je da su završili svoj boravak u Mančesteru. Dakle, promena nema mnogo, za golove će biti zaduženi Marsijal i Rašford, za koga se očekuje da postane oslonac tima. Da li će Aleksis Sančez uspeti da opravda bar deo novca uloženog u njega, pojma nemamo. Junajted je odlično igrao u pripremnom periodu, zabeležio je sve pobede, a rivali nisu bili naivni, jer su među njima bili i Totenhem, Inter i Milan.

Čelsi: Bez pojačanja na Stamford Bridžu, ali tu je “voljeni Frenki”

Čelsi nije mogao da dovodi pojačanja ovog leta, a sve zbog jednogodišnje suspenzije na registraciju novih igrača. “Plavci” su znali za taj problem, pa su ranije doveli Kristijana Pulišića, koji bi trebalo da bude osveženje u veznom redu nakon odlaska ikone kluba, Edena Azara, u madridski Real. Belgijanac se zasitio igranja na Stamford Bridžu, u Čelsiju i u Engleskoj, pa je otišao u toplije krajeve. Mauricio Sari je imao jednu turbulentnu sezonu na klupi Čelsija, koja je na kraju zadovoljavajuće okončana. Imali su “plavci” problema, Sari takođe, podsetimo se samo odbijanja Kepe Arizabalage da napusti teren kada ga je trener pozvao za zamenu. Na kraju Čelsi je zauzeo odlično treće mesto, obezbedio povratak u Ligu šampiona, a na kraju sezone stigao je šlag u vidu trofeja u Ligi Evrope i to posle ubedljive pobede nad gradskim rivalom Arsenalom u dalekom Bakuu. Sari je već prošost za Čelsi, vratio se na Apenine, a na klupu “plavaca” seo je jedan od najvoljenijih fudbalera ovog kluba u poslednjim decenijama, Frenk Lampar. On je prošle sezone vodio Derbi Kaunti, ali nije uspeo “ovnove” da uvede u Premijer ligu, pošto je u baražu poražen od Aston Vile. Bez Azara u timu, Čelsi će morati da menja fizionomiju. Od napadača su tu Batšuai i odlični Žiru, a Lampar je u pripremnom periodu mnogo šnsi davao mladom Temiju Abrahamu, pa neće biti iznenađenje ako ovaj 21-godišnji mladić bude predvodio napad “plavaca”. Tu su i Pedro, Pulišić, Vilijan Kante, Kovačić… Poslednjeg dana prelaznog roka klub je napustio David Luiz, ali nije daleko otišao, prešao je malo severnije i potpisao za Arsenal. Pored Abrahama, još dvojica mladih fudbalera imala su zavidnu minutažu u kontrolnim utakmicama, to su Hadson Odoji i Mejson Maunt. Lampar će imati podršku vlasnika Romana Abramovića da mirno radi i polao stvara šampionski sastav, naravno, teško je očekivati da to bude već ove godine. U pripremnim mečevima su izgubili samo od japanskog Kavasakija, dok su pobeđivali Barselonu, Salcburg i Borusiju iz Menhengladbaha.

Naš predlog:

Smatramo da je prerano za jednu ovakvu utakmicu da se igra u prvom kolu, ali šta je tu je. To što su na pripremama i jedni i drugi odlično izgledali, ne mora ništa da znači, prvenstvo je nešto sasvim drugo. Kladionice vide Junajted kao blagog favorita, pa je u Bet365 jedinica 2.25, remi 3.30, dok je pobeda Čelsija 3.60. Naš prvi predlog je igra gol-gol, jer verujemo da obe ekipe imaju napadački potencijal da bar jednom zatresu protivničku mrežu. Za GG u kladionici Bet365 kvota je 1.75, a ko voli da pogađa konačan ishod, naš mu je predlog da fiksira X.Registruj se na Bet365

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.